English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

CALLATIS

Aproape de granita de miazazi a tarii noastre, se inalta cetatea Callatis, de origine doriana, colonie a Heracleei Pontice, care la randul ei fusese intemeiata de megarieni.
Intemeiata la inceputul secolului alV-lea i.e.n, pe locul unei mai vechi asezari bastinase, asezarea greceasca , apoi bizantina, a durat pana la inceputul secolului al VII-lea e.n.
Incepand cu secolul al Xlea, asezarea ne este iar cunoscuta dar sub un nou nume - Pangalia, ca escala a navigatorilor genovezi si bizantini.
Numele acesteia a fost schimbat in Mangalia de catre turci, cand asezarea bizantino-genoveza a cazut mai tarziu in mainile acestora, nume ce s-a pastrat pana astazi.
Intemeiata de colonisti dorieni din Heracleea Pontica, cetatea s-a inaltat pe locul unei vechi asezari locale Acervatis sau Acerbatis.
Economia ei de caracter agrar a constituit o baza trainica pntru dezvoltarea rapida a orasului, care avand constitutie tipica de ,,polis" grecesc, cu adunare, sfat si magistrati, a inceput inca din secolul al IV-lea sa bata moneda.
La mijlocul secolului al V-lea ca urmare a dezvoltarii interne economice si sociale si sub influenta Atenei, a carei aliata devine, intrand in liga de la Delos, Callatis adopta constitutia de democratie antica sclavagista.
Procesul de intrepatrundere intre colonistii greci si autohtonii traco-geti, genera aspecte de sincretism in cultura si in religia cetatii doriene, cum se intalneste in cele cateva morminte monumente descoperite in preajma orasului antic.
Primul mormant, descoperit in sudul orasului Mangalia, era acoperit de o movila de pamant. Indepartandu-se pamantul, a ramas in aer liber o constructie din blocuri de calcar paralelipipedice, fara mortar, de plan dreptunghiular, acoperita cu bolta demicilindrica tot din boltari de piatra, avand o intrare dreptunghiulara in unul din peretii timpan. Aceasta constituia camera funerara propriu zisa.
Al doilea, descoperit la marginea satului 2 Mai, asemanator ca tehnica, plan si sistem constructive cu primul,are in plus un coridor zidit si boltit, ,,dromos", si in camera funerara doua gropi dreptunghiulare, zidite din blocuri.
Cel de-al treilea mormant, descoperit in 1859, a devenit celebru sub numele de ,,mormantul cu papirus". El consta dintr-un ,,tumul", avand la baza un soclu de ,,orthostate",si acoperind un cavou dreptunghiular cu peretii formati din doua asize de blocuri, inchis de o lespede neteda, pe a carei fata superioara era fixata o cununa de bronz aurita. In interior, pe langa schelet se aflau vase ceramice pictate si celebrul sul de papirus, care in contact cu aerul, alterat de indelungul popas in pamant, s-a sfaramat in bucatele.
Asa cum ne informeaza o inscriptie, zidul de incinta a fost refacut in secolul al II-lea de guvernatorul provinciei, Valerius Bradua , dar si din aceasta refacere s-a pastrat prea putin.
,,Historia Augusta" , cronica oficiala a imperiului roman, aminteste ca imparatul Gallienus a trimis doi arhitecti din Bizant, pe Cleodeamus si Athenaios, sa refaca fortificatiile oraselor de pe coasta dobrogeana a Marii-Negre.
Incinta, construita probabil de acestia, a urmat traseul incintelor anterioare, incluzand chiar, pe alocuri portiuni mai bine pastrate ale acestora.
Din ruinele cetatii s-au adunat importante si frumos decorate fragmente arhitecturale : placi de ,,cancelli" decorate cu profile si cu motive geometrice realizate intr-un relief plat ; capitele compozite de tip tarziu, unele dintre ele cu volute atrofiate si cu abaca trapezoidala, altele cu o bogata decoratie de frunze de acant tratate plat si de motive zoomorfe, realizate intr-un relief inalt, proeminent; fusuri de coloana netede sau canelate.
Sapaturile de la Callatis au scos la lumina si nenumarate descoperiri de piese mai mici sau mai mari, opere de arta sau obiecte utilitare.
Insa, multe piese si chiar resturi monumentale sunt ascunse in mare.
Si astazi in apa marii, la oarecare distanta de plaja, in zilele senine cu mare calda, se poate distinge un zid de piatra.

DICTIONAR


- doric=ordin arhitectonic caracterizat prin coloane lipite de baza si cu capitel
lipsit de ornamente
-bizantin=locuitor din Bizant
-polis=oras-stat in Grecia antica
-dromos=elem. Drum
-tumul=movila de pamant inaltata de unele popoare din vechime deasupra
mormintelor
-ortho=elem. Drept
-voluta=ornament in forma de spirala
-abaca=monograma
canelura=sant longitudinal pe suprafata unei piese, a unei coloane
-soclu=piedestal,postament

Autor: PANA GEORGETA

 
 

Vizita de proiect, Quimper
Revista Costal Cities !!!
Prime poze aeriene

 

Ultimele albume
Coastwatch '2001
Excursie pe grindul Chituc
Constanta de odinioara
Carmen Sylva bunicilor
Marean Neagra iarna
Concurs educatie ecologica

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !