IW: LEARN

Activitati


Marea Neagra
Misiune
Curriculum
Activitati
Echipa

Am avut ca obiective principale sa oferim infomatie, sa trezim atitudini la elevi, la adulti si in oras, sa producem actiuni.

Am urmarit constant:
1. Structurarea retelei: Sa ne cunoastem intre noi: liste cu membrii scoli, profesori, elevi implicati, adrese (postale si e-mail)
2. Sa obtinem materiale de informare suplimentara (in limba româna si in limba englezã)
3. Sa publicarea rezultatele obtinute (revista, www, filme video)
4. Sa mediatizam actiunile (radio, TV)
5. Sa avem legaturi cu alte organizatii cu preocupari similare: organizatii guvernamentale, ONG-uri, (liste, actiuni comune, identificarea problemelor din zonele de interferenta). O actiune eficienta de educatie ecologica se poate desfasura doar având relatiile de parteneriat cu organizatii guvernamentale si nonguvernamentale implicate in protejarea mediului.

Incepind din 1996 Grupul Scolar Carmen Sylva din Eforie Sud, s-a implicat in numeroase proiecte legate de protectia mediului si a desfasurat activitati complexe la nivel national si international.
S-a acumulat astfel experienta si din punctul de vedere al educatiei ecologice la nivelul scoli cit si la experianta la nivel organizatoric.

Experienta castigata

Citeva exemple legate de experienta cistigata sunt:

  • Activitatile de plantari de arbori organizate de obicei cu ocazia Zilei Pamantului sau in preajma acestei zile. Tot in acest album sunt imagini din timpul prelevarii si analizei probelor de apa din zona Capul Turcului, Eforie Sud, unde saptamanal se fac determinari legate de poluarea apei de mare. Se poate observa uan din conductele din care se deverseaza apa in mare.
  • Proiectul Phare de educatie pentru mediu, la care au participat 10 scoli din zona costiera, iunie 1996
  • Inaugurare Centrului de informare si resurse pentru educatie ecologica, Constanta, octombrie 1996
  • Children of the Danube River. Tabara Internationala Bulgaria România, organizata de Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa la care au participat 5 persoane de la Eforie Sud. Una din ideile discutaet in tabara a fost legarea problemelor Dunarii de cele ale Marii Negre prin poiecte comune la nivel educational.
  • Vizitarea in excursii a punctelor fierbinti ale litoralului
    · Eroziune costiera, Zona Vadu-Chituc, Plaja Mamaia, · Eforie Sud tabara de elevi exploatarea nisipului din dunele formate (3m inaltime si 100 m lungime), Farul Tuzla
    · Zone protejate Zona lagunelor Sinoe Razelm (grindul Chituc), Padurea Hagieni , Cetatea Histria, grindul Saiele
    · Zona Mangalia - pestera de la Movile si Centrul de informare si cercetari GESS. Pestera de la Movile este o pestera cu o atmosfera sulfuroasa care gazduieste un ecosistem bazat pe un lant trofic chemosintetic descoperita.
    · Zone cu grad ridicat de poluare Zona Midia Navodari (aer),Zona lacului Tabacariei si a lacului Siutghiol (apa de suprafata), Zona Constanta faleza Nord, gropile de gunoi ale localitatilor Eforie, Tuzla si Techirghiol (sol)
  • Scoala SEMEP (South Estern Meditaeranean Sea Project) din 1997
  • Participare la prima tabara de vara SEMEP Salonic, Grecia, vara 1997
  • Participarea la proiectul Kids as Global Scientists, primavara 1997
  • Intilnirea profesorilor din tarile Marii Negre, Istambul februarie 1998
  • Schimb de elevi cu Liceul Ataturk-Anadolu din Zonguldak in cadrul unui parteneriat legat de studiul problemelor de mediu la Marea Neagras
  • Participarea si coordonarea zonei sudice a litoralului la proiectul Coastwatch in anii 1996, 1997, 1998, 1999
    • Coastwatch '96 primul an Coastwatch in Romania. Prima actiune de monitorizare a coastei litoralului românesc, organizata in parteneiat cu ONG Mare Nostrum Constanta. A fost elaborata o fise de observatii. S-au efectuat observatii în trei etape: prima etapa în zona Eforie, a doua într-o excusie pe grindul Chituc si a treia pe 27 octombrie în zonele Efoie Costinesti. In aceiasi zi colegii de la liceele din Constanta au efectuat obsevatii in zonele Mamaia, Constanta. Fisele de observatii au fost prelucrate la Grupul Scolar Eforie Sud, unde a fost realizata baza de date a proiectului, aplicatia Coaswatch care permite indroducerea de date, pelucrarea lor, interpetarea statistica si comparatia cu date similare Coaswatch. Rezultatele au fost publicate pe WWW si pot fi consultate la adresa: http://www.lefo.sfos.ro sau intr-o copi pe severul Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa.
      La workshop-ul organizat la Eforie Sud in 25-27 octombrie au sustinut prezentari cercetatorri de la IRCM, membrii ai ONG-urilor cu care am colaborat, profesori si elevi. Au fost realizate circa 400 de fotografii digitale care au fost prelucrate si publicate in mare parte pe WWW. Imaginile din timpul workshop-ului au aparut pe web in circa 30 minute, deci aproape in timp real.
      Elevii si profesorii au participat apoi si la alte actiuni legate de Ziua internationala a Marii Negre 31 octombrie 1996: inaugurarea centrului de informare si documentare pentru Marea Neagra, concertul de jazz Black Sea Jazz Poject.
    • Coastwatch '97 al doilea an a insemnat o dezvoltare considerabila a programului. Grupul Scolar Eforie Sud a monitorizat toata zona de la Eforie Nord pina la Hotelul Forum din Costinesti. In plus a gazduit si expozitia itineranta la Narea Neagra. Puetti sa vedeti in albumul Coastwatch '97 imagini din timpul celor doua manifstari.
    • Coastwatch '98 cele mai impresionante imagini sunt din zona Lacului Techirghiol la Eforie Nord, zona Bai Reci
    • Coastwatch '99 Din nou a fost monitorizata toata coasta pin ala Costinesti; Imagini interesante legate de eroziune la Costinesti
    • Coatwatch 2000 ?? Noi am vrut dar Mare Nostrum??
  • Configurarea si particparea la proiectul lacului Techirghiol Techirghiol Watch s-a desfasurat in trei etape:
    1. Intilnirea de pregatire a proiectului. Au conferentiat profesori si cercetatori din Constanta. Au fost discutate modalitatile de lucru stabilindu-se trei faze: observatii vizuale, observatii fizico-chimice si biologice si birdwatching in colaborare cu membrii SOR Constanta. Proiectul a fost gindit ca o colaborare intre scolile din jurul lacului: Grupul Scolar Eforie Sud, Liceul Techirghiol, Scoala Eforie Nord si Scoala Tuzla. Au fost elaborate fisele de obsevatie si metodologia de lucru. Au fost procuati reactivii chimici necesari.
    2. Observatiile au fost realizate independent de scolile participante mai putin Scoala Tuzla. Datorita perimetrului mare al lacului si timpului nefavorabil, un segment dinte barajul principal si turnul TV nu a fost monitorizat. O parte din reactantii utilizati au fost expirati deci determinarile chimice nu au fost relevante. Prelevarile de artemia salina s-au facut cu mare greutate. A fost alcatuita o baza de date (anexa) si s-a redactat o lucrare care a fost pezentata la Sesiunea Nationala de referate si comunicari ale elevilor la geografie care a avut loc la Baia Mare in perioada vacantei de primavara. Lucrarea a obtinut premiul II si un pemiu special. A fost realizata o pagina de web.
    3. Am folosit experienta acumulata organizând o noua faza a proiectului împreuna cu Mare Nostrum in mai 1997. In aceasta faza au fost implicati si grupe de elevi si profesori de la Liceele Mihai Eminescu si Ovidius din Constanta. In acasta faza proiectul a avut si spijinul financia al DJTS Constanta, printr-un proiect cistigat de Mare Nostrum. Obsevatiile vizuale cele fizico-chimice si biologice s-au facut in aceiasi zi. Au exisat reactivi de calitate. A fost monitorizat tot perimetrul lacului. S-a alcatuit baza de date si a fost completata pagina de WWW. S-au realizat fotografii digitale din turnul TV care au fost montate intr-un slide show. Aceste fotogafii vor fi integrate in caseta video in curs de montare si care va putea fi pezentata la Salonic. Proiectele de monitoizare a litoralului si a lacului Techirghiol au fost prezentate in cadrul unui Youth Summit in Ungaria in perioada mai 1997
  • Conferintele membrilor proiectului Tempus de la facultatea de geologie-geofizica. In cadrul unui proiect Tempus 22 persoane, profesori si studenti ai facultatatii de geologie-geofizica au facut o excursie pe litoral in ideea conturarii unor proiecte de masterat pe directia potectiei mediului geologic. Liceul nostru a gazduit conferinata domnului Cristian Lascu legata de prezentarea pesterii de la Movile si a centrului GESS (caseta video, slide-uri) pe data de 10 iunie si prelegerile domnilor prof. Dr. Florin Zamfirescu - Structura hidrogeologica a Dobrogei, Dr. Daniele Castelli, Universitatea Torino - Expeditii in Antarctica, Prof. Giovanni Ferraris, Universitatea Torino - Probleme de poluare datoate asbestului. Membrii cercului Ecoes au participat si la excursia pe teren din zona Mangalia. Actiunea a fost puternic mediatizata de postul de televiziune MTC Constanta. S-au conturat noi directii de colaborare cu facultatea de geologie-geofizica pentru anul urmator.
  • Organizarea Taberei nationala de graffiti "Revolta Verde" august 1997
  • Coordonarea Proiectelor I*EARN de mediu:
  • Participarea la proiectul IW: LEARN (International Waters Learning and Exchage Network)
  • Participarea la competitia Sea and Space (Concurs de reviste scolare) organizata in cadrul programului Astronomy on Line de cartre Uniunea Europeana, primavara 1998
  • Dezvoltarea siteului IW: LEARN Romania - pagina de web Explorand apa din jurul nostru - in parteneriat cu Fundatia pentru o Societate Deschisa si Organizatii nonguvernamentale din Constanta
  • Organizarea celei de-a doua tabere de arta "Apa in viata noastra" in septembrie 2000 la Grupul Scolar Carmen Sylva
  • Participarea la excursia de studii in Delta Dunarii cu ONG Mare Nostrum in vara 1998?
  • Din septembrie 2000, scoala a achizitionat printr-un proiect cu Corpul Pacii (Multumim Michelle Shefter) o statie meteo automata HealthEnviron Monitor, Davis Instruments
  • Concurs pe teme de educatie ecologica, organizat de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta. Echipa GSCS a obtinut locul 1
  • Scoala Globe din septembrie 2000 (una din cele 4 scoli Globe din Romania). Puteti sa consultati datele trimise de noi in proiect apasand aici
  • Scoala MetLink (Proiect educational pentru studiul atmosferei, coordonat de Socieatetea britanica regala de meteorologie)
  • Scoala ENO (Environmental Online) proiect de mediu coordonat de Scoala ... din Finlanda din 9 aprilie 2001
  • Proiect Life-Mediu in parteneriat cu Regia Apele Romane, pentru reabilitarea plajei in zona Eforie (in jurizare la Uniunea Europeana)

Parteneri ai scolii in proiectele de mediu

  • Organizatii guvernamentale
    • Agentia pentru protecti mediului Constanta
    • Regia Apele romane
    • Regia Autonoma Judeteana de Apa
    • Institutul roman de cercetari marine Constanta
    • Facultatea de geologie, Universitatea Bucuresti
  • Organizatii nonguvernamentale
    • Fundatia pentru o Societate Deschisa
    • Mare Nostrum Constanta
    • GESS Bucuresti
    • Oceanic Club Constanta
    • ONG TER Bucuresti
    • Societatea ornitologica româna
    • Fundatia Naturalista Alexandru Borza Braila
  • Organizatii internationale
    • BSEP (Black Sea Environmental Program), PCU, Istanbul
    • IW: LEARN (International Waters Learning and Exchange Network)
    • UNESCO (Proiectul SEEP)
    • GlobaLearn (Proiectul Black Sea Nations)

Proiecte educationale de mediu pe Internet

Finantatori de proiecte de mediu


Home Cauta
Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [email protected]