Pe
scurt
Curriculum
meteo
Curriculum
Marea Neagra
Activitati
Proiecte
Echipamente
Resurse
Baze
de date
Albume
Vremea
azi
Remote
sensing
|
����������� Introducere
Atunci c�nd soarele diminetii
r�sare deasupra M�rii Negre, miriade de plante plutitoare minuscule-prea
mici pentru a fi v�zute cu ochiul liber-�ncep s� capteze energia solar� care alimenteaz� viata marin�. Aceste
plante, cunoscute sub numele de fitoplancton, nu seam�n� cu cele pe care
le vedem pe uscat, (cunoscute ca plante vasculare), desi ele sunt �nrudite
ca evolutie.. Ele au evoluat �n moduri care le permit s� poat� tr�i �n
apa m�rii din apropierea t�rmului si/sau s� poat� g�si substantele nutritive
care le hr�nesc. Unele specii au mici prelungiri numite cili �care le
permit s� �noate �ncet, altele pot produce substante toxice care le feresc
de animalele care le-ar putea m�nca (zooplancton).
Substantele
nutritive esentiale de care are nevoie fitoplanctonul pentru a creste
includ compusi ai nitrogenului, fosforului, fierului, si, �n unele cazuri,
ai siliconului.Fitoplanctonul are nevoie si de compusi organici cum ar
fi vitaminele. Puteti g�si mai multe informatii despre aceste substante
�n lectia despre Chimia M�rii Negre. Exist� trei surse majore ale acestor
substante:
(1) Eliminarea
lor de c�tre fitoplancton pe timpul noptii, fitoplancton mort, sau eliminarea
de c�tre alte organisme marine (ca produse reziduale)
(2) Ridicarea
lor cu apele de ad�nc, prin amestec cu apele de suprafat�, si,
(3) Transportul
de pe uscat de c�tre r�uri sau curenti, si prin atmosfer�.
Desi
(1) si (2) sunt principalele surse de substante nutritive in Marea Neagr�,
un adaos semnificativ de nutrienti provine de pe uscat, direct sau prin
intermediul r�urilor care dreneaz� 17 t�ri din Europa.
In
trecut, �nainte ca oamenii s� fi provocat modific�ri ale peisajului continentului
nostru, cantitatea de fitoplancton din mare depindea �n principal de gradul
amestecului apelor din ad�nc, bogate �n nutrienti cu cele din straturile
de suprafat�, unde p�trundea o cantitate suficient� de lumin� pentru a
le permite s� se dezvolte. (acest strat este cunoscut sub numele de zona
eufotic�). Existau variatii sezoniere, �n functie de clim�
care determin� intensitatea v�ntului, variatiile de temperatur�, cantitatea
de precipitatii si puterea radiatiei solare. �ntregul sistem era influentat
de acesti factori. Pestii, de exemplu, depun icrele chiar �nainte de cresterea
sezonier� a cantitatii de fitoplancton, astfel �nc�t larvele s� g�seasc�
hran� din belsug si s� aib� sanse mai mari de supravietuire.
Si
pe uscat plantele au nevoie de compusi de nitrogen si fosfor pentru a
creste. Acestia sunt de obicei furnizati de păm�nt dar cultivarea
continu� s�r�ceste solul de substante nutritive si reduce fertilitatea
acestuia. Pe la jum�tatea secolului al XX-lea s-au descoperit modalit�ti
relativ ieftine de a produce �ngr�s�minte cu nitrogen si fosfor. Atunci
c�nd acestea sunt �mpr�stiate pe sol, plantele se dezvolt� mai repede
si productia la hectar creste. Ad�ugarea �ngr�s�mintelor determin� �ns�
modificarea calit�tii solului, f�c�ndu-l mai sensibil la eroziune, pe
m�sur� ce plantele consum� materia organic� prezent�.
