IW: LEARN

Curriculum


Marea Neagra
Misiune
Curriculum
Activitati
Echipa

  Fitobetos

Incr. Chlorophyta
Ord. Ulothrichales
Fam. Ulvaceae
Ulva rigida (Ag.)

Este o alga verde pluricelulara, cu tal lamelar (foliaceu), cu rupturi pe mijloc. Celulele talului au un singur nucleu iar cromatoforul are unu sau doi pirenoizi. Talul este alcatuit din doua straturi de celule. Atinge lungimea de 20- 25 cm. Creste pe pietre, in zona sudica a litoralului nostru, intre Costinesti si Mangalia.

Incr. Rhodophyta

Cls. Bangiophycidae

Fam. Bangiaceae

Porphyra leucosticta (Thur in Le Jol.)

Este o alga rosie cu tal lamelar, foliaceu, monostromatic care se ingusteaza spre baza. Celulele talului nu sunt legate intre ele prin plasmodesme, sunt uninucleate si au un cromatofor stelat. Celulele de la baza talului se impletesc formind o calozitate pentru fixare. Atinge lungimea de pina la 30 cm. Se intilneste in sezonul rece, pina in luna iunie, de la malul apei pina la adincimi de 4-5 metri, fixate pe substrat dur.

Incr. Chlorophyta
Ord. Bryophytales
Fam. Bryopsidaceae
Bryopsis plumosa (Huds.)

Este o alga verde cu tal plurisifonal (cenocit) filamentos, penat ramificat, cu cromatofori discoidali sau elipsoidali care au terminatii ascutite. Atinge lungimea de pina la 20-25 cm. Este frecventa pe pietre in zona sublitorala, primavara si la inceputul verii.

Incr. Rhodophyta

Cls. Florideophyceae

Callithamnion corymbosum (Smith.)

Este o alga rosie cu tal filamentos, cu ramificatie pseudodihotomica. Celulele talului sunt plurinucleate. Are aspect delicat, ca tufe rotunjite, rosii-roz.. Atinge lungimea de 10-15 cm. Se fixeaza pe substrat dur, primavara si vara .

Incr. Rhodophyta
Subcl. Florideophycidae
Fam. Ceramiaceae
Ceramium rubrum (Huds.)

Este o alga rosie. Stratul cortical acopera toata suprafata talului. Celulele stratului cortical sunt mici, dispuse fara nici o ordine. Organele de reproducere se dezvolta numai pe partile superioare ale talului. Lungimea celulelor de la partea bazala a talului este de doua ori mai mare ca latimea lor. Creste pe pietrele din apa , dar este mai numeroasa primavara.

Incr. Phaeophyceae
Cls. Cyclosporophyceae
Ord. Fucales
Fam. Sargasaceae
Cystoseira barbata (Good.et Wood.Ag.,1821)

Este o alga bruna cu talul cilindric, cu un ax principal scurt, care se ramifica bogat dind ramuri mai lungi decit "tulpina" principala; ramificatiile terminale sunt de dimensiuni mici; pe ramificatii se afla numeroase vezicule pline cu aer; se fixeaza de substrat cu un crampon puternic de forma unui disc. In oogoanele din conceptacule se formeaza si se maturizeaza o singura oosfera; parafizele sunt lungi de 30 �m. Traieste pe substraturi stincoase in ona sublitorala la adincimi de 0,5-10 metri. Este o specie iubitoare de lumina; reproducerea are loc la adincimi de 0,5-5 metri. Este o alga perena. In prezent este foarte rara, aproape disparuta (rare tufe). La litoralul romanesc, in zona Tuzla-Vama-Veche, biomasa de Cystoseira a descrescut de la 5400 tone in 1971 la 120 tone in 1979. Primul factor distructiv a fost iarna puternica din 1971/1972 cand marea a inghetat ,iar placile de gheata au "cosit" cimpurile de alge.

Incr. Chlorophyta

Ord. Siphonocladales

Fam. Cladophoraceae

Cladophora sericea (Huds.)

Este o alga verde, cu filamente erecte, ramificate, fixate de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramificatiile terminale sunt drepte sau putin curbate si nu formeaza un smoc. Se fixeaza de substrat prin rizoizi. Atinge lungimea de pina la 30 cm. Se intilneste pe pietre, la adincimi mici.

Incr .Chlorophyta
Ord. Ulothrichales

Fam. Ulvaceae

Enteromorpha intestinalis ( Link )

Este o alga verde cu tal lamelar, in mod obisnuit neramificat sau slab ramificat; cromatoforul ca o placa, nu umple celula. Are un singur pirenoid. Atinge lungimea de pina la 40 cm. Se intilneste pe pietre la diferite adincimi si in ape impurificate, dar si in ape dulci.

Incr. Rhodophyta

Polysiphonia denudata ( Dillw. )

Este o alga rosie cu tal filamentos, ramificat in multiple planuri (are aspect de tufa). Axul talului este format din celule centrale, care sunt inconjurate de siruri de celule pericentrale ( 5-8 la virf ); in sectiune transversala are aspect multiaxial. Atinge lungimea de 10-20 cm. Se intilneste pina la adincimi de 5-6 metri.

Incr. Phaeophyceae

Cls. Phaeosporophyceae

Punctaria latifolia ( Grev )

Este o alga bruna cu doua generatii heteromorfe: generatia gametofitica este redusa la citeva celule, pe cind generatia sporofitica este bine diferentiata morfologic si anatomic; aceasta are un tal lamelar, tubulos sau filamentos, de obicei neramificat, care este fixat pe substraturi dure printr-un disc bazal. Talul este compus din celule corticale cu mai multi cromatofori discoidali. Sporocistii sunt unicelulari sau pluricelulari si iau nastere din celulele stratului cortical. Are lungimea de aproximativ 10 cm. iar pedunculul este de citiva mm. Traieste pe substraturi dure, dar si epifita pe Cystoseira.

Incr. Chlorophyta
Ord. Siphonccocladales
Fam. Cladophoraceae
Cladophora laetevirens ( Dillw. )

Este o alga verde pluricelulara cu filamente erecte, ramificate, fixate de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramurile sunt incovoiate ca o secera, in grupe de cite 4-6. Atinge lungimea de 30 cm. Se intilneste pe pietre, in locuri linistite, la adincimi mici.

Subincr. Angiospermae
Cls. Monocotiledonate
Ord. Helobiales
Fam. Potamogetonaceae
Zoostera marina ( Roth. )

Sunt plante superioare ( angiosperme ) cu cormul complet, submerse, cu tulpina foliata si frunze ingust liniare si rotunjite la virf, cu 3-9 nervuri longitudinale Rizomul este tiritor, gros, comprimat cu radacini adventive. Florile sunt dispuse in spic Fructul este brazdat longitudinal. Este cunoscuta sub denumirea de iarba de mare. Atinge lungimea de 60-150 cm.si latimea de 3-9 mm. Creste in apa marii si a lacurilor litorale, in sezonul cald, pe fund nisipos-milos, la adincimi mici in apropierea malului.

Incr. Rhodophyta
Scls. Florideophycidae
Ord Gigartinales
Phyllophora crispa ( Huds. )

Este o alga rosie cu tal multiaxial, lamelar, ramificat adesea dihotomic, in a carui structura exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici, dispuse radial. Marginile ramificatiilor sunt incretite iar median au un fel de "nervura". Atinge lungimea de pina la 50m. Traieste fixata pe stinci la adincimi de 15-50 metri.

Incr. Rhodophyta

Scls. Florideophycidae

Ord. Gigartinales

Fam. Phylophoraceae

Phyllophora truncata ( Pallas )

Este o alga rosie la care de pe discul adeziv porneste o "tulpinita" scurta, de pe care se desfac ramuri laterale, cuneiforme, care au la capat mai multe lame mici plane sau ondulate. Atinge lungimea de 20-30 cm. Traieste libera, nefixata, in zona sublitorala.

Incr. Rhodophyta
Scls. Florideophycidae
Cls. Florideae
Fam. Ceramiaceae
Ceramium diaphanum ( Lightf. )

Este o alga rosie cu un tal cilindric, filamentos, cu ramificatie dichotomica, cu aspect margelat datorita celulelor cu cromatofori care acopera in special articulatiile. Fiecare ramificatie se termina cu niste brate scurte cu aspect de cleste. Lungimea celulelor de la baza talului este de 4-5 ori mai mare decit latimea lor. Filamentele sunt fine, cu interstitii hialine. Atinge lungimea de 6-15 cm. Traieste pe pietre sau epifita pe Cystoseira, primavara si toamna.

Incr. Rhodophyta

Scls. Florideophycidae

Acrochetium savianum ( Menegh )

Este o alga rosie cu tal simplu, cu aspect de tufa, de tip heterotrih. Carpogonul fara pedicele, se dezvolta prin transformarea unei celule a talului. Celulele talului au un singur cromatofor, cu unul sau mai multi pirenoizi. Are lungimea de citiva mm. Traieste epifita pe alge, uneori si endofita, in ape curate.

Incr. Phaeophyceae
Cls. Cyclosporophyceae
Ord. Fucales
Fam. Sargasaceae
Cystoseira crinita ( Def. )

Este o alga bruna, cu ciclu de dezvoltare monogenetic, fara alternanta de generatii. Tulpinile au aspect de tufa - de pe discul de fixare pornesc mai multe axe lungi, cilindrice, de pe care se formeaza alte ramificatii mai scurte. Din loc in loc prezinta niste vezicule pline cu aer, mari, dispuse izolat sau perechi. In apa este iridescenta. Este o alga perena.

Incr. Rhodophyta

Scls. Florideophycidae

Fam. Phyllophoraceae

Phyllophora brodiaei ( Turn J. Ag.,1842 )

Talul este multiaxial, lamelar, ramificat, in a carui structura exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici, dispuse radial. De pe "tulpinita" principala scurta se desfac ramuri laterale late care au la capete mai multe lame mici plane sau ondulate. Atinge lungimea de 20-30 cm. Se reproduce intre lunile iunie si noiembrie. Habitatul tipic este "cimpul lui Zernov", o arie din nord-vestul Marii Negre, la adincimea de 43-48 metri, care masura odata 11 000 km patrati. Acum aceasta arie s-a redus foarte mult datorita eutrofizarii.

Subincr. Angiospermae

Cls. Monocotiledonate

Ord. Helobiales

Fam. Potamogetonaceae

Zoostera noltii ( Hornem,1832 )

Este o planta submersa, fixindu - se de substrat printr-un rizom subtire, ramificat. Frunzele sunt emarginate la virf, cu 1-3 nervuri principale; fructul este complet neted. Popular se numeste iarba de mare pitica. Atinge lungimea de 10-40 cm. si latimea de 0,5-2,0 mm. Creste pe fund nisipos-milos, la mica adincime, in sezonul cald.

Subincr. Angiospermae

Cls. Dicotiledonate

Ord. Myrtales

Fam. Trapaceae

Trapa natans ( Linnaeus,1753 )

Este o planta erbacee anuala. Tulpina submersa atinge 40-150 cm. lungime. Frunzele au 3-4 cm. lungime si 3-4,5 cm. latime, plutesc, au forma romboidala, iar pe partea dorsala au numerosi peri de-a lungul nervurilor. Petiolul are 3-10 cm. lungime. Fructele au diametrul de 6-10 mm. si sunt acoperite cu un invelis tare, cu patru "coarne" . Desi este o specie de apa dulce (apele Dunarii etc.) o includem aici datorita fructelor sale frecvent intilnite pe nisipurile litorale, aduse de curenti si care au o putere de germinatie mare (pina la 4-50 de ani).


Home Cauta
Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [email protected]