Centrul de excelenta in astronomie de la Eforie Sud

 

Centrul de excelenta in astronomie de la Eforie Sud, isi desfasoara activitatea in cadrul Grupului Scolar Carmen Sylva. Are in componenta cabinetul de astronomie si observatorul astronomic, amenajat pe terasa superioara a scolii. Coordonatele geografice ale observatorului sunt: Latitudine=44.067° Latitudine nordica ; Longitudine=28.633° longitudine estica ; Altitudine= 47 m

Organizarea centrului

In centrul de astronomie al Grupului Scolar Eforie Sud se desfasoara activitati de informare, instruire si documentare pentru profesori si elevi din alte unitati scolare, activitati de cerc pentru elevii din scoala noastra si functioneaza echipe de observatii astronomice de zi si de noapte. Din anul scolar 1999-2000 cu resursele centrului se desfasoara si orele de astronomie, introduse in curiculumul la decizia scolii, la clasa a 9-a.
In cadrul activitatilor de instruire, informare si documentare s-au organizat deplasari la scolile si liceele din judet sau din judetele invecinate cu "Clasa portabila" (calculator laptop, video, proiector sau LCD panel). Au fost prezentate programele Ora Astrala a Romaniei si E'99, pagina de web a proiectelor si alte resurse de astronomie pe Internet, softuri de astronomie si instrumente astronomice mai simple (luneta Meade 90mm, telescopul Meade ETX 90mm). In fiecare sambata au fost organizate la liceu activitati de prezentare a centrului pentru alte unitati scolare (Prezentarea cabinetului de astronomie, Prezentarea de softuri de astronomie, Astronomia si Internetul, Proiectul Star, Planetariul portabil, Astronomia CCD, Astrofotografia, Soarele si activitatea Solara, Eclipsa totala de Soare din 11 August 1999). In cadrul acestor activitati au fost distribuite setul de fise pedagogice pentru programul educational Ora Astrala a Romaniei -21 lectii, Harti ale banzii de totalitate a eclipsei , Pliant Ora Astrala a Romaniei, Harti stelare). A fost realizata o expozitie dedicata eclipsei, in colaborare cu Planetariul Constanta. Materialele expozitiei au fost multiplicate si distribuite si altor unitati scolare interesate.
La prima vizita a unei scoli se prezinta Cabinetul de astronomie si eclipsa totala de Soare din 11 August 1999. Daca o clasa, scoala revine de mai multe ori se abordeaza si teme mai complexe. Tot sambata se organizeaza sedinte de observatii la Soare.
Vizitatorii au primit (pliante, harti, seturi de lectii, materiale pentru expozitie, copii dupa unele programe d eastronomie sau copie dupa caseta video cu imagini obtinute de la statiile SOHO, Yohkoh)
Cercul de astronomie isi desfasioara activitatea saptaminal vinerea de la ora 14:00. Este coordonat de un grup de 7 profesori si are 35 de membrii. Comitetul de coordonare este format dintr-un presedinte si doi secretari (care se ocupa de redactarea rapoartelor de activitate, tehnoredactare, transmitere prin e-mail). In anul scolar 1998-1999 au fost organizate trei colective observationale: observatii de zi (Soare), observatii de seara (Luna, planete) si observatii utilizand gnomonul (pentru elevii de gimnaziu)
In cadrul cercului mai exista un colectiv de lucru pentru resurse soft si Internet, un altul pentru relatii de parteneriat si unul pentru realizarea paginii de web a centrului.
In cadrul sedintelor de cerc se prezinta: o tema teoretica de catre unul din profesorii coordonatori, o tema experimentala de catre unul din elevi, coordonat de un profesor si rezulatele observationale ale saptaminii precedente. Materialele prezentate sunt realizate pe sliduri si pot fi multiplicate pentru toti cei interesati. Ele au constituit impreuna cu seturile de lectii ale programului Ora Astrala a Romaniei, baza unui curriculum optional de astronomie, pe care Grupul Scolar Eforie Sud l-a introdus in cadrul ofertei de optionale a scolii pentru anul scolar 1999-2000 la clasa a 9-a liceu.
A fost realizat un abonament pe un an cu sprijinul comitetului de parinti al scolii la revista Sky & Telescope. Vom incerca sa traducem unele articole si sa le transmittem pe listele electronice ale proiectului.
A fost organizata lista [email protected] pe care se transmit mesajele electronice ale proiectului.
A fost amenajat cabinetul de astronomie al scolii de la care se poate urca pe o sara interioara pe scoala unde este amplasat intr-o incinta proprie dotata cu tensiune electrica (220V, 15V, legatura la reteaua locala a scolii si sistem de alarma cu senzori de detectare de prezenta) telescopul LX 50 10". Solutia constructiva aleasa de noi prisma cu baza triunghi echilateral a permis micsorarea greutatii partii superioare a cutiei si a costurilor. Cabinetul de astronomie este legat la reteaua locala a scolii, din el este posibil accesul Internet si speram in curind sa putem face teste de transmitere de imagini in timp real (encodare real video)
S-au stabilit relatii de parteneriat extern cu:
Cercul de astronomie din Sonderborg Danemarca, condus de Mogens Winther, coordonator al grupului 4 EAAE (Asociatia europeana de educatie prin astronomie). Experienta domnului Mogens Winther ne-a folosit atat in selectarea echipamentelor astronomicecare au fost comandate cat si la participarea scolilor din Romania la proiectele electronice Astronomy On-Line si Sea and Space. S-a incercat organizarea unei tabere de vara in timpul eclipsei la Eforie dar proiectul nu a fost finalizat din lipsa de fonduri. Site-ul web al Liceului din Sonderborg, coordonat de Mogens Winther este unul din cele mai complexe site-uri de astronomie din Europa la nivelul invatamintului preuniversitar. O parte din articolele de pe acest site, au fost traduse si prezentate in cadrul sedintelor cercului de astronomie, de catre doamna profesoara Barbu Scarisoreanu Beatrice.
Impreuna cu o echipa de profesori de fizica din Moscova a fost conceput si finalizat, proiectul realizarii unor fotografii stereoscopice ale lunii. Fotografiile Lunii, realizate simultan la Eforie si Moscova, au fost prelucrate si montate de catre colegii moscoviti.
Un grup de elevi si profesori de la Colegiul Ross din Long Island, statul New York, coordonat de cecetatorul roman Serban Sarbu (unul din cercetatorii care a descoperit Pestera de la Movile, Mangalia) au conceput un proiect complex (astronomie, arheologie, ecologie, biologie) in cadrul caruia unul din punctele centrale era legat de observatiile la eclipsa, la Eforie Sud, in Romania.
Au fost stabilite legaturi cu mai multi ISP (Internet Sevice Provider) pentru web hosting si transmitere video live a eclipsei (Tomrad Comunication Constanta, PCNet Bucuresti)

Echipa de formatori a centrului a fost formata din 18 invatatori si profesori de discipline diferite: fizica, matematica, informatica, geografie, limbi moderne. Impreuna cu membrii cercului de astronomie, echipa a desfasurat o activitate bogata in judetele Constanta, Tulcea, Vrancea, Vaslui si Cluj. Centrul a desfasurat peste 20 de actiuni de sensibilizare a elevilor si a opiniei publice in scoli, institutii guvernamentale si nonguvernamentale.
In Constanta au fost contactate 10 scoli generale si sase lice (Liceul teoretic Mangalia, Grupul Scolar Ion Banescu Mangalia, Liceul Economic Mangalia, Liceul Techirghiol, Liceul Mircea cel Batran Constanta, Liceul Ovidius).
In cadrul Programului Ora Astrala a Romaniei, la Eforie Sud s-au organizat:

· Workshopul de evaluare a activitatii din 1998, mai 1998. La cest worshop fiecare centru si-a prezentat activitatea. Au fost vernisate si premiate expozitiile "Viata vine din Soare" si "Sea and Space". Lucrarile premiate la concursul de postere "Sea and Space" au fost prezentate impreuna cu revista Sea and Space a Colegiului national Traian Lalescu din Hunedoara la Expozitia universala de la Lisabona.
· Workshopul de astrofotografie, mai 1999. A fost prezentata activitatea centrelor, a fost lansat volumul " Eclipsele", autoare Georgeta Maris, Emilia Tifrea. A fost organizat primul training de fotografie astronomica de zi si de noapte, coordonat de domnul Deak Zoltan, de la Astroclubul din Bucuresti.
Dintre manifestarile speciale dedicate Eclipsei totale de Soare si care au fost organizate in colaborare cu alte unitati scolare amintim:
v Sesiune de referate si comunicari stiintifice ale elevilor, Zilele Eforie mai 1998
v Prezentare de lucrari in cadrul manifestarilor Colocvii didactice 1998 (Sesiuni de referate si comunicari ale profesorilor)
v Prezentara proiectului in cadrul consfatuirilor anuale ale cadrelor didactice la disciplinele (matematica, fizica si geografie, septembrie 1998)
v Prezentarea proiectului la Zilele Liceului Ovidius, Constanta
v Sesiunea de referate si comunicari stiintifice ale elevilor, Zilele Carmen Sylva, mai 1999
v In coalborare cu Scoala Nicolae Tonitza, Constanta expozitie itineranta de grafica si pictura "Viata vine din soare". Expozitia a avut un traseu complex prin mai mult escoli constantene dar si in marile galerii de arta ale orasului (Galeria Amphora, Biblioteca judeteana, Muzeul de arta)
v In colaborare cu Liceul de arta din Timisoara a fost organizata o expozitie de machete de timbre si expozitie de pictura. Cele mai reusite machete de timbre au fost trimise Postei Romane pentru a participa la selectia de machete de timbre dedicate eclipsei.

Am incercat sa diversificam activitatile prin colaborarea cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), Planetariul Constanta, Institutul de marina civila, Academia militara, Universitatea Ovidius Constanta, Camera de Comert si Industrie Constanta, Bursa maritima si de marfuri Constanta, Infotin Bucuresti.

Actiuni de mediatizare a centrului:

v Articole in ziarele locale (Telegraf, Cuget liber)
v Emisiuni de radio la posturile locale (Radio Constanta, radio Sky) si centrale Radio Romania Cultural
v Reportaje la televiziunile locale (MTC Constanta, TV Neptun, canal 57+)
v Publicarea volumului E'99 (Prezentarea primei faze a proiectului I*EARN dedicat eclipsei totale de soare din 11 august 1999)
v Publicarea paginii de web a proiectului E'99 http://e99.tomrad.ro
v Realizarea unei expozitii itinerante dedicata eclipsei in 4 din scolile constantene
v Realizarea expozitiei de grafica si pictura "Viata vine din Soare" editia I mai 1998, Eforie Sud. Cele doua expozitii au fost vizitate de circa 300 elevi si profesori din 20 de scoli constantene cu ocazia manifestarilor Zilele Eforie
v Prezentarea proiectului Ora Astrala a Romaniei la cea de-a 5-a Conferinta Internationala I*EARN, de la Chattanooga, Teennesse USA, in perioada 12-18 iulie 1998
v Prezentarea programului la Conferinta nationala I*EARN, Cluj-Napoca, 13-14 noiembrie 1998
v Prezentarea programului la a 6-a Conferinta internationala I*EARN, San Juan, Puerto Rico, 11-17 iulie 1999
Observatii astronomice efectuate
v Observatii vizuale si desen pentru activitatea solara (din iunie 1998 pina in septembrie 1998 cu o luneta Zeiss imprumutata de Planetariul din Constanta, iar din decembrie 1998 cu luneta MEADE)
v Observatii fotografice la Luna si Soare. Zilnic se face determinarea indicelui lui Wolf si o fotografie solara
v Teste cu CCD ul, la Luna si planete. Au fos intimpinate numeroase probleme, legate de focalizare si utilizarea softului
v Observatii vizuale si fotografice la planete (Jupiter, Saturn, Venus). Pentru pozitia satelitilor galileeni ai lui Jupiter au fost facute si desene

