English version
 
 
 
 
"Orase din zona costiera; Limita dintre uscat si mare"
 

Dobrogea pictorilor

Dupa dobandirea independentei de stat a Romaniei, pictorii romani au inceput sa fie tot mai mult atrasi de pamantul si oamenii Dobrogei, unde intalneau, inainte de toate, o lumina cu totul aparte, ca nicaieri altundeva in tara, precum si un spatiu generos, cu nesfarsite intinderi acvatice, constituind un fascinant univers cromatic. Pentru multi dintre ei, contactul direct cu lumea dobrogeana, a insemnat o etapa noua, o etapa de clarificare a unor subtile probleme de culoare, prin care au ajuns la un nivel superior de expresivitate picturala. Dobrogea a reprezentat astfel o adevarata scoala a colorismului romanesc, oferindu-le pictorilor un prilej unic pentru a patrunde mai adanc in tainele artei lor. De fapt, aceasta regiune unica , si mai ales litoralul, au deschis un capitol nou nu numai in istoria artei dobrogene , dar si romanesti. Spatiul dobrogean a constituit pentru pictori un motiv major de inspiratie, intru totul comparabil cu ceea ce reprezinta pentru Franta sudul tarii, cu asa-numita lui “Coasta
de Azur”. Mai ales in trecut, pictorii Dobrogei se inspirau in mod special din tipurile umane, care le starneau interesul prin tipologia si infatisarea lor vestimentara: turci si tatari, personaje pitoresti cu trasaturi aspre, colturoase, aproape sculpturale.
Asa I-au surprins Tonitza, Stefan Dimitrescu multi alti pictori ai litoralului, pe turciibatrani, cu infatisare particulara, ca si pe micii vanzatori, asezati direct pe pamant, cu picioarele stranse sub ei sau rezemati de casele pitice, ca si pe fragilele fetite cu cozi, cu ochii lor ca de taciune, cu largi salvari inflorati, sau pe femeile cu siluete adesea innegrite de necazurile vietii. Incepand cu Theodor Aman, care a lasat cateva peisaje din portul Constanta, peisaje realizate intr-o viziune luminoasa, aproape impresionista,ai aparte decat alte lucrari ale sale, numerosi pictori si-au legat pentru totdeauna numele de evocare pamantului dobrogean si a oamenilor lui.
Tot in acea perioada, Carol Pop a calatorit pe Dunare , cu o neobosita curiozitate intelectulala si artistica, lasand o serie de acuarele care constituie si astazi mai mult decat un simplu caracter documentar. La randul lui, Nicolae Grigorescu picteaza, tot la Constanta, cunoscutul “Nud pe malul marii” sau “Sava Hentia” , care va participa chiar la inaugurarea podului de la Cernavoda, pictand mai ales imagini cu un evident caracter festiv, dar in acelasi timp si cu o pregnanta valoare documentara. Unul dintre cei care au pictat cu predilectie peisaje marine este Eugen Voinescu. Fiind foarte multa vreme diplomat si cunoscandu-l pe Aivazovski la Odessa, se va inspira
din arta acestuia. Ca si pictorul rus, acesta isi imagineaza furtuni teribile, cu valuri uriase, dar cam teatrale, fara destula forta de convingere. Printre cei dintai descoperitori ai farmecului dobrogean, Stefan Luchian, se va arata entuziasmai inca de la prima lui intalnire cu marea. Alti pictori mai sunt si: Iosiv Iser, Stefan Dimitrescu, pictorita Magdalena Radulescu, Radu Bogdan, Mircea Ionescu, etc.
Mai toti pictorii Dobrogei au cautat sa surprinda aspectele tarmului, scotandu-I in evidenta stabilitatea, in contrast expresix cu valurile marii, care aduc necontenit din adancurile ei, marturii ale florei si faunei acvatice. Atrasi de noile realitati, pictorii contemporani intalnesc in acesta regiune un climat prielnic de lucru, continuindu-I in mod firesc pe cei don perioada interbelica.

“ Pictura, ca si natura, se compune dintr-o infinitate de elemente; desenul ofera un schelet, coloritul da viata, dar viata fara schelet este un lucru mai nefinit decat scheletul fara viata."

 

 
 

 

Paginile web ale partenrilor
21 LYKEIO Web Site
Le Likes Web Site
Liceo F. Capece Web Site
Olanda
Carmen Sylva

 
 
 
Home | Proiectul | Geografia | Istoria | Cultura | Economia | Albume | Resurse | Echipa
                           Page Last Up-dated : 17-Apr-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !