Meteo Carmen Sylva

Eutrofizarea

Pe scurt

Curriculum meteo

Curriculum
Marea Neagra

Activitati

Proiecte

Echipamente

Resurse

Baze de date

Albume

Vremea azi

Remote sensing

����������� Introducere

Atunci c�nd soarele diminetii r�sare deasupra M�rii Negre, miriade de plante plutitoare minuscule-prea mici pentru a fi v�zute cu ochiul liber-�ncep s� capteze energia solar� care alimenteaz� viata marin�. Aceste plante, cunoscute sub numele de fitoplancton, nu seam�n� cu cele pe care le vedem pe uscat, (cunoscute ca plante vasculare), desi ele sunt �nrudite ca evolutie.. Ele au evoluat �n moduri care le permit s� poat� tr�i �n apa m�rii din apropierea t�rmului si/sau s� poat� g�si substantele nutritive care le hr�nesc. Unele specii