IW: LEARN

Pestera Movile


Marea Neagra
Misiune
Curriculum
Activitati
Echipa

Dobrogea este o regiune saraca in pesteri. Din cele peste 12000 de cavitati inregistrate in cadastrul pesterilor din Romania, Dobrogea detine sub 1 %. Cauza o constituie constitutia geologica. La nord, rocile calcaroase sunt prabusite in adincul depresiunii pre-dobrogene. Deasupra s-a instalat in perioada cuaternara Delta Dunarii. In mal si plauri nu se pot forma pesteri.
In mozaicul petrografic al batrinilor Munti Herciniciai Dobrogei de Nord exxista pe linga granite, sisturi cristaline si alte roci vechi si calcare, mai ales din perioada triasica. Dar si ele sun destul de sarace in cavitati. Podisul format din sisturi verzi al Casimcei a fost atit de puternic de erodat incit cele mai multe roci.

In timp ce excavau pentru un proiect grandios de constructie in 1986, inginerii au gasit intimplator o pestera in care existau conditii deosebite ( extraordinare ). Numita pestera Movile, este un ecosistem acvatic subteran cu ape bogate in hidrogen sulfurat ( 8-12 mg/l ) si o atmosfera saraca in oxigen ( 7 - 10 % ) ,bogata in dioxid de carbon ( 2-3,5 %) si continind semnificative cantitati de metan ( 1-2 %). Explorarea sa a inceput in 1990. Pina la inceperea explorarii, cei 12000 metri patrati erau complet izolati de exterior. Pestera nu avea intrare naturala si a fost descoperita accidental in timpul unor cercetari geologice in zona. Izotopii radioactivi intilniti in solurile din Romania dupa accidentul de la Cernobil din 1986 erau absenti in sedimentele din pestera. Apele din pestera aveau o compozitie diferita decit sursele de apa de la suprafata ( fintinile ) din apropiere. Intrarea este reprezentata de o "gura" cu adincimea de 18 metri. Din punct de vedere geografic, pestera este situata in apropierea orasului Mangalia, in sud-estul Romaniei, la
citiva km. de Marea Neagra. Cu o lungime totala de aproape 300 de metri este o pestera relativ mica, cu pasaje inguste acoperite cu argila . Este dezvoltat in special pe oizontala cu citeva cavitati care nu depasesc 3 metri. In partea mai coborita este un lac mic ce leaga platoul pesterii de apele subterane. Pasajele continua sub apa si formeaza trei clopote de aer unde atmosfera este foarte bogata in dioxid de carbon ( pina la 10 ori mai mult decit afara si saraca in oxigen ( o treime fata de atmosfera de afara ) Cind clima pamintului s-a schimbat acum 5,5 milioane de ani ,clima de la suprafata solului s-a modificat de la tropicala la temperata. Singurele animale care au supravietuit au fost cele care locuiau in pesteri calde subterane. Pestera Movile, unul dintre cele mai neobisnuite ecosisteme, este populata cu nevertebrate care au adaptari datorate vietii subterane cum ar fi:

  • au corpul depigmentat
  • regresia sau absenta totala a simtului vazului
  • se hranesc cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub pestera.

Lipitori neobisnuite, scorpioni de apa si alti locuitori ai pesterii au asemanari cu speciile gasite in abisurile marilor. Ele depind de organismele chemoautotrofe ( folosesc energia rezultata din reactii chimice) in loc de organismele fotoautotrofe ( ce folosesc energia luminoasa). 46 de speci de nevertebrate terestre si acvatice au fost identificate in aceste ecosisteme, dintre care 31 de specii
complet noi.Marea majoritate a artropodelor apartin clasei Arachnida, Crustacea, Myriapoda si Insecta.18 specii acvatice apartin incr. Plathelminthes ( viermi plati ), Nematode( viermi cilindrici )
Rotifera ( animale microscopice inrudite cu viermii cilindrici) Annelida ( viermi inelati ). Lipitoarea oarba, un melc si un scorpion de apa orb au fost de asemenea identificati. Alte specii descoperite : doua de pseudoscorpionide de doi inchi lungime, lipitori de viermi, 4 paianjeni si scorpioni de apa.

Puteti vizita site-ul oficial al pesterii apasand aici.


Home Cauta
Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [email protected]