Johannes Kepler
Back Home Up Next

Johannes Kepler

Johannes Kepler s-a nascut la 27 decembrie 1571 in Wel der Stadt, provincia Swabia, in sud-estul Germaniei. De la varsta de trei ani a locuit cu bunicii sai pana in 1576, cand a intrat la Scoala Latina; opt ani mai tarziu a intrat la Seminarul Protestant din Adelberg. In 1589 si-a inceput studiile universitare la o Univesitate Protestanta.A trecut, in 1591, examenul de maturitate si acontinuat studiile ca student.
Cel care i-a insuflat pasiunea pentru asronomie a fost profesorul sau de matematica, Michel Maestlin (1580-1635), unul dintre cei mai tineri astronomi care a subscris la teoria heliocentrica a lui Copernic.
In 1594, Kepler a acceptat un post ca profesor de matematica la Seminarul Protestant din Graz (o provincie austriaca), unde a si ramas pana in 1600, cand toti protestantii au fost fortati, fie sa treaca la catolicism, fie sa paraseasca provincia.
Intre timp tanarul Johannes Kepler s-a maritat cu Barbara Mumller, in 1597, an in care si-a publicat si prima lucrare:"Misterul Cosmosului". Datorita talentului sau de matematician, talent dovedit in acest volum, Tycho Brahe l-a invitat la Praga sa-i devina asistent; atfel in 1600 s-a mutat la Praga si si-a desfasurat activitatea alaturi de Brahe. Dupa moartea acestuia in 1601, Kepler i-a urmat in functia de astronom al imparatului Rudolf al doilea.
In 1609 a publicat un nou volum, intitulat "Astronomia Nova", in care, pe baza observatiilor fostului sau asistent asupra miscarii planetei Marte, a enuntat primele doua legi ale miscarii planetelor. Kepler a intreprins numeroase cercetari de optica si fotometice; intr-o alta lucrare, aparuta doi ani mai tarziu, in 1611, este expusa, printre altele, teoria lunetei astronomice, un instrument inventat de el. In 1619 a publicat "Harmonices mundi", unde apare cea de-a treaia lege a miscarii planetelor, lege cunoscuta si sub numele de "Tabelele rudolfiene".
Johannes Kepler ar fi avut multi urmasi, dar soarta s-a incapatanat si nu i-a lasat aceasta bucurie; din prima casatorie a avut doi baieti (pe care i-a pierdut la frageda varsta de doua luni) si o fata; la cativa ani dupa moartea Barbarei, Kepler s-a recasatorit si a mai avut sase fii, dintre care destinul i-a "furat" fara mila trei, insa cu toate acestea Johannes si-a continuat activitatea.
Kepler si Brahe nu s-au inteles prea bine. Se pare ca Brahe se temea ca nu cumva tanarul asistent al sau sa-l "eclipseze", sa-i ia locul de primul astronom al acelor zile. L-a lasat cu greu pe Kepler sa vada o parte din numeroasele date adunate de el. I-a facut cunoscuta problema orbitei planetei Marte, gandindu-se ca astfel va fi ocupat in timp ce el, Brahe, va lucra la teoria sa privind Sistemul Solar. Culmea ironiei a facut ca acest lucru sa-l ajute pe Kepler, formuland astfel cele trei legi ale planetelor.
Spre deosebire de Brahe, Kepler a crezut sistemul copernican. Motivul pentru care orbita planetei Marte era o problema, era faptul ca, Copernic, a plasat corect Soarele in centul Sistemului Solar, dar a presupus ca orbita planetelor este un cerc; astfel sarcina de a pune pune piesa lipsa din puzzle i-a revenit lui Kepler: dupa o luna de"batalie" concluzia finala a fost ca cercul nu era cerc perfect ci unul turtit, dupa cum spun geometrii o elipsa.
Daca orbitele planetelor sunt elipse, atunci trebuie sa amintesc cateva proprietati ale elipselor:
- o elipsa are doua puncte numite focare, astfel incat suma distantei de la focare la orice punct de pe elipsa este constanta( a+b=constant).
- exista o axa lunga a elipsei, numita axa majora, si una mica numita axa minora.Jumatate din axa majora detemina o axa semimajora.
Revenind la legile lui Kepler, acesta a obtinut pana la urma datele cercatarilor lui Brahe dupa moartea acestuia pe cai mai putin legale, pentu ca familia lui le tinea ascunse din motive financiare.
Prima Lege: orbitele planetelor sunt elipse, iar Soarele este un focus.
Soarele nu este centrul elipsei, ci un focus al elipsei (in general la celalalt focus nu este nimic). Planeta urmeza elipsa pe orbita ceea ce insemna ca distanta Pamant-Soare se schimba constant in timpul parcurgerii orbitei de catre planeta.
A Doua Lege: raza vectoare Soare-Planeta descrie arii egale in timpuri egale.
Momentul cand planeta este mai aproape de Soare se numeste periheliu,iar cel cand planeta este mai departe se numeste afeliu.In concluzie planeta se misca mai repede la periheliu si mai incet la afeliu.
A Treia Lege: raportul dintre patratul perioadei de revolutie a celor doua planete este egal cu raportul axei semimajore a planetei.
( P1*P1)/(P2*P2)=(R1*R1*R1)/(R2*R2*R2) =>in aceasta ecuatie P reprezinta perioada de revolutie a planetei si R este lungimea axei semimajore. Cea de-a treia lege a lui Kepler spune ca perioada de orbitare a unei planeta creste proportional cu raza orbitei sale . Cu tote astea Mercur orbiteaza in jurul Soarelui in 88 de zile, pe cand Pluto o face in 248 de ani.
Legile lui Kepler nu se aplica numai planetelor ce orbiteza in jurul Soarelui; dar in toate cazurile corpurile ceresti orbiteaza sub influenta gravitationala.
Vechile* doctrine aristoteniene care au dat astronomiei cateva masuri stiintifice credibile au fost repede spulberate.Copernic a "scos" Pamantul din centrul Universului; telescopul lui Galileo a deschis dimensiuni nevisate de Ptolemeu; Kepler insusi a descoprit (daca se poate spune asa) legile miscarii planetelor. Deci Kepler a fost fara dubii un mare astrolog, a fost considerat practic fondatorul astronomiei moderne, cu tote ca nu a respectat "traditiile" astrologiei.

*Vechile se citeste "vechile"

 

http://observe.ivv.nasa.gov/nasa/education/reference/orbits/orbit_sim.html
http://www.vma.bme.hu/mathhist/BigPictures/Kepler.jpeg

http://csep10.phys.utk.edu/astr161/lect/history/kepler.html

BENEA ALINA , clasa a 9-a A

Grupul Scolar Eforie Sud, clasa a 9-a A, 01/26/99

Back Home Up Next