Tranzitul lui Venus


Provocare: Porniti simularea de mai sus si determinati momentele cand ar trebui sa se produca tranzitul lui Venus (Venus sa se gaseasca intre Soare si Pamant).
De ce credeti ca in realitate tranzitul se petrece mult mai rar. Care sunt limitele simularii de mai sus?

In 6 iunie 2012 cercul de astronomie de la Grupul Scolar Carmen Sylva din Eforie Sud, a participat la un proiect de observare si fotografiere a tranzitului in cadrul unui proiect international coordonat de Udo Backhaus de la Universitatea din Essen, Germania.
Imaginile de mai jos au fost realizate de elevii de la Grup Scolar "Carmen Sylva" din Eforie Sud in dimineata zilei de 6 iunie 2012.

Apasa pe imagine

La rasarit Venus era la mijlocul discului solar. Fotografie fara filtru solar.

Fotografie cu filtru solar. Se observa si petele solare, in zona centrala.

Se apropie contactul al treilea. Venus si Soarele vor fi tangente interioare.

Tranziul lui Venus este un fenomen astronomic foarte rar. In 248 de ani evenimentul se produce de 2 ori cu un interval de 8 ani intre cele doua evenimente. 6 iunie 2012 a fost ultima ocazie pentru generatia noastra sa urmareasca acest eveniment astronomic. In timpul tranzitului, planeta Venus se interpune intre Pamant si Soare.
Observarea tranzitului lui Venus din puncte diferite de pe glob poate fi utilizat pentru calculul distantei Pamant – Soare.
Ideea i-a venit de la Edmund Halley si a condus la faimoasele calatorii la capatul lumii efectuate in secolele 18 si 19 pentru observarea tranzitului lui Venus.
Efectul de paralaxa face ca tranzitul sa apara diferit din 2 puncte diferite de pe Pamant:
Prin paralaxa se întelege variatia directiei spre un obiect la o deplasare a observatorului, deplasare pe directie perpendiculara pe directia spre obiectul observat.
Venus nu are punctele de contact vizibile simultan in doua puncte diferite de pe Pamant dupa cum se poate observa din imaginea de mai jos. Pe imagine au fost introduse si valorile timpilor de contact determinate de noi. Date contactul numarul 3. Date contactul numarul 4. Folosind date colectate din diferite parti ale lumii s-a putut determina distanta Pamant-Soare (UA - Unitatea astronomica). Valoarea determinata a fost de UA= 162000000km, valoare cu peste 10% mai mare decat valoarea acceptata.


Mai multe imagini cu observatiile noastre pot fi vazute aici sau aici.