English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

Grecii si romanii in Dobrogea

GRECII IN DOBROGEA DE AZI

Un popor care a venit in atingere din vremuri foarte vechi cu Tracii din nordul
Dunarii au fost Grecii, care si-au asezat coloniile lor comerciale pe coastele Marii Negre in Dobrogea de azi. Cele mai vechi colonii grecesti din aceste parti au fost intemeiate de cetatea greceasca a Miletului de pe coasta Asiei Mici si anume Olbia la gura Niprului si Histria pe lacul Sinoe pe o insula, vzandu-se si astazi ruinele ei ramase pe coasta, insula unindu-se cu tarmul. Mai tarziu grecii s-au asezat si in alte colonii. : Tomis pe locul unde azi este Constanta, Callatis pe locul unde azi este Mangalia, Dyonisopolis-Balcic , Odessos-varna, precum si mai la nord la Tyras-Cetatea Alba. Grecii din coloniile de pe coastele Marii-Negre aveau o civilizatie infloritoare , erau bogati prin negotul pe care-l faceau cu Getii, vanzandu-le produsele industriei grecesti: vase, stofe, obiecte de metal.

CUCERUREA TINUTURILOR DUNARENE
DE CATRE ROMANI

Formarea poporului roman prin romanizarea Tracilor, al caror popor se intindea pe ambele maluri ale Dunarii, s-a produs nu numai in nordul Dunarii, in Romania de azi, ci si in sudul fluviului. Imparatul Claudius intinde stapinirea romana pana la Marea-Neagra sui la Dunare, infiintand provincia Moesia, numita dupa tribul tracic al Moesilor. Sub imparatul Domitian, Moesia a fost impartita in doua: Moesia Superior in Serbia pana la Timoc si Moesia Inferior,intre balcani si Dunare, cuprinzand toata Dobrogea. Regiunea romanizata se afla in Valea Dunarii, unde erau sesurile bune pentru agricultura, pana la poalele muntilor Hemus si pe valea raului Morava, afluent al Dunarii.
Romanizarea regiunilor de la Dunare a mers foarte repede, Dobrogea fiind un tinut in care romanizarea a fost foarte intensa.
Din numeroasele si bogatele asezari romane din Dobrogea au ramas pana azi o multime de ruine ale oraselor cladite din piatra ca basilici, bai si temple. Pe langa foarte frumoase vase pictat, cre se fabricau chiar in Dobrogea, s-au gasit si numeroase statui in marmura de-ale zeilor si ale oamenilor insemnati, care dupa obiceiul roman se aseza in piata.

 
 

 

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !