PIERRE SIMON LAPLACE
Back Home Up Next

PIERRE SIMON LAPLACE

Pierre Simon Laplace a fost unul dintre cei mai straluciti astronomi din istorie in acest domeniu. Acest francez a prezis prin calcule matematice multe lucruri care mai tarziu au putut fi observate cu telescoape puternice.
Laplace s-a nascut pe 23 martie, 1749, in Baeumont-en-Auge, un oras din Normandia. Tatal sau a fost sarac, si Pierre-Simon a primit educatie putin mai tarziu. Vecinii mai bogati s-au interesat oarecum de el si l-au trimis la universitate in Caen. Acolo s-a descurcat foarte bine in matematica. La varsta de 18 ani a mers la Paris cu o scrisoare in care explica principiile mecanicii pentru a o da lui Jean d'Alembert, un matematician de seama la acea vreme. D'Alembert a fost impresionat si l-a ajutat pe tanarul Pierre sa obtina un post de profesor de matematica la Scoala Militara.
In 1773 Laplace a descoperit invariabilitatea legilor planetelor, dovedind stabilitatea sistemului solar. O alta teorie importanta ce sustinea stabilitatea a fost descoperirea lui din 1787, care spunea ca excentricitatea orbitei Pamantului depinde de acceleratia Lunii.
Impreuna cu matematicianul Joseph-Louis Lagrange, Laplace a reluat studiile facute din timpul lui Isaac Newton despre fortele gravitationale din univers. Atunci a scris ''Traite de mecanique celeste'' concentrata in cinci volume, din 1798 pana 1827. O varianta rezumata a continut ipoteza lui nebulara, o teorie despre originea sistemului solar. Laplace a castigat multe premii pentru studiile sale si a fost facut marchiz, dar a ramas modest spunand:''Ceea ce stim este putin . Ceea ce stim nu este imens''. Amurit la Paris pe 5 martie, 1827.

Gillisipie, C.C.:Pierre Simon Laplace, 1749-1827
''O viata in Stiinta Exacta''
Pierre-Simon Laplace a fost, printre altele, cel mai important om de stiinta din istorie. Adesea numit datatorul de legi in stiinta franceza, este cunoscut pentru contributiile sale tehnice in stiinta exacta, pentru punctul de vedere filozofic ce se regaseste in operele sale, si pentru partea de inceput pe care a luat-o in formarea disciplinei moderne a fizicii matematice.
Cea de-a doua carte a sa,''Theorie analytique des probabilities''(1812), urmareste programul de cercetari al lui Laplace, participarea sa la Academia de Stiinte din timpul ultimelor decenii din Vechiul Regim pana in anii apropiati de Revolutia Franceza. O biografie stiintifica a lui Charles Gillisipie comprima partea majora cartii. Robert Fox contribuie in incercarea lui Laplace de a forma o scoala de tineri fizicieni care vor developa modelul Newtonian de la astronomie la fizica, si Ivor Grattan-Guinnes rezuma istoria celei mai importante contributii matematice a omului de stiinta, Transformarea Laplace.

Perjan George, clasa a 9-a A

Grupul Scolar Eforie Sud, clasa a 9-a A, 01/26/99

Back Home Up Next