eclipsa.gif (22816 bytes)Eclipsa - mit , legenda, superstitii

Florentina Sava

 

Pe 11 august, lumea va fi martora unei noi eclipse totale de Soare, ultimul eveniment astronomic important al acestui sfarsit de mileniu.

Eclipsele au consituit pentru toate civilizatiile stravechi un motiv de infricosare - mitologia fiind singurul refugiu al omului nestiutor de astronomie.

Cel mai adesea, legendele si credintele naive au vazut in aceste fenomene semne de seceta, distrugere si boli sau crime savarsite de animale fabuloase.

Tema animalelor supranaturale care vin sa atace Soarele si Luna este intalnita in mai multe tari. In Egiptul antic, se credea ca eclipsele de soare sunt lupta azeului solar Ra cu sarpele Apophis, lupta in care sarpele triumfa. In Vietnam- atacatorul este o broasca gigantica, iar in Paraguay si Argentina este vorba de un jaguar. In mitologia hindusa eclipsele sunt provocate de demonul balaur Rahu, iar in varianta indoneziana demonul se numeste Kala Rau. O explicatie complet diferita a eclipselor o dau insa eschimosii: este vorba despre zeii lor Padli ( Soarele ) si Amarok ( Luna ), care fac dragoste.

Pretutindeni, cei doi astri, venerati ca niste divinitati puternice, au atras atentia, eclipsele fiind prilejul unor ceremonii rituale. Potrivit unei credinte stravechi, in timpul eclipselor se lupta Soare si Luna- dar lupta este periculoasa pentru oameni. Luptatorii trebuie despartiti, insa, iar pentru aceasta privitorii dau frau liber unui vacarm de nedescris.

In Mesopotamia, oamenii aprindeau faclii pentru a incerca sa reaprinda astrul stins…

La populatia kalima ( Surinam ), femeile se ung si isi manjesc copiii cu un fel de lut albicios, mergand, dupa terminarea eclipsei, intr-o atmosfera de veselie, sa se spele la rau. La tuaregi ( Niger ), in timpul eclipsei totale, unele femei izbucnesc in hohote de plans, gem si intra in transa. Revenirea Soarelui este sarbatorita cu cantece si dansuri. La populatia nyangatom ( din sudul Etiopiei ), eclipsa genereaza un intreg ceremonial cu harmalaie, ungeri si stropiri rituale. La incheierea fenomenului, sunt sacrificate vite pentru a celebra renasterea Soarelui.

Mult timp eclipsele au inspaimantat popoarele, o teama absolut de inteles pentru oameni lipsiti de cunostinte de astronomie.