Proiectul E'99

Pentru mediatizarea evenimentului eclipsei si pornind de la convingerea ca interdisciplinaritatea permite o abordare complexa a evenimentului, Grupul Scolar Eforie Sud, a lansat din 1997 proiectul electronic E'99.
Proiectul E'99 este un proiect interactiv si interdisciplinar de invatare la distanta, utilizind comunicatiile cu ajutorul calculatorului. Proiectul s-a desfasurat pe listele I*EARN (International Education and Resource Network) utilizand posta electronica. Cele mai complexe activitati au necesitat si acces Internet on-line.
Tema proiectului a fost legata de evenimentul astronomic la secolului pentru Europa, Eclipsa totala de soare din 11 august 1999. Desi a pornit de la un eveniment astronomic, proiectul a permis prin cele patru componente, o abordare interdisciplinara (fizica, matematica, istorie, stiinte socio-umane, literatura, arta).
Elevi si profesori au fost pusi in legatura cu astronomi profesionisti sau amatori din tara si din strainatate utilizind posta electronica.
In cei 2 ani scolari proiectl a avut 3 faze. Primele doua faze au avut ca obiectiv principal formarea retelei de observatori ai eclipsei, in tara si in strainatate (prima faza s-a desfasurat in perioada 16 februarie-17 mai 1998). In fiecare zi a saptaminii prin e-mail au fost transmise informatii legate de cele patru componente ale proiectului: Studiind astronomia on-line, Astronomia in istorie, Astronomia in folclor si Viata vine din Soare. A doua faza a proiectului s-a desfasura in perioada ianuarie-mai 1999. Au participat clase sau grupuri de elevi (cercuri de astronomie) sau elevi individual cu virste cuprinse intre 10 si 18 ani.
Limbile de desfasurare ale proiectului vor fi engleza si romana.
Cea de-a doua faza a proiectului va avea patru componente: Studiind astronomia on-line, Astronomia in viata noastra, Astronomia in folclor si Viata vine din Soare.
Cea de-a treia faza a proiectului se va desfaura in vara 1999. Dorim ca aceasta faza " Live from the eclipse" sa prezinte toate pregatirile facute in diferite tari pentru observarea eclipsei si sa permita transmiterea live a observatiilor facute in scolile din proiect la eclipsa. Scolile din Romania incadrate si in proiectul AHR (Astral Hour of Romania) vor incerca sa transmita la eclipsa pe Internet in timp real sau prin statiile TV locale, imagini si fotografii ale diferitelor faze ale eclipsei, interviuri si reportaje. Observatiile si informatiile strinse vor fi prelucrate si publicate in ultimul volum E'99 si pe CD-ROMul E'99 care va cuprinde toate materialele din cele trei faze ale proiectului.
Componenta de astronomie, Studiind astronomia on-line si-a propus:
1. Studiul Soarelului din punct de vedere fizic la Tema saptaminii
2. Prezentarea si analizarea observatiilor astronomice ale scolilor din proiect la Observatii astronomice ale participantilor la proiect
3. Stabilirea de legaturi electronice intre astronomi profesionisti si amatori si elevi la Intrebati un astronom. Animarea discutiilor legate de astronomie in general si eclipsa in particular, intre elevi, studenti, echipe de astronomi amatori, astronomi profesionisti.
Istoria astronomiei a fost reconstruita pornind de la o cronologie transmisa saptaminal prin e-mail. Pornind d ela aceasta cronologie, unele teme au fost dezvoltate de participanti. In final munca noastra colectiva va fi utilizata la construirea paginii de web a proiectului.
Cerul a fascinat dintotdeauna oamenii. Fiecare popor pastreaza credinte si legende legate de cer, constelatii, Soare, Luna si alte fenomene astronomice. O sa incercam impreuna la acesta componenta sa prezentam care sunt cele mai interesante legende si credinte despre cer la romani si la alte popoare.
In fiecare saptamina va fi ales un subiect (Constelatii, Pamintul, Cerul, Luna, Eclipsele, Cometele). Mesajul saptaminii la aceasta componenta va cuprinde un fragment din exceptionala lucrare a lui Ion Ottescu, "Credintele taranului roman despre cer si stele". Contributiile vostre, pe care le asteptam saptaminal ar trebui sa intregeasca imaginea astronomiei in folclor, la poporul roman sau la alte popoare.
In cadrul componentei Viata vine din Soare, s-astudiat modul in care Soarele influenteaza viata planetei, in toate domeniile (biologie, fizica, literatura, arta). Elevii au transmis catre colegii lor, productii literare sau artistice originale, cu care s-au organizat mai multe expozitii.
Proiectul a fost finalizat prin editare a doua numere ale revistei E'99 si editarea paginilor de web: http://e99.tomrad.ro si http://www.lefo.ro

