Analiza chimica a apelor
Apasa pe raspunsul corect
1
Care este interesul pentru determinarea continutului de oxigen în apã?
potabilitatea apei
poluarea apei
capacitatea de utilizare industriala
2
Ce precautiuni sunt necesare la prelevarea de probe în vederea determinãrii continutului de oxigen?
evitarea modificãrii concentratiei de oxigen ;
modificarea temperaturii probelor
interactia probelor cu alte gaze;
3
3. Principiul determinãrii volumetrice a oxigenului constã în:
fixarea oxigenului pe o substantã usor oxidabilã si apoi determinarea cantitãtii de substantã oxodatã.
determinarea directã a oxigenuli din apa de analizat
determinarea indirectã a consumului de oxifen în probã ;
4
Ce indiciu reprezintã prezenþa ionului sulfurã în apã ?
apa potabila
lipsa oxigenului din apã si începerea proceselor de putrefactie
poluare cu produse petroliere
5
Care este sursa de azot organic din apã :
compusii biologici (proteine, peptide, aminoacizi) ;
procesul de fotosintezã
deversãrile de produse biologice
6
Care este sursa de amoniac din apã?
compusii azotului
degradarea incompletã a compusilor care contin azot
începutul procesului de putrefactie
7
Care este provenienta fosfatolor în apã ?
începutul proceselor de putrefactie
poluarea cu ape reziduale industriale cu pesticide, îngrãsãminte sicu detergenti
din poluare cu produse petroliere
8
Care este efectul scãderii cantitãtii de oxiogen din apã ?
cresterea temperaturii apei
b. pierderea caracterului de prospetime a apei precum si reducerea capacitãtii de autopurificarea acesteia
crestera capacitãtii de regenerare a apelor
9
Ce semnificatie are deficitul de oxigen în apã ?
a. diferenta dintre cantitatea de oxigen în apã în conditii de saturatie si cantitatea de oxigen gãsitã în proba de apã de analizat ;
b. difernta dintre cantitatea de apã din proba de analizat si cantitatea corespunzãtoare standardelor de potabilitate ;
c. diferenta dintre cantitatea de oxigen în conditiile de lucru si cantitatea de oxigen în conditiile standardelor de potabilitate ;
10
Ce semnificã cerinta biochimicã de oxigen din apã ?
necesarul de oxigen pentru supravietuirea organismelor acvatice
necesarul de oxigen pentru respiratia organismelor marine
cantitatea de oxigen consumatã de microorganismele marine într-un interval de timp, pentru descompunerea biochimicã a substantelor organice continute în apã
11
Ce semnificatie are azotul total din apã ?
azotul total este formaat din azotul organic si azotul mineral
azotul total este format di azotul proteic, peptidic amoniac si nitriti
f. azotul total este reprezentat de azotul proteic, din aminoacizi din peptide, nitriti si nitrati;
12
Care sunt sursele de amoniac din apã?
degradarea incompletã a substantelor organice care contin azot;
din sol
c. degradarea substantelor incompletã organice care contin azot sau poate proveni din sol
13
Cãnd spunem despre o apã cã este putrescibilã ?
cãnd apa contine substante organice nedegradabile
cãnd apa emanã miros dezagreabil
cãnd apa contine substante organice care datoritã continutuli mic de oxigen suferã un proces de degradare anaerobã emenãnd un miros dezagreabil;
14
Care este cerinta pentru apa folositã la prepararea reactivilor pentru determinarea oxigenului, amoniacului si fosfatilor
sã fie bidistilatã
sã fie bidistilatã si lipsitã de substantele analizate prin tratamente adecvate
c. sã fie distilatã
15
Care este impactul poluãrii apelor marine ?
deteriorarea conditiilor de viatã ale planetei
micsorarea productiei piscicole;
micsorarea cantitãtii de oxigen produs prin fotosintezã marinã;