English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

Relieful dobrogean

RELIEFUL se defineste ca totalitatea neregularitatilor scoartei terestre ce imbraca Terra.
Relieful Dobrogei este din punct de vedere al componentelor unul complex,
deoarece are podisuri(fostii munti Hercinici),depresiuni, chei (Cheile
Dobrogei), litoral(litoralul Marii Negre), delta (Delat Dunarii), suprafete
intinde-campii,locuri desertificate.
In cadrul subprovinciei ponto-danubiene, ansamblul fenomenelor fizico-geografice pune in evidenta aspecte foarte variate.Dobrogea se detaseaza ca unitate cea mai bine conturata prin prezenta Dunarii si Marii Negre .Din punct de vedere al reliefului, Dobrogea se imparte in:
1. Dobrogea de nord.Cunoscuta in literatura de specialitate si sub numele de
Dobrogea muntoasa(de orogen) este constituita din horstul dobrogean (Dobrogea hercinica) si Dobrogea antesiluriana, un compartiment al sistemelor caledonice si hercinice din paleozoic , antrenat in miscarile chimerice din mezozoic, dar nu strain de eforturile orogenice din mezocretacic.Sub actiunea indelungata, cu intensitati variate, dar continua a agentilor modificatori interni si externi, aceste vechi sisteme muntoase au fost reduse la stadiul de peneplene si campii, cu martori de eroziune presarati din loc in loc, care confirma pe deplin existenta altor aspecte din istoria
dezvoltarii lor.
2. Dobrogea de sud sau Dobrogea de platforma.In totalitatea ei reprezinta o unitate de platforma structurala, larg dezvoltata, cu fragmentare pronuntata, realizata pe un fundament de sisturi cristaline si sisturi verzi.Miscarile de tip bascula din pliocen si cuaternar au determinat ondularea formatiunilor geologice de suprafata, fapt reflectat in unele aspecte de relief.Problema limitei dintre aceste doua tinuturi a fost mult discutata , deoarece limita fizico-geografica nu se suprapune limitei geologice.Dobrogea de nord vine in contact cu Dobrogea de sud, sub raport geografic, pe o zona unde se impletesc caracterele proprii acestora, aproximativ pe directia localitatilor Topalu-Navodari.
3. Dobrogea maritima reprezinta cel mai complex tinut dobrogean sub aspect
morfo-bio-pedologic, la care se mai adauga particularitati climatice, unice de pe intinderea tarii noastre, caracterizate mai ales prin conditiile de insolatie deosebit de favorabile curei heliotermice.

Trebuie insa sa mentionam ca toate aceste trei tinuturi s-au dezvoltat pana la un moment dat pe un fond comun; ca atare, unitatea lor rezulta din unitatea de geneza, dar dezvoltarea lor intr-o faza ulterioara s-a facut pe directii diferite fapt care le-a imprimat si o serie de caractere aparte.
Incadrarea Dobrogei maritime si relatiile ei cu celalalte unitati limitrofe.
Intregul litoral romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km intre gura Musura a bratului Chilia si Vama Veche.Dobrogea maritima propriu-zisa o definim ca extinsa la nord pana la bratul Sf. Gheorghe, iar la sud pana la granita cu Bulgaria.
Cu privire la limita de nord se impune insa o precizare : nu putem sa spunem ca sectorul estic al bratului Sf. Gheorghe, de la Mahmudia la mare , separa distinct doua unitati morfologice, Dobrogea lacustra de Delta Dunarii, deoarece aspectul campiei aluvio-deltaice cu aceleasi caractere se continua si la sud de acest brat pana la marginea lacului Razim; insa datorita faptului ca zona Dranovului ocupa o pozitie frontala fata de podisul deluros al Tulcei , o consideram atasata Dobrogei maritime.
La vest, spre Dobrogea continentala, limita prezinta mai multa complexitate; ea este marcata printr-o usoara denivelare morfologica si diferentiere stratigrafica in unele locuri, la care se mai adauga diferentieri de ordin bio-pedo-climatic.Se pune in evidenta, mai ales, extinderea influentelor generate de conditiile maritime.
Limita de vest se desfasoara intre localitatea Mahmudia si localitatea Cotul Vaii, iar trecerea intre Dobrogea maritima si Dobrogea continentala se face sub forma unui plan de racord usor inclinat si cu o latime variabila; in general latimile din est, sub 100m, apartin Dobrogei maritime.
Aceasta limita se poate urmarii pe directia : Mahmudia, est dealul Bestepe(242m), est Movila Cerdacului(130m), dealul Imalac(118m), dealul Stanca Mara,dealul cu Cununa(204m), vest localitatea Agighiol, est dealul Utu , vest localitatea Zebil, prin partea estica a dealului Denistepe(266m), de pe localitatile Turda,Mihai Bravu,Babadag,Enisala, est dealurile Caramanchioi-Eniceri,est Ceamurlia de sus, dealul Hamangia, localitatile Mihai Viteazu, Cogealac, Sacele,M. Kogalniceanu.
Pana aici, Dobrogea maritima-in care se dezvolta o campie neconsolidata pe
deplin-vine in contact cu Dobrogea de nord.O serie de prelungiri ale orogenului dobrogean, sub forma de pinteni cu altitudini de peste 100m sau chiar 200m, inainteaza in zona lacustra.
Pe vaile largi(Taita,Slava si Casimcea), campia litorala se insinueaza in masa de orogen, legandu-se cu unele depresiuni interioare.Pe zonele de contact profilul transversal al vailor, care se dirijeaza spre mare, se deschide foarte mult si aici sunt localizate o serie de lagune(Tasaul,Nuntasi,Istria).
De la Murfatlar spre limita de sud este mai putin evidenta sub raport morfologic si trece pe directia localitatilor:Baraganu,Topraisar, Amzacea, pana la Cotul Vaii.
In general pe aceasta limita Dobrogea maritima se pune in contact cu Dobrogea de sud si corespunde in linii mari cu izohipsa de 100m; inaltimile sub 100m apartin Dobrogei maritime, iar cele peste aceasta cota, Podisului Dobrogei de sud, astfel ca cea dintai apare ca o treapta celei de a doua, cu care sub raport structural este organic legata.
Prin ansamblul caracterelor proprii , Dobrogea maritima apare ca un tinut de
tranzactie ; dar ea isi defineste unitatea si diversitatea calitativa prin conditiile
generate de interferenta uscat-mare, cu actiuni dirijate de pulsatiile neo-tectonice.

 
 

 

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !