Simulator Sistem Solar - o planeta

Intr-o miscare circulara uniforma oarecare, se pot seta orice valori pentru raza traiectoriei si perioada miscarii. Este cazul simularilor realizate cu simulatorul de miscare circulara.
Daca ne referim la sistemul solar, forta care produce miscarea, data ed legea atractiei universale este invers proportionala cu patratul distantei si aces lucru face ca la o anumita valoare a razei orbitale sa exsita doar o valoare a perioadei orbitale.
Simulatorul de mai jos va permite sa testati miscarea in sistemul solar.
Se poate seta o singura valoare, cea a razei orbitei, exprimata in unitati astronomice (UA). In tabelul din simulare sunt date pozitiile planetelor din Sistemul Solar. Puteti alege valori din tabel sau alte valori dar pentru ca simularea sa poata fi vizibila trebuie ca Raza orbitala sa fie intre 0.4 UA si 6 UA.
Folosind tastatura, introduceti o valoare pentru raza orbitala si apoi apasati butonul Play.
Pentru oprirea simularii apasati butonul Stop.
Observati ca dupa inceperea simularii, sunt calculate si afisate valorile periodei orbitale, al vitezei orbitale si al acceleratiei centripete. Sunt reprezentati grafic vectorii viteza (cu albastru) si acceleratie (cu rosu).

Provocare:
1. Determinati folosind simulatorul durata unui an pe fiecare din planetele sistemului solar, exprimata in ani terestrii. Ce relatie exista intre valorile determinate?
2. Cu ce viteza se misca pe orbita Pamantul? Dar celelalte planete? Ce planeta se misca cel mai repede? Dar cel mai incet?
3. Ce modificari ale razei orbitale si ale perioadei orbitale ale Pamantului ar exista daca masa Pamantulu ar fi de doua ori mai mare?