Expozitii, caravane, vizite

· Expozitia 11 august 1999 (astronomie). Expozitia este alcatuita din materiale de prezentare a eclipselor de Soare si in particular a eclipsei din 11 august 1999. O copie a materialelor din expozitie poate fi oferita fiecarei soli interesate. Expozitia a fost realizata in colaborare de Planetariul Constanta si Grupul Scolar Eforie Sud.
· Expozitia "Viata vine din Soare" - Scoala Nicolae Tonitza, Constanta - Grupul Scolar Eforie Sud (Expozitie itineranta care va fi gazduita de Grupul Scolar Eforie Sud, Scoala "Cella Serghi", Scoala Nr. 16 Constanta, Galeria "Amphora", Biblioteca Judeteana, Planetariul Constanta, Palatul National al Copiilor, Bucuresti)
Coordonatori de proiect: prof. Manole Elena, prof. Gabriela Moise, prof. Viorel Lungu
Expozitia cuprinde lucrari ale prescolarilor si elevilor de la Gradinita ABC, Constanta, Scolile Nicolae Tonitza, Cella Serghi, Liceului de arta din Timisoara
· Caravana "Ora Astrala a Romaniei"
Caravana AHR se este alcatuita din asa numita "Clasa portabila" (calculator laptop, video, proiector sau LCD panel, ecran, camera foto digitala) si unele instrumente astronomice usor transportabile (luneta cu ecran solar, telescop Dobson 8", telescop ETX-90mm). Cu ajutorul acestui sistem sunt prezentate programele Ora Astrala a Romaniei si E'99, pagina de web a proiectelor si alte resurse de astronomie pe Internet, softuri de astronomie (Orbits, Skyglobe, EZCosmos, Epoch2000sk si Epoch2000ip). Pot fi vizionate casete video (Prezentarile rezultatelor observationale ale SOHO, Yohkoh, Soarele magnetic etc.). Se pot face observatii terestre sau la Soare, pentru observarea activitatii solare (vizuale sau pe ecran solar) cu instrumentele din caravana. Se vor distribui in limita consumabilelor disponibile materialele proiectului (pliant, harti, seturile de lectii, slide-uriri, caseta video) si softuri de astronomie.
Calendarul caravanei AHR pentru acest an este urmatorul:
· 5 martie Grupul Scolar Ion Banescu, Mangalia
· 19 martie Liceul teoretic Mihai Eminescu, Barlad
· 20 martie Biblioteca municipala "Stroe Belloescu", Barlad
· 21 martie Focsani Scoala generala Nr. 10, Scoala Duiliu Zamfirescu
· 26 martie Liceul teoretic "Negru Voda"
· aprilie - Scolile si liceele din zona litoralului (Scoala 2 mai, Sc. Limanu, Scolile 1, 2, 3, 4 si 5 Mangalia, Liceul Calatis, Grupul Scolar Ion Banescu, Liceul Economic, Mangalia, Scoala 23 August, Scoala Costinesti, Scoala Tuzla, Scoala Eforie Nord, Scoala Agigea, Liceul Techirghiol, Scoala Lazu)
· Mai - Iunie - Scolile din zona interioara a judetului Constanta
· Iulie - August - Taberele scolare din zona litorala
Vizite la Planetariul Constanta (de gandit un program pentru elevii din scoala si un program in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta)

 

Perspective pentru centru

Stabilirea de relatii de parteneriat externe de catre fiecare centru de excelenta in astronomie si participarea la proiectele EAAE (Astronomy on-line, EAAE European Poster Competition, Measuring the Lunar Distance).
v Achizitionarea unui planetariului portabil pentru proiect (circa 10.000$). Prin deplasarea lui in taberele de elevi de pe litoral de exemplu ar putea fi amortizata valoarea lui in 2-3 ani.
v Organizarea de workshopuri cu materialele proiectului Star (fiecare centru a primi cite un set la sosirea celui de-a doua transe de echipamente . Prin organizarea acestor workshopuri se pot obtine de la firma care produce kitul echipamente in valoare de 200-300$.
v Achizitionarea Full Multimedia Kit $150.00, dezvoltat de proiectul NASA Live from the Sun
v Amenajarea celui de-al doilea punct fix de observatii in podul scolii
v Confectionarea unui celostat
v Expozitia itineranta cu fotografiile de la eclipsa
v Proiecte de finantare a dezvoltarii centrului: Fundatia Soros (Est-Est), Socrates, Comenius Actiunea1
v Perfectionarea observatiilor fotografice si CCD
v Organizarea sesiunii nationale de referate si comunicari a elevilor la astronomie in mai 2000.

 

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34