|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Stiati ca?Scaderea stocurilr de peste din MareaNeagraEvolutia populatiilor principalelor specii de pestiSpeciide peste din Marea Neagra
In
perioada 2330.08.1989 la litoralul nostru au avut loc ample fenomene
de inflorire ce au determinat instalarea conditiilor de hipoxie si anoxie.
Efectele
combinate ale suprapescuitului si poluarii fac sa scada resursele piscicole
si alte resurse maritime; dintre formele de poluare se remarca: poluarea
de catre nave, prin deversari de deseuri, prin hidrocarburi etc.
Diminuarea resurselor piscicole si poluarea
mediului marin fac ca numeroase populatii sarace care se hranesc cu
proteine extrase din mare sa fie amenintate de foamete. Metalele grele,
organofosfatii PCB? se concentreaza in carnea de peste, creand grave
probleme de sanatate pentru cei ce o consuma. Zonele litorale sunt supuse
unor presiuni umane din ce in ce mai puternice. Circa 60% din omenire
se inghesuie in jurul a circa 1000 Km de mare! O treime din zonele de
coasta ale lumii (din care 80% in Europa) sunt grav afectate de poluarea
terestra, constructiile haotice sau infestare! Forma traditionala de
utilizare a marilor si oceanelor, pescuitul maritim, a cunoscut in ultimele
decenii o expansiune fara precedent. De la pescuitul de coasta, de mica
anvregura, s-a trecut la pescuitul industrial, iar astazi se recolteaza
resursele cele mai indepartate si mai ostile omului precum Krill-ul
din marile arctice. Privit la general, pescuitul constituie
o activitate legitima, care procura o sursa indispensabila alimentatiei
umane. In acelasi timp insa, efectuat dincolo de posibilitatile naturale
de reproductie a unei specii, devine distructibil. La randul sau, poluarea
maritima, ca de pilda mareele negre are o influenta nefasta
asupra resurselor bilogice ale marii. La mijlocul secolului al XIX-lea omenirea
nu extrage adin lari si din oceane decat cateva sute de mii de tone
de peste, crustacee, cefalopode, moluste si alge. La inceputul veacului
nostru se ajunsese la 5.000.000 tone/an pentru se a se atinge cifra
de peste 20.000.000 tone/an in 1940. Dupa cel de-al doilea razboi mondial
asistam la un veritabil boom al capturilor marine, asa incat
in 1970 tonajul mondial de pescuit depasea 70.000.000 tone/an. Se estimeaza ca in prezent pescuitul
si acvacultura la nivelul marilor, oceanelor si apelor continentale
impreuna au ajuns la aproximativ 130.000.000 tone/an. Iar aceasta
este considerata de specialisti ca fiind drept limita maxima admisibila,
dincolo de care supraexploatarea pune in pericol aceasta importanta
sursa biologico-economica. In acelasi context, un recent studiu canadian
asupra starii pestelui in lume dupa 1950, publicat de revista Science,
constata ca nu mai putin de 60% din cele 200 specii de peste cale mai
comercializate in lume sunt supraexloatate. Analiza calitativa a prizelor
arata ca, in ultimii 45 de ani, a avut loc o evolutie importanta a tipului
de peste pescuit, in sensul declinului marilor pradatori (al morunului,
de ex.) in favoarea micilor planctonivori (precum sardelele). Aceasta exploatare crescanda a resurselor marine a condus la aparitia unor semne din ce in ce mai severe ale periclitarii lor: rarefierea sardinelor in California, a hamsiei in Peru, morunul in Terra-Nova ori a heringului in Marea Neagra. De altfel in Marea Neagra datorita exploatarii salbatice si a poluarii intense, de la 2425 de specii de pesti [traitori??] pescuiti fregvent s-a ajuns in prezent la 3, indeosebi de talie mica si putin productivi.
Evolutia populatiilor principalelor specii de pesti cu importanta economica de pe litoralul romanesc Ihtiofauna Marea Neagra in general, populatiile speciilor de interes industrial in particular, cunosc in ultimele decenii mutatii severe, de multe ori imprevizibile. Cauzele acestei situatii sunt puse in principal pe seama degradarii accentuate a conditiilor de mediu in zonele litorale ca urmare a poluarii, iar in unele cazuri si pe seama pescuitului irational. Aprecierea cantitativa si calitativa a stocurilor de pesti din Marea Neagra se face pe baza capturilor realizate prin pescuit. (Trebuie spus ca pescuitul nu reprezinta fidel variatiile numerice ale populatiilor).
Speciile de pesti nu trebuie luate in
consideratie separat ci in legatura cu ceilalti reprezentanti ai lumii
organice din bazinul respectiv; de asemenea trebuie cunoscuti principalii
factori de mediu, variatiile in timp si spatiu ale acestora si actiunea
pe care o exercita asupra raspandirii si comportarii pestilor. In cercetarile
actuale se face distinctie intre pestii maturi si nematuri, stocurile
tinere constituind rezerva de completare a stocurilor pescuibile. La
speciile cu ciclu vital scazut efectivul populatiilor este influentat
de orice an nefavorabil. Reproducerea lor depinde de raportul dintre
sexe, de conditiile mediului mai mult sau mai putin favorabile pentru
depunerea oualelor, incubatie, supravietuirea larvelor. Lipsa hranei
in momentul trecerii alevinilor la hranirea independenta produce mortalitatea
in masa a acestora. Pestii nu se cantoneaza la litoralul nostru ci trec pe aici in drumul lor catre sau de la locurile de hrana si reproducere, sau se apropie (uneori fara a forma aglomerari mari) de tarm, in functie de factorii hidrologici si de hrana. Schimbari importante produse in cadrul faunei piscicole:
Aceste specii se reproduc vara, in straturile
superficiale incalzite, afectate cel mai des de inflorire. Sprotul, fiind un peste ce prefera ape mai reci si adinci, reproducerea lui se desfasoara iarna la adancimea de peste 70 m astfel ca nu a fost afectat direct de fenomenele de inflorire, astfel ca in urma cu cativa ani sprotul reprezenta 80% din cantitatea de peste pescuit. Reducerea zooplanctonului trofic si probabil si alti factori au afectat in cele din urma si populatiile de sprot care fie ca s-au redus, fie ca au tendinta de deplasare spre larg.
Ihtiofauna = totalitatea speciilor de pesti care se gasesc in apele de pe un anumit teritoriu sau de pe intreg globul. In
Marea Neagra se utilizeza doua metode de pescuit: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Copyright or other proprietary statement goes here. For problems or questions regarding this web contact [email protected] |