11 august 1999 - Eclipsa la Eforie

 

Pregatiri

In preziua eclipsei, scoala a fost vizitata de grupul de astronomi amatori din Hong Kong care au observat eclipsa din Romania, de la 2 mai. Oaspetilor nostrii le-a fost prezentata scoala, au facut fotografii ale petelor solare utilizand telescopul LX50 10", au purtat discutii cu elevii scolii si cu cursantii si profesorii de la Cursul de jurnalism.
In data de 11 august 1999 membrii cercului de astronomie din centrul nostru s-a impatit in 3 grupe:
1. Echipa principala a observat eclipsa de pe terasa Grupului Scolar Carmen Sylva din Eforie Sud. S-au facut observatii vizuale cu luneta si telescopul Meade SC203, observatii fotografice si filmari utilizand doua camere video: Sony a centrului pentru jurnalism independent din Bucuresti si o camera Panasonic De asemenea s-au facut determinari ale temperaturii aerului in timpul eclipsei de catre o echipa formata din: Laurentiu Stan si Dimancescu Dragos.
Observatiile vizuale au fost facute pentru viiztatorii scolii; elevi din taberele organizate la Internatul Scolar, tabara I*EARN (International Education and Resources Netork), tabara de jurnalism scris si audio-vizual organizata de Centrul penru Jurnalism Independent din Bucuresti), profesori si Inspectori de la Inspectoratul Scolar judetean Constanta, turisti din localitate. Membrii cercului de astronomie au facut pentru oaspetii nostrii scurte prezentari ale fenomenului si au indrumat activitatea de observare a eclipsei. In total pe platforma observatorului nostru au fost circa 150 de persoane.
Observatiile fotografice s-au facut cu trei instrumente. Telescopul Meade LX50 10", cu focal reducer si camera foto Pentax (Florin Serbu, Nicu Dorojan, George Perjan), Aparat Minolta cu focala de 200mm si aparat Nikon cu focala de 300mm montat pe telescopul LX50. Cu telescopul LX50 a fost fotografiata atat faza partiala cit si cea totala a eclipsei. S-au realizat doua filme FujiSuperia. Cele mai reusite imagini sunt cele obtinute la totalitate in care se reliefeaza foarte bine Inelul de diamant, Perlele lui Baily si coroana solara. Totalitatea a durat la Eforie Sud 1 minut si 10 secunde incepand la 14 si 12 minute.
Timpul a fost excelent. Nici un nor pe cer, vant moderat. Determinarile de temperatura au fost incepute la ora 11:30 cand tempertura a fost de 29 de grade Celsius. Temperatura a crescut initial pana la 32.5 grade Celsius la ora 13:05 apoi a scazut pana la 26.5 grade la 14:13. Deci variatia maxima de temperatura in timpul eclipsei a fost de 6 grade Celsius.
2. A doua echipa a filmat in laborator, proiectia Soarelui pe un ecran la dimensiunea de circa 1m diametru. Filmarile s-au facut cu camera video clasica si cu camera video pentru videoconferinte, direct pe calculator. Calculatorul din cabinet a lucrat ca server de codare iar apoi semnalul a fost trimis catre site-ul http://www.lefo.ro care a transmis on-line eclipsa de la Eforie pe Internet. Proiectia Soarelui s-a facut utilizand Telescopul de 8" cu montura Dobson. Imaginea obtinuta in intuneric era de o claritate si bogatie a detaliilor deosebita, pe toata faza de eclipsa partiala. Din pacate la faza de eclipsa totala observatiile prin proiectie s-au facut mult mai prost. Echipa din laborator a fost formata din: Claudiu Echim, Mihaela Echim si George Baciu.
3. Cea de-a treia echipa a centrului, s-a deplasat in localitatea 2 Mai si a instalat aparatura pe stadionul din localitate, impreuna cu o echipa de astronomi amatori si profesionisti din Hong Kong. Din cea de-a treia echipa au facut parte: Mihai Parlea, Andrei Oancea, Adrian Vasile, Elena Soare si Claudia Sima. Observatiile s-au facut cu un telescop ETX la care a fost cuplata o camera foto RevuFlex.
Timpul a fost excelent si la 2 Mai. Cerul perfect senin, dar vantul a suflat destul de puternic ceea ce a dus la usoare vibratii ale telescopului. S-au realizat doua filme pentru toate fazele eclipsei. Imaginile la coroana, in timpul totalitatii realizate cu timpi de expunere de 2 si 3 secunde sunt deosebite.

Impresii de la eclipsa

Eclipsa '99

In faza de totalitate a eclipsei, marea a fost agitata, dar s-a linistit. Dar dupa iesirea din faza de totalitate, marea a inceput sa se agite iarasi.
Furtuna Adrian, cl. aVIIaA

In timpul eclipsei porumbeii au crezut ca s-a facut noapte si s-au dus la culcare, gainile care erau afara pe teren au intrat in curte la culcare la fel ca porumbeii. Ca niciodata ratustele s-au ascuns dupa o scandura proptita de perete. Chiar si cainele latra si nu avea astampar. Dupa terminarea eclipsei animalele si-au reluat ritmul obisnuit al zilei cat si oamenii.
Vintila Ana-Maria, cl. aVIIa A

Inainte de eclipsa, foarte multi turisti au plecat de pe litoral spre casele lor, dorind sa participe la acest rar eveniment impreuna cu familile lor. Alti oameni au plecat de pe plaja crezand ca eclipsa poate fi periculoasa. Majoritatea oamenilor stateau pe plaja sau pe faleza cu ochii atintiti la soare, purtand ochelarii speciali pentru eclipsa, asteptand cu nerabdare punctul culminant.
In timpul eclipsei totale, oamenii au inceput sa se manifeste diferit: unii fluierau, altii tipau sau plangeau, dar cei mai multi ramaneau muti in fata spectacolului oferit.
Foarte multa lume si-au indreptat aparatele de fotografiat spre soare, imortalizand evenimentul.
Uni erau speriati de furtuna care sa dezlantuit, alti vorbeau despre un posibil cutremur, dar cei mai multi se bucurau de eclipsa, spunand ca este un eveniment cu care nu ne vom mai intalni curand.
Dupa ce eclipsa s-a terminat, oamenii au inceput sa plece spre casa in siruri interminabile facand diverse comentarii.
Scarlat Andra, cl. aVIIaA

Am asteptat mult aceastã clipã. Eram curioasã din cauza propagandei fãcute: va fi sau nu sfârsitul lumii, se va întâmpla ceva sau nu cu noi.
Mi-am adunat prietenii (inclusiv unii din Bucuresti), ne-am echipat cu ochelari de eclipsã si cu câte o sapcã si am pornit cu totii spre scoalã. ªtiam cã aici vom gãsi si alti amatori de senzatii tari. Asteptãrile nu ne-au fost înselate: prin scoalã era o multime de oameni, care fremãta nerãbdãtoare. Profesori, elevi, fosti elevi, cunostinte, neamuri, câini, toti s-au urcat pe acoperis în asteptarea evenimentului.
S-au fãcut multe poze. Fiecare vroia sã-si aminteascã aceste momente. Fotografii profesionisti au reusit sã surprindã niste instantanee foarte bune, având în vedere emotia participantilor la eveniment.
Se fãceau comentarii referitoare la evolutia eclipsei. Înaintea totalitãtii toatã lumea a amutit. Apoi, cuprinsi parcã de o crizã de isterie am început cu totii sã tipãm. De ce? De fericire, de teamã, de… nu pot descrie exact ce am simtit atunci. Sã fie noapte în plinã zi, sã simti cum bate vântul dintr-o datã, cum se face rãcoare desi adineauri muream de cald, a fost o experientã cu adevãrat interesantã.
Totul s-a terminat repede. Ne asteptam la mai mult? Primele 5 minute am fost chiar descurajati de experientã. "Asta a fost tot?" era pe buzele tuturor. Unii au avut rãbdarea sã astepte si partea a doua a eclipsei, asadar au rãmas pe pozitii cu ochelarii de eclipsã pe nas sau cu ochii în, pe sau pe lângã telescoapele îndreptate spre cer. Ceilalti s-au întors în scoalã si au vizionat caseta video filmatã cu ocazia evenimentului.
Probabil ca ne vom aminti mereu de acele clipe. Oricum, se pare cã aceasta a fost ultima eclipsã a secolului si trebuie sã ne considerãm norocosi cã am putut sã o vedem.
Andreea Stãnescu, clasa a 12-a

Eclipsa 99
Si unde nu ne urcarãm noi cu totii pe acoperisul scolii si asteptarãm cu ochii-n soare, vreo douã ore. De la cel mai mic la cel mai mare (elevi, fosti elevi, profesori, directori, s.a.m.d), de la cãtei la alte animale, asteptam sã se întâmple. Toate bune si frumoase: întâlniri cu prieteni mai vechi, pupãturi, îmbrãtisãri, poze, mare agitatie, mare.
Dupã vreo orã, începuserãm deja ã ne plictisim: soarele arãta ca un mãr muscat, nimic fantastic si plus de asta începuse sã batã vântul si ca atare ne cam zgribuliserãm. Oricum nu ne descurajam si ne-am dovedit a fi chiar curajosi, spre deosebire de bunicii nostri, care au preferat sã ia un distonocalm si sã se încuie în casã.
Lucrurile au devenit mai interesante când a început sã se însereze. Deja renuntasem la a mai concura în ochelari de eclipsã si ne concentram cu totii la fâsia de soare care încã se mai chinuia sã lumineze ditamai planeta.
Momentul cu pricina, adicã faza totalã, a declansat o reactie la care nici mãcar noi nu asteptam. Momentul a fost extraordinar, încât conform sau împotriva vointei noastre, am tipat cu totii! Am exclamat! Am urat! Astfel cã peste tot în jur plutea un nor fantastic de semne de exclamare.
O experientã realmente unicã.
Cele aproape 2 minute de sânge accelerat, adrenalinã ridicatã la un nivel maxim si bãtãi asurzitoare de inimã, ne-au spus clar cã a meritat.
Raluca Oancea clasa a 12-a GSCS Eforie Sud

 

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34