English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

Dobrogea in secolele 1-3

Istoria Dobrogei se deosebeste intr-o oarecare masura de istoria Daciei
romane.Intrata mai devreme sub stapanirea Romei, in urma anexarii ei la provincia Moesia, Dobrogea va continua sa faca parte integrata din Imperiu pana in anul 602.Asadar, aici relatiile sclavagiste se mentin vreme indelungata.
Bastion dominand campia munteana , Dobrogea avea o mare insemnatate
strategica.Imperiul a inzestrat-o cu numeroase trupe, iar linia Dunarii a fost intarita cu castre .Un rol de frunte in sistemul militar roman di Dobrogea il avea si Flota Dunareana.
In epoca romana, coloniile grecesti de pe tarmul apusean al Pontului Euxin isi pierd cu totul vechea indepoendenta dar isi pastreaza autonomia interna.Ele se grupeaza, impreuna cu trei colonii de pe litoralul de astazi al Bulgariei, intr-o comunitate cultural religioasa cuprinzand sase orase . Capiatala uniuni se afla la Tomis. Rostul acestei Institutii era consolidarea stapanirii romane in terotoriul de curand cucerit .Oligarhia cetatilor grecesti avea tot interesul sa existe in Dobrogea o stapanire sclavagista puternica.In schimbul colaborari I oligarhiei elene ,Roma lasa cetatilor pontice autonomia interna si le acorda o serie de avantaje economice.E fireasca , in aceste imprejurari, inflorirea economica a coloniilor Histria , Callatis si mai ales Tomis in secolul II e.n
Autohtonii geto-daci, care formau majoriatea populatiei Dobrogei , sunt mentinuti, in genere intr-o stare de in ferioritate economica si juridica ; exista dovezi despre care confiscarea pamanturilor unor comunitati geto -dace si trecerea lor in stapanirea unor comunitati de colonisti .Numarul mare al colonistilor Romani si situatia lor dominanta permit romanizarea in teriorului Dobrogei , litoralul ramanand insa in buna parte grecesc.

Viata economica a Dobrogei in sec. I-III ne ofera un tablou asemanator celui din Dacia romana. Progresul fortelor de productie determina dezvoltarea agriculturii, a mestesugurilor si a comertului. Se exploateaza intens piatra de constructie si zacamintele de fier si arama; in toate orasele dobrogene(ba poate si in anumite sate) exosta ateliere metalurgice si de olarie. La dezvoltarea comertului contribuie, ca peste tot, reteaua de drumuri strategice construite de romani. Apar doua orase noi:
Troesmis (Iglita) si Tropaeum Traiani (Adamclisi), care primesc rangul de
municipium in veacul al II-lea. Clasele sociale sunt cele obisnuite in Imperiu.
Spre deosebire de Dacia anilor 106-271, unde viata culturala purta amprenta
romanitatii occidentale, in Dobrogea ea are un caracter greco-roman, orasele
grecesti de pe litoral ramanand in continuare principalele centre culturale. Cel mai remarcabil monument al artei romane din Dobrogea si din intreaga zona a Dunarii de Jos este insa trofeul inaugurat de Traian in anul 109, care a dat numele(Tropaeum Traiani) orasului format in apropiere. Avand 95 m in circumferimta si peste 20 m inaltime, fiind impodobit cu reliefuri care infatiseaza scene de lupta, marsuri, prizonieri etc., monumentul de la Adamclisi celebreaza victoriile lui Traian la Dunare in timpul primului razboi cu Decebal.
Nevoile de trupe pentru razboaiele marcomanice (166-180) au slabit apararea liniei Dunarii. Profitand de aceasta imprejurare, costobocii, neam dacic locuind pe ambele versante ale Carpatilor nord-estici, trec Dunarea in anul 170, devasteaza Dobrogea si ajung in Grecia. Situatia se inrautateste in sec. al III-lea, care reprezinta o adevarata vreme de criza pentru stapanirea romana asupra Dobrogei. Atacurile “barbare” se succed la intervale foarte mici; deosebit de puternice sunt incursiunile gotilor de neam germanic si ale carpilor de neam traco-dacic, acestia din urma locuind in Moldova centrala.

 
 

 

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !