Miscarea circulara uniforma

Definitie: Este miscarea in care traiectoria este un cerc iar viteza este constanta in modul.Viteza
este tangenta la traiectorie, deci perpendiculra pe raza.

In simularea de mai jos punctul in miscare circulara uniforma, are atasat si vectorul viteza. Se observa ca vectorul viteza isi pastreaza modulul (valoarea numerica) dar isi schimba directia in timpul miscarii.Daca priviti atent simularea o sa observati ca viteza isi schimba directia in orice moment. Deci variatia vitezei este diferita de 0. Atunci cand exista o variatie a vitezei (in modul sau in directie) miscarea este accelerata.

Acceleratia
se defineste astfel a=Dv/Dt
In miscarea circulara uniforma, vectorul acceleratie momentana. este dirijat spre centrul traiectoriei, are deci aceiasi directie dar sens opus razei.
Principiul fundamental al dinamicii (F=m*a) arata ca efectul dinamic al unei forte este acceleratia. Deci miscarea circulara uniforma se poate face doar daca asupra corpului actioneaza o forta. Forta se numeste forta centripeta, are aceiasi directie si acelasi sens cu acceleratia centripeta iar modul este dat de expresia: Fcp=m*acp

Provocare: Folosind un ceas sau un cronometru, determinati timpul necesar parcurgerii unei circumferinte complete in simularile de mai sus.