English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

Histria

Intre centrele antichitatii calasice, atat de numeroase pe pamantul, cu adevarat
incarcat de istorie al Dobrodei, de o atentie deosebita s-a invrednicit si se
invredniceste, prin rezistenta numelui sau, Histria.
Situata pe malul lacului Sinoe(in antichitate, un golf al marii), la o distanta de 65 km nord de Constanta, Histria reprezinta in zilele noastre una din cele mai mari rezervatii arheologice ale tarii, un obiectiv turistic-istoric esential, a carui intalnire poposesc anual mii si zeci de mii de vizitatori romani si straini.
Sapaturile intreprinse aici inca din 1914, de catre savantul Vasile Parvan si
continuate an de an, de numerosi arheologi, au scos la lumina straturile succesive de cultura materiala ale celor aproape treisprezece secole de viata a cetatii, dovedind, prin varietatea elementelor pe care le prezinta, inaltul grad de civilizatie la care au ajuns aceste locuri in antichitate.
Orasul, al carui toponim deriva din denumirea antica a Dunarii - Istros - a fost
intemeiat catre mijlocul secolului al VII -lea i.e.n. de colonistii greci veniti din Milet (cetate situatape coasta de vest a Asiei Mici, in Turcia de azi).
Asezarea acestor colonisti aici, face parte dintr-un lung si complicat proces istoric, a carui esenta consta in aceea ca, intre secolele VIII-VI i.e.n., datorita nedreptei impartiri a pamantului si imposibilitatii dobandirii mijloacelor de trai, mase saracite de oameni au plecat, roind din locurile lor de bastina (Grecia continentala si insulara) si au intemeiat zeci si zeci de asezari, in locuri mai prielnice, pe tarmurile de azi ale Turciei, Bulgariei, Romaniei, Frantei, Italiei si Spaniei, pana-n Africa de nord, in Egipt.
In ce priveste asezarile (denumite, putin impropriu, colonii) intemeiate pe malul de vest al Marii Negre(Histria, Tomis-Constanta si Callatis-Mangalia) grecii de aici au intrat de la inceput, in relatii stranse cu populatia bastinasilor traco-geti, aflati catre acea vreme, pe pragul trecerii la noi forme de viata sociala, caracterizate tocmai printr-o divizare din ce in ce mai marcata a paturilor imbogatite de cele sarace.

Dupa dezmembrarea statului lui Burebista, asasinat in anul 44 i.e.n., oligarhia din Histria, slabita de framantari interne, va accepta cu bucurie noua stapanire romana, impusa in Dobrogea de catre generalul Licinius Crassus, care i-a infrant pe dinastii locali Dapyx, Rolex si Zyraxes intre anii 29 si 27 i.e.n.
In acest fel, la sfarsitul secolului I i.e.n., se incheie o etapa importanta din istoria Histriei (aceea in care cetatea dusese o politicda de sine statatoare, potrivit intereselor sale largi sau mai circumstantiale realitatilor locului) so incepea alta, la fel de importanta insa si bogata in implicatii economice, sociale si politice: Roma isi stabilea granita de nord est pe linia Dunarii, iar teritoriile dintre acestea si mare, vor purta, pentru sase secole de-acum incolo, pecetea marelui lor cuceritor.
Istoria Histrie in secolul I e.n. ne este cunoscuta mai ales prin documentul scris pe piatra la data de 25 octombrie anul 100 e.n., document descoperit de Vasile Parvan in anul 1914 si cunoscut sub numele de "Horothesia" (in traducere insemnand Hotarnicie).
Sapaturile arheologice au precizat in partea de nord, la circa 400 m de zidul
romano-bizantin de aparare, un zid de incinta lucrat din piatra, dotat cu tunuri de aparare, ridicat de locuitorii orasului la sfarsitul secolului I e.n. sau la inceputul secolului al II lea e.n.

 
 

 

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !