![]() |
|
||||||||||||||||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Diagrama Eutrofizarea Marii NegreEutrofizarea reprezinta o crestere a fitoplanctonului datorata �mbogatirii
excesive a apei marii cu nutrienti rezultati de regula ca urmare a activitatilor
umane. Nutrientii sunt compusii fosfati, azotati, azotiti si sunt esentiali
pentru viata organismelor care folosesc fotosinteza. Nutrientii mai includ
oxizi de siliciu dizolvati, esentiali pentru diatomee (o clasa de alge
care are schelet silicios), si de asemena ca microelemente fierul si magneziul.
Fitoplanctonul nu este distribuit si nu se dezvolta uniform �n apele marii �n spatiu si nici �n timp. Intr-un mod similar cu cel al plantelor din padurile temperate, speciile explodeaza (ca numar) si se reduc cu schimbarea sezonului, sau datorita unor specii animale care se dezvolta �n mod excesiv �ntr-o anumita perioada si care se hranesc �n mod special cu o anumita grupa de plante. �n cazul plantelor din mare care nu sunt atasate de fund soarta lor va depinde de maree, curenti si valuri. Distributia fitoplanctonului este discontinua si fiecare specie isi dezvolta propria startegie pentru a-si anihila sau diminua competitorii. Aceasta discontinuitate face dificila 'teoretizarea' fenomenului de eutrofizare. Este cert ca este necesar un set amanuntit de observatii �n spatiu si timp si este necesara, de asemenea, o munca laborioasa de identificare microscopica. C�nd nutrientii sunt introdusi �ntr-un mediu marin (deci din exteriorul ecosistemului) ca urmare a activitatii umane exista o crestere generala a densitatii fitoplanctonului. �n timpul acesta schimbari majore se �nt�mpla la nivelul compozitiei specifice din acel mediu, si care se vor corespunde la noile cantitati si rapoarte de nutrienti (P, N, SIO2). Fitoplanctonul are viata foarte scurta. �n cazul �n cazul �n care se dezvolta �n exces va ajunge �n zona numita oligofotica si unde nu penetreaza suficienta lumina care sa permita fotosinteza. Aceste celule, �mpreuna cu detritusul provenit de la zooplancton se vor descompune si vor consuma foarte mult oxigen. �n cazurile extreme procesele de difuzie vor fi insuficiente pentru a �nlocui oxigenul si deci se va reduce pana la limita hipoxiei. Eutrofizare este considerata a fi o problema de majora importanta, iar zonele hipoxice sau moarte sunt �ntalnite �n multe estuare, golfuri, delte si bazine lacustre sau marine. Un caz, care a atras recent atentia publicului a fost zona de mare adiacenta Deltei Mississippi, �n Golful Mexic. �n 1997, 16 mii de km2 ai platformei nordice a Golfului Mexic au devenit zona moarta ca urmare a descarcarii de nutrienti prin Fluviul Mississippi, un fenomen care a produs pierderi majore pentru pescari, adica 3 miliarde $ . Cea mai mare parte a cantitatii de nutrienti provine de la fermierii din bazinul fluviului a caror productie s-a ridicat la 98 miliade de dolari Fenomenul de eutrofizare nu poate fi simplu limitat doar la zonele moarte.
Schimbarea tipului de fitoplancton �ntr-un bazin va determina schimbari
majore asupra �ntregului lant trofic. Astfel, compositia zooplanctonului,
care se hraneste cu fitoplancton se va schimba si de asmenea cea a pestilor
care se hranesc cu acel zooplancton. Un simptom tipic pentru eutrofizare (sau asociat acesteia) este cresterea
abundentei meduzelor si ctenoforelor, care se adapteaza mult mai usor
la mediile puternic afectate, ca si cel al Marii Negre. |
| PERIOADA | FOSFATI (�g/l) | AZOTATI (�g/l) | SILICATI (�g/l) | SUBST. ORGANICA (�g/l) |
| '60-'70 | 10.5 | 22.5 | 1029 | 1.96 |
| '70-'80 | 180.5 | 188.8 | 1354 | 2.42 |
| '80-'90 | 197.5 | 103.1 | 350 | 2.40 |
Intre anii 1981- 1990 au avut loc 46 de infloriri monospecifice, produse
de 15 specii algale planctonice, dintre care 12 au atins cele mai mari
densitati cunoscute pana in prezent la litoralul romanesc.
Ca rezultat al eutrofizarii a crescut frecventa, intensitatea si extinderea
spatiala a infloririlor algale, cu cresteri ale densitatilor microalagale
maxime de la 20mil celule/l la peste 100 mil celule/l Aceste fenomene
pot avea loc de mai multe ori pe an , mediul marin avand resurse nutritive
suficiente, resurse care se refac pe masura consumarii datorita aportului
de apew cu continut mare de nutrienti este posibil ca la sfarsitul unei
infloriri sa inceapa alta.
Orice inflorire prezinta o succesiune de faze , conditionate de caracteristicile
ecologice ale speciei care prolifereaza si de conditiile de mediu fizico-chimice
(temperatura, salinitate, intensitate luminoasa, gradul de agitatie al
apei, concentratia de nutrienti) De exemple, pentru specia Exuviella cordata
care este prezenta in fitoplanctonul de la litoralul romanesc pe toate
durata anului , cu exceptia lunilor decembrie si ianuarie, cand fie este
absenta, fie se afla in concentratii foarte mici, se considera deci ca
parcurge in perioada rece a anului o FAZA LATENTA. FAZA EXPONENTIALA (LOGARITMICA)
de crestere incepe in aprili - mai, in paralel cu modificarile hidro -
meteorologice caracteristice trecerii la sezonul cald.In acesta faza se
inregistreaza densitati maxime si modificari ale proprietatilor apei ("maree
rosii") la sfarsitul lui iulie, populatia fitoplanctonica intra in FAZA
DE DECLIN cu scaderi corespunzatore ale densitatii si biomasei.
Consecutiv alterarii caracteristicilor chimice ale apei se produc si tulburari
fiziologice sau structurale ale ale epiteliilor branhiale de la pesti.
Organismele macrofitobentale sunt afectate datorita scaderii intensitatii
luminii care patrunde in apa si care duc la scaderea foftosintezei.
In anii 1986, 1989 litoralul romanesc a fost puternic afectat de efectele
infloririlor algale, inregistrandu-se mortalitati importante in randul
pestilor din fam Gobiidae, dar si genurilor Trachinus, Syngnatus, Trigla,
Scorpaena, Mullus si bivalvei Mya arrenaria.
Desi la litoralul romanesc nu s-au inregistrat infloriri toxice (adica
specii care sa sintetizeze fitotoxine) totusi efectele infloririlor au
fost foarte grave. Pentru limitarea acestor efecte se impune:
In concluzie fenomenul infloririlor microalagale este rezultatul unor intercatiuni cmplexe intre factorii fizico - chimici (temperatura, salinitate, lumina, nutrienti, agitatia apei) si biologice ( prezenta unei populatii algale initiale in zona optima din punct de vedere al conditiilor de mediu)

