Sisteme cu roti dintate celebre

Mecanismul din AntikytheraPiesa principala a mecanismuluiIn 1901, in largul coastelor insulei Antikythera din sudul Greciei, cautatorii de bureti au descoperit in epava unui vas grecesc un mecanism care semana cu un ceas.
Mecanismul se gaseste in prezent la Muzeul de Arheologie din Atena. A fost datat in secolul II inainte de Hristos. A suscitat de la descoperire un interes deosebit deoarece mecanisme asemanatoare au fost create in Europa dupa anul 1000. Numerosi cercetatori au inceract sa descifreze tainele mecanismului. In prezent se desfasoara un proiect international "The Antikythera Mechanism Research Project" la care participa Universitati din Grecia, Marea Britanie si SUA, dar si firme private cum este Hewlett-Packard.
Mecanismul are in componenta roti dintate si se pare ca este un calculator astronomic.

Imaginea din stanga prezinta o parte din cele 82 de piese ale mecanismuli. Cu toate ca resturile complicatului mecanism erau foarte deteriorate, cu ajutorul remodelarii computerizate, specialistii au gasit locul exact al fiecareia dintre cele 82 de patratele de bronz si au reconstruit un model de calculator destul de exact. Modelul, ce are 37 roti dintate asezate intr-o cutie de lemn, are pe capac o lista cu cifre, care se refera la miscarea planetelor.
Modelul 3 D din stanga a fost realizat in 2007.

Provocari:
1. Ce legatura este intre Derek J. de Solla Price si mecanismul din Antikythera? Realizeaza un eseu in care sa prezinti investigatiile lui de Solla Price. Poti sa consulti unul din articolele cele mai importante ale lui Price daca dai click aici.
2. Una din cele mai prestigioase reviste stiintifice din lume este revista "Nature". In 2012, in numarul 468 al revistei a fost publicat un articol dedicat mecanismului. Poti sa gasesti acest articol daca dai click aici. Studiaza articolul si realizeaza un eseu despre una din ultimele teorii legate de mecanismul din Antikythera.

 

Calculatoarele lui Babbage


Charles Babbage (1791-1871) este un matematician, filozof, inventator si inginer britanic. Este considerat parintele calculatoarelor deoarece a inventat primul computer mecanic.
In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata dispozitivul inventat de Babbage.

Dupa cum se poate observa in alcatuirea dispozitivului se gasesc numeroase roti dintate.
In secolul 19 ingineria, navigatia, astronomia, constructiile, depindeau toate de calcule complicate. Solutia era publicarea unor tabele matematice care aveau multe erori. Exasperat de numeroasele erori intilnite Babbage exclama: "I wish to God these calculations had been executed by steam". As vrea pentru dumnezeu ca aceste calcule sa fie executate de abur. Ideea lui de ac crea o masina care sa efectueze calculele a fost inceputu lunei noi ere. Babbage a demarat un proiect gigantic de realizare a unei masini de calcul. Desi nu a reusit sa duca la final proiectul, modelele lui au fost folosite la crearea unor masini functionale.
Primul model complet al masinii lui Babbege a fost realizat la Londra in 2002, la 153 de ani dupa ce a fost creat si proiectat. Motorul diferential Nr. 2 creat tot dupa desenele originale ale lui Babbege este alcatuit din 8000 de bucatisi cataresc 5 tone si poate fi vazute la Muzeul stiintelor din Londra.
In filmul de mai jos puteti sa vedeti cum functioneaza.

Provocari:
1. Care este istoria masinilor lui Babbege. Realizeaza un eseu pe acasta tema. Poti sa afli mai multe aici.
2. Care este diferenta dintre masina diferentiala si cea analitica a lui Babbege?
3. Descrie functionarea masinii lui Babbege
. Poti sa gasesti detalii daca dai click aici.