Cutremurele - Proiect XI - C  
 

Proiect

Seismele

Ghiduri

Noutati

Contact

Links

 
 
 

GHID DE PLANIFICARE PENTRU PERSOANELE IN VARSTA

PLAN

Cutremurele majore pot ucide si rani foarte multe persoane. Chiar si cutremurele de intensitate medie pot produce moartea, dezastre si stricaciuni.
Deasemenea pot dezbina serios toate lucrurile care depind de buna-starea noastra. Developarea individuala, familiala si intre vecini a planurilor legate de cutremur pot ajuta la improvizarea unor reguli de supravietuire la cutremur fara producerea de dezastre mari.
Planifica cu familia, prietenii si vecinii sa va contactati dupe cutremur.
Mentineti o lista cu medicamentatia voastra, alergii si echipament special. Includeti numele, adresa si numarul de telefon al doctorului, farmacistului, membrii familiei, preotului sau prieteni apropiati. Luati aceasta lista cu voi in cazul in care va parasiti casa dupe cutremur.

PREGATIRE

Obiectele cazatoare sunt principalele riscuri in timpul cutremurelor. Persoanele in varsta nu sunt chiar atat de agile sau mobile cum au fost odata, facandu-le dificila si chiar imposibila mutarea imediata sub o bucata de mobila, cum ar fi o masa sau un birou, pentru protectie. Din aceasta cauza este foarte important sa eliminam toate riscurile din locuinta care pot cadea si produce dezastre.
In cazul in care nu poti face aceste lucruri de unul singur, roaga un prieten sau un membru al familiei pentru ajutor:

1. Asigurarea unui echipament medical, asigurarea dispozitivelor grele, sertarelor, dulapurilor, a plantelor atarnatoare si a altor obiecte.

2. Plasati obiectele grele in rafturile inferioare.

3. Mutati paturile de langa ferestre.

4. Asigurati-va iesirile pe holuri, usi, amenajand evacuarea cat mai sigura din locuinta.

5. Adaugati zavoare dulapurilor si sertarelor pentru a le mentine inchise in timpul cutremurelor. Tineti un supliment de mancare si apa de 72 de ore in caz de urgenta. Asigurati un stoc de cu elemente de prim-ajutor, lanterna si baterii, radio portabil si medicamentatie specifica.

PROTECTIE

Cunoasterea unui loc de protectie pentru adapostirea imediata la inceperea zguduielilor. Gasirea unui loc sigur in fiecare camera; sub o piesa de mobilier grea cum ar fi biroul sau masa.
Daca nu puteti gasi un loc sigur, stati jos sau in locul unde va aflati pana ce zguduielile inceteaza. Acoperiti-va capul cu bratele.
Daca sunteti afara mutati-va intr-un loc sigur departe de casa si ferestre.

NECESITATI SPECIALE

Majoritatea persoanelor in varsta au necesitati speciale. Urmand acesta actiuni veti spori sansele de a trece in siguranta peste un cutremur.

1. Daca folosesti echipamente de supravietuire pe cale artificiala, precum oxigenul, pune pe cineva sa-ti asigure fixarea unui rezervor mare de a preveni caderea acestuia in timpul cutremurului.
Daca folosesti un scaun cu rotile, bastoane sau altfel de mecanisme,pastrati-le langa voi tot timpul. Daca este posibil sa aveti ajutoare necesare pentru locomotie in diferite locuri in jurul casei

2. Plasati o sursa de lumina in fiecare camera. Aceste surse de lumina trebuie sa functioneze automat in cazul unei intreruperi de curent. Vor continua sa lumineze intre patru si sase ore si le puteti inchide manual in caz de urgenta.

3. Pastrati un fluier in caz de urgenta.

4. Daca folositi un echipament pe baza de baterii, asigurati-le si schimbati-le annual.

5. Daca echipamentul de supravietuire necesita electricitate, cumparati un generator de energie.

6. Aveti un detector de fum si o alarma de foc. Daca aveti dificultati auditive, instalati un sistem care are un joc de lumini pentru a capta atentia. Daca aveti un detector pe baza de baterie, schimbati bateria annual.

7. Daca folositi un aparat auditiv, pastrati bateri cu energia necesara pentru aparat. Amintiti-va sa le inlocuiti anual.

8. Daca folositi ochelari, pastrati inca o pereche pentru cazuri de urgenta.

 
     

Cutremure
Grup Scolar "Carmen Sylva" Eforie Sud