"" Ziua a 3-a: Coastal Cities Comenius""
    Ziua a 3-a Quimper  
   

   

   

   

   

   

   

   

   
Le bagad (o varianta de cimpoi) instrumentul traditional breton.
Dimineata zilei de 18 decembrie ne-a rezervat o surpriza. Eram asteptati la Likes de o formatie muzicala a liceului care ne-a intimpinat cu muzica traditionala bretona interpretata la cimpoaie (le bagad) si trompete specifice bretone ( ??). Am descoperit o muzica originala, caracterizata prin forta si demnitate, interpretata cu talent de elevii de la Likes.
Ziua a continuat cu cuvantul de bun venit rostit de domnul S. Rabot, directorul liceului Le Likes.
Prezentarea activitatilor de proiect desfasurate pina acum s-a desfasurat in amfiteatrul liceului, in fata unei audiente formate din elevi si profesori de la Le Likes. Prezentarea a fost deschisa de delegatia italiana cu un slide show Power Point "Salento: a land on the sea". Prezentarea a reusit sa creeze o imagine a complexitatii tinuturilor din "tocul cizmei italiene". Varietatea peisajului si complexitatea istoriei locului au contribuit la crearea unui ansamblu cultural si artistic de o mare frumusete. Toata istoria si cultura zonei Salento, ocupatiile traditionale si moderne, gastronomia sunt legate de mare si vor face obiectul studiilor viitoare ale colegilor italieni.
A urmat prezentarea delgatiei romane care a inceput cu prezentarile personale ale membrilor delegatiei si a continuat cu o scurta prezentare a Romaniei, a sistemului educational romanesc si a Grupului scolar Carmen Sylva. Apoi a fost prezentata scoala caseta video "Dobrogea ???" si cu slide show - ul Power Point "Costal cities at Carmen Sylva ". Caseta video a incercat sa surprinda orasele Eforie si Constanta toamna si iarna iar slide show-ul a prezentat pe scurt activitatile si rezultatele echipei de proiect de la clasa a 11-a B in lunile septembrie-decembrie: Campania de monitorizare a coastei litorale pe 10 km in zonele Eforie Tuzla si Chituc, interviurile cu pescari din zona, albumul fotografic electronic, rezultatele determinarilor chimice saptaminale legate de apa marii, cele trei numere ale revistei proiectului (doua in limba romana si unul in limba engleza) si pagina de web a proiectului.
Prezentarea a fost urmarita cu un viu interes de toti participantii. Modul de organizare al echipei de lucru, varitatea activitatilor si modul de selectie a elevilor care au reprezentat scoala in Franta au suscitat un interes deosebit.
Dupa prezentari s-au organizat mai multe ateliere de lucru in care elevii francezi care vor lucra in proiect au dezbatut prezentarile realizate de parteneri si au incercat impreuna cu colegii romani si italieni sa contureze liniile principale de dezvoltare a proiectului.
Vizitarea Quimperului Dupa amiaza a fost rezervata vizitarii orasului Quimper. Orasul aflat pe raul Odet, a avut de-a lungul timpului numeroase probleme legate de inundatii. Ultimele inundatii cele din decembrie 2000, au creat mari probleme orasului. Liceul aflat pe un deal din oras nu a avut de suferit dar multi elevi au venit la scoala cu barca. In prezent sunt in curs de finalizare lucrarile de amenajare a raului si instalarea unui original sistem de pompare a apei pentru impiedicarea inundatiilor.
Asociatia Le Lougre l'Odet
In Franta inceputului de secol,un vapor din doua erau bretone. In porturile bretone puteau fi vazute mii de veliere de toate dimensiunile si greutatile. Fiecare port mare sau mic avea propria sa flotilaadaptata la nevoile locale. 1800 de nave de pescuit sunt in continuare inmatriculate in Bretania, formand 1/3 din tonajul national si 40% din puterea instalata. Cu toate acestea dupa anii 60 s-a produs un declin accentuat al flotelor de pescuit, mai ales a vaselor traditionale cu vele. Pentru pastrarea traditiilor locale in 1989, s-a lansat proiectul "Un vapor pentru fiecare port ". Provocarea lansata de revista Chasse-Maree si ziarul Ouest France au dus la constituirea unui mare numar de asociatii al caror scop proincipal a fost crearea de noi vapoare cu vele. In Quimper asociatia Le Lougre de l'Odet a reusit sa construiasca si sa administreze Le Lougre ??. O mica expozitie aflata la sediul asociatiei, prezinta modul de constructie al vaporului. Dupa vizitarea expozitiei am urcat de nava ancorata pentru iarna la chei pe Odet.
Receptie la primaria din Quimper. In salonul Primariei din Quimper delegatiile italiana si romana, care au fost insotite de colegii francezi de la Le Likes au fost primite de Jean-Yves Bozec, consilier pentru afaceri europene la primaria din Quimper. In cuvantul de bun venit la Quimper Jean-Yves Bozec a apreciat ca schimburile scolare sunt fermentul unei noi cetatenii europene pentru care devisa ar putea fi " Unitate in diversitate ". O alta idee care a fost subliniata de vorbitor a fost cea confarm careia constructia viitoarei Europe va fi facute de catre tineri.
Facand o scurta prezentare a proiectului, domnul Lionel Poireaudeau, coordonator Costal Cities la Le Likes a subliniat ca proiectul in care s-au angajat cele patru tari, va oferi o alta modalitate de munca care ne va obliga pe toti sa gandim si sa actionam pe termen lung si sa construim impreuna cu adevarat.
La receptia de la Primarie au participat si jurnalisti de la jurnalele " Ouest France " si " Le telegramme de Brest et de l'Ouest ". Ambele ziare au publicat in numerele din 19 decembrie 2001, articole insotite de fotografii, dedicate proiectului Comenius " Orase din zona costiera " si vizitelor delegatiei romane si italiene la Quimper. Articolul din Ouest France s-a intitulat " Projet Comenius avec la Greece, l'Italie et la Roumanie; Le Likes aux portes de l'Europe " iar cel din Le telegramme, " Des liceenes roumaines et italiens recus a la mairie "
Seara s-a incheiat cu un concert de jazz sustinut de Trevor's Jazz Band in unul din barului din localitate. Trevor Stent, profesor de limba engleza la Le Likes, de origine britanica canta la clarinet si a reusit cu grupul lui sa creeze o atmosfera extraordinara in micul bar supraaglomerat cu elevi si profesori de la Likes si numerosi amatori de jazz din oras. Pentru cateva ore atmosfera dixiland si New Orleans au fost prezente si la Quimper.

Author: Serbu Florin

  <<Back | NexT>>
 
 
 
 
 
      Coastal Cities | Brittany | The People | The Visit | Gallery | Resources
                           Page Last Up-dated : 21-Feb-2002
For problems and sugestions related to this page contact [email protected]
Copyright Carmen Sylva High School 2002.
Thank you for visiting our site !