Fizica Carmen Sylva
 
 

Placile tectonice

Suprafata de exterior a Pamantului este sparta in placi imense de scoarta terestra ,care sunt mobile si se misca pe o manta elastica si fierbinte care imprejmuieste nucleul Pamantului.

 

Miscarea acestor placi este treptata si neuniforma.Uneori aceste placi se bloceaza la limita dintre ele ,aceste zone purtand numele de falii.In zona faliilor se acumuleaza presiuni uriase care se elibereaza sub forma unui cutremur.in imagine este aratat "Cercul de Foc",cu epicentrele cutremurelor la limite.
In California, placa Nord Americana si placa Pacificului aluneca una sub cealalta de-a lungul sistemului de falii San Andreas.
Miscarea acestor placi este dramatic evidenta in unele locuri.
Locurile pe unde au fost eliberati aburii sunt bine expuse de-a lungul Campiei Carrizo,intindere a faliei San Andreas.Crapaturile scoartei terestre din imagine au aproximativ 130m sau 426ft.
Miscarea placilor si ruperea mecanica pot fi demonstrate cu ajutorul diagramelor.Placile tectonice adiacente sau bucati de placi asupra carora nu se exercita deloc o presiune sau aceasta este foarte mica pot caracteriza o falie inactiva ,una cu continue subductii,una in care energia a fost recent eliberata intr-un cutremur.
De-a lungul timpului de la decenii la milenii,presiunea se strange de-a lungul faliei pana cand ajunge la un punct in care cedeaza.
Alunecarea brusca apare cand presiunea este eliberata creand o miscare asemenea unui cutremur.
Miscarea placii Pacificului de-a lungul faliei San Andreas cara un segment al Californiei costale spre nord-vest, si anume ramasitele Californiei si a zonei de coasta a continentului Nord-American.
Aceasta miscare de alunecare orizontala ,care caracterizeaza falia San Andreas,este numai una din cele trei tipuri de miscari ale faliilor.Celelalte doua sunt miscari de alunecare normala si alunecare inversa.
In imagine se poate observa o miscare de alunecare normala a faliilor.
In aceasta fotografie se poate observa cum arata la suprafata scoartei terestre o miscare de alunecare normala.
Aceasta diagrama reprezinta o miscare de alunecare inversa a faliilor.

Septar Serghin, 12A, 2001-2002

 

Lista proiecte