Intrebare pentru discutia de grup: Cum mentineau
t�ranii productia agricol� �nainte de descoperirea �ngr�s�mintelor
chimice?
|
|
����������
O alt� problem� este si cea provocat� de faptul c� o parte
din nitrogenul si fosforul ad�ugat� pe uscat, ajunge, prin curenti si
r�uri, �n mare. �n mare stimuleaz� cresterea fitoplanctonului provoc�nd
o �nflorire-un strat dens de fitoplancton care poate schimba culoarea
m�rii �n verde, rosu sau brun. Celulele aflate �n putrefactie din aceste
straturi de fitoplancton consum� oxigenul (Vezi lectia despre Chimie pentru
detalii) si pot duce la moartea tuturor animalelor care au nevoie de oxigen
si nu pot s� scape din zon�. Fenomenul este numit eutrofizare.
�����������
Alternative pentru producerea
hranei
O nouă tehnologie cunoscută sub numele de agricultură
organică sau ecologică a devenit o cale din ce �n ce mai r�sp�ndit�
de producere a hranei cu valoare nutritiv� mare si impact ecologic redus.
Aceasta se bazeaz� pe metode traditionale de cultivare a p�m�ntului �mbinate
cu tehnologii moderne ieftine si nu necesit� adaos de substante chimice.
Calitatea solului este ameliorat� prin folosirea gunoiului de grajd si
a compostului si prin rotatia anual� a culturilor. �n unii ani, sunt plantate
plante ca fasolea si trifoiul, care folosesc nitrogenul din atmosfer�
si �l convertesc �n compusi care r�m�n �n sol si hr�nesc plante ce vor
fi cultivate �n anul urm�tor. Agricultura organic� necesit� mult� pricepere
si mai mult efort dec�t cea �chimic�, dar recolta poate fi v�ndut� la
preturi mai mari.
Eutrofizarea �n Marea Neagr�
Spre sf�rsitul anilor 1960, s-a produs o schimbare major�
�n productia agricol�, deseori numit� �Revolutia Verde�. Aceasta
a implicat utilizarea de mari cantit�ti de fertilizatoare si pesticide
pentru a creste productia la hectar. Au fost create ferme zootehnice cu
productie intensiv� pentru a deveni o surs� de carne ieftin� (o ferm�
din Rom�nia, de exemplu, avea mai mult de un milion de porci). Deversarea
de deseuri cu nutrienti provenite din aceste activit�ti agricole, din
surse casnice si industriale �n jurul M�rii Negre, au ajuns �n r�uri si
curenti, si astfel si �n apele M�rii Negre. Iarba de mare si depunerile
algale de pe platforma din nord-vest (priviti imaginea c�mpului Zernov)
nu au putut absorbi o cantitate at�t de mare de nutrienti si a �nceput
s� creasc� o mare cantitate de fitoplancton, absorbind lumina necesar�
plantelor din straturile de ad�ncime. Lipsit� de lumin�, �c�mpia� a �nceput
s� moar�. Cantitatea urias� de materie organic� �n putrefactie de pe fundul
m�rii, si bacteriile asociate, au consumat oxigenul dizolvat. Acestea
au dus la formarea unei zone moarte �n care fauna de ad�ncime a fost asfixiat�.
Efectele eutrofiz�rii au fost resimtite pe toat� suprafata M�rii Negre. Desi
se estimeaz� că 70% din nutrientii dizolvati produsi prin activit�ti umane provin din Dun�re,
nu exist� t�ri nevinovate iar eutrofizarea costier� se observ� la mari
distante de zona de v�rsare a fluviului. Toat� marea a suferit modific�ri
ale ecosistemului, iar eutrofizarea este una dintre modific�rile care
au contribuit la aceste schimb�ri. Organisme specializate �n consumul
materiei organice aflate �n surplus, au ap�rut �n mari cantit�ti de jur
�mprejurul M�rii Negre, dar acestea sunt privite ca niste specii finale
�ntruc�t nu servesc ca hran� pentru zooplancton sau restul lantului
trofic. Din multe puncte de vedere, fertilizarea m�rii cu nutrienti au
s�r�cit-o, nu au �mbog�tit-o.
O
pajiste subacvatic� numit� C�mpul lui Zernov
�n zonele de platform� ale m�rii, unde fundul
apei este sc�ldat �n lumin�, plante mai mari si alge pot creste, form�nd
pajisti subacvatice. Acestea pot constitui baza lantului trofic dar
�n acelasi timp pot constitui ad�post, pentru un mare num�r de animale
care tr�iesc pe fundul m�rii sau �n proximitatea acestuia, sau sosesc
aici ca musafiri, r�m�n�nd uneori pentru o mai mare durat� pe parcursul
ciclului lor reproductiv. Partea de nord vest a M�rii Negre are o ad�ncime
mai mare de o sut� de metri si a primit �ntotdeauna un aport mare de
nutrienti, purtati de apele Dun�rii si ale Niprului, al doilea si al
treilea fluviu ca m�rime ale Europei.
Virtual, zona era acoperit� cu pajisti subacvatice.
O singur� specie, alga rosie numit� Phyllophora,domina o suprafat� �ntins�.
Pajistea, numit� C�mpul lui Zernov, dup� numele rusului care a descoperit-o,
era spatiul unui ecosistem unic si mare furnizor de plante si animale.
�nt�mpl�tor, algele rosii erau recoltate de oameni pentru a fi folosite
ca ingredient pentru �nghetat�!
Din p�cate, textul de mai sus foloseste cuv�ntul �era�. Pe parcursul
anilor 70 si �80, ca o consecint� a eutrofiz�rii, ecosistemul t�rmului
de nord-vest, a intrat �n colaps brusc si catastrofal. Mari cantit�ti
de plante si animale moarte au acoperit plajele din Rom�nia si vestul
Ucrainei; �ntre 1973 si 1990, pierderile au fost estimae la 60 de milioane
de tone de animale, incluz�nd 5 milioane de peste. La pretul pietei,
numai pestele ar fi putut valora 2 milioane de dolari, dar pierderile
financiare nu pot dep�si pierderea unui ecosistem unic.
Studiile efectuate �n cadrul Programului de Mediu al Bazinului Dun�rii,
au evidentiat ca jum�tate din cantit�tile de nutrienti deversati �n r�u
provin din agricultur�, un sfert din industrie si o proportie similar�
din surse casnice.Din cauza dificult�tilor economice ale t�rilor din aval
si a controalelor de mediu riguroase �n t�rile din amonte, �n ultimii
ani, cantitatea de nutrienti proveniti din Dun�re a sc�zut. Ecosistemul
M�rii Negre �si revine treptat, dar s-ar putea ca revenirea s� fie doar
temporar�. Este de luat
�n consideratie c� nivelul devers�rilor de nutrienti este din nou �n crestere,
cu consecinte �n degradarea M�rii Negre, dac� nu se vor lua m�suri de
control, ca parte a unei strategii de dezvoltare economic�.
Eutrofizarea din spatiu
����������� �n fotografia din pagina de mai
jos, este o imagine luat� dintr-un satelit de pe orbita P�m�ntului. Culorile
sunt intensificate pentru a ar�ta concentratia de clorofil� din mare.
Clorofila este substanta colectoare de lumin� prezent� �n toate tipurile
de plante, marine si terestre. �n mare, cantitatea de clorofil� indic�
prezenta fitoplanctonului. �n fotografie, concentratiile mai mari de clorofil�
sunt indicate prin culoarea verde �nchis. Aceast� imagine frumoas� arat�
c� eutrofizarea este asociat� cu v�rsarea r�urilor Dun�re si Nipru si
cu Marea Azov. Ea prezint� si felul �n care v�rtejurile turbionare poart�
apa bogat� �n nutrienti ad�nc �n interiorul M�rii Negre. Apa mai ad�nc�,
albastr�, din apropierea coastei Crimeei, indic� apele cele mai putin
eutrofizate ale M�rii Negre.
Dilema moral� � cum s� proced�m pentru
reducerea eutrofiz�rii- ce credeti?
Sursa: SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space
Flight Center, si ORBIMAGE
|