"" Ziua a 4-a: Coastal Cities Comenius""
    Ziua a 4-a :Doarnounez ,Guilvinec  
   

   

   

   

   

   

   

   

   

     

Cea de a treia zi a sejurului nostru la Quimper a fost una dedicata excursiilor. Insotiti de Christian si Albert, doi profesori de franceza de la Likes, cele doua delegatii - cea din Lecce, Italia si cea din Eforie, Romania , impreuna c-un grup de elevi ai claselor europeene ai liceului gazda ne-am imbarcat într-un autocar pentru a descoperi regiunea Douarnenez, unul din cele mai importante porturi de pescuit sardine din Franta..
Prima escala: fabrica de conserve de peste unde suntem primiti si ghidati cu constiinciozitate de responsabila serviciului de relatii cu publicul, o femeie plina de verva si destul de autoritara. Ne deghizam conform exigentelor cu niste pelerine si capusoane albe si incepem vizita cu sectorul de curatire a pestilor. Un miros urat ne face sa ne strambam, dar ghida noastra ne atrage atentia ca atitudinea noastra poate sa jignesca muncitoarele asezate de o parte si de alta a benzii de eviscerare. Le privim cu atentie: miscarile lor sunt pline de indemanare, fetele lor destul de obosite. Pe masura ce inaintam in fabrica la sectiile de prajire, ambalare si sterilizare respectul nostru pentru ceea ce se intampla intr-o "banala" fabrica de conserve de peste creste. Ghida noastra ne precizeaza cateva date despre politica patronului in vederea fidelizarii personalului: timp de lucru 32 ore iarna si 39 vara, salarii corecte si conditii bune de munca pentru cei aproximativ 300 de lucratori. Parasim fabrica incarcati de daruri si de o noua experienta. Facem o scurta plimbare in portul de agrement, care in ciuda frigului are destul de multa viata, unde facem cateva fotografii.
Dupa masa soarele ne surade, golful e mult mai vesel. Ratacim pe strazile pitoresti, ne oprim sa bem o cafea intr-o cafenea cocheta incarcata de istoria locului.
Urmatoarea escala a fost redactia publicatiilor "Chasse Maree" ce-si va sarbatori, in 2002, 20 de ani de activitate. Trei mari principii au inspirat activitatea acestei publicatii care doreste sa puna in valoare patrimoniul maritim: intoarcerea in trecutul pasionant al vietii maritime, alierea calitatii formei literare, picturale cu soliditatea fondului si nu in ultimul rand construirea unei veritabile culturi maritime, lacustra si fluviala fondata pe cercetare si pe cunoastere, dar mai ales pe o vointa de angrenare in cotidian. Cladirea adaposteste trei redactii: revista Chasse-Maree, dedicata patrimoniului maritim, publicatia Armen, consacrata identitatii culturale a Bretaniei, si varianta in limba engleza, "Maritime Life". Publicatiile se bucura de o audienta destul de larga, avand cititori in toata lumea, in special abonati, in jur de 15.000 pentru fiecare publicatie. Impresionante pentru noi au fost arhiva si biblioteca, pasiunea redactorilor, meticulozitatea cu care se lucreaza la corectura (se citeste de 7 ori fiecare pagina).
Ghidul nostru a fost Andre Linard, unul din putinii redactori plini ai publicatiilor Chasse Maree si Armen pentru ca, ne explica el, marea majoritate sunt colaboratori externi iar regimul lor de lucru este supus mai mult rigorilor continutului si calitatii decat aceluia de timp, in mapele de lucru existand totdeauna un volum mare de articole care asteapta publicarea. Am parasit redactia c-un sentiment de respect pentru lucrul bine facut, c-o admiratie deosebita pentru aceasta mandrie cu care valorifica valorile patrimoniului local.
Ultima destinatie a excursiei noastre o reprezinta portul Guilvinec, primul port francez de pescuit artizanal, unde recent a fost creat un Centru de descoperire a pescuitului pe mare.
Intr-o ambianta surprinzator de moderna beneficiind de toate mijloacele tehnice si artistice, descoperim o lume complet noua, cea a pescuitului oceanic, o viziune totala a unei ocupatii pline de risc. Proiectii tridimensionale ale unui voiaj de pescuit, fotografii de mare dimensiune, acvarii, marturii din expeditiile de pescuit oceanic, proiectii de film, spatii multi media si animatii ludice concureaza in oferirea unei imagini complete a acestei indeletniciri primejdioase care va intra intr-o noua era de dezvoltare prin necesitatea alinierii la exigentele economice ale Comunitatii Europene. Se lasa seara si se intorc vasele de la pescuit. Peisajul este coplesitor… soarele apune printre catarge. Nu plecam inainte de a vedea cum pescarii isi valorifica pestele: la Criee (strigarea pestelui) este o licitatie in cel mai adevarat sens al cuvantului. In curand aceasta operatiune nu se va mai face decat cu ajutorul calculatorului. Mai functioneaza inca limbajul semnelor prin care se convenea la un anumit pret. Extraodinar acest spectacol al Bursei Pestelui, in care pescarii aliniati asteapta cu infrigurare cotatiile primilor intermediari.
S-a lasat irevocabil intunericul si plecam in mare graba spre Quimper, unde ne asteapta gazda noastra grijulie, Lionel Poiredeau. Ne imbarcam in masina lui, noi romanii si italienii (doar profesorii) si ajungem la locuinta lui Lionel unde ne intampina surazatoare Annick, prietena sa. Atmosfera se dezmorteste repede, facem cunostiinta cu o gramada de lume pentru care Romania este binecunoscuta, printre ei aflandu-se si o compatrioata de-a noastra, profesoara de matematica la Likes. Un interior cald, plin de obiecte insolite stranse din calatorii, aperitive ingenioase, glume si muzica Mariei Tanase ne fac sa ne simtim extraordinar. Dar mai avem ceva important de facut: sa mergem la cea mai renumita Clatitarie "Creperie" din Quimper ca sa apreciem virtutile acestor specialitati bretone urzite cu cea mai mare maiestrie in Finistere.
Gustam din fiecare: cu oua, jambon, ciuperci etc, bem cidru si radem cu gura pana la urechi la istorisirile pline de culoare ale prietenilor nostri francezi despre Carnavalul de Mardi Gras de la Douarnenez; o saptamana in luna februarie de sarbatoare continua.
Dupa o seara pantagruelica scaldata in cidru, clatite si mult ras mergem la hotel pentru ca a doua zi parasim Quimper-ul.
  <<Back | NExt>>
 
 
 
 
 
      Coastal Cities | Brittany | The People | The Visit | Gallery | Resources
                           Page Last Up-dated : 21-Feb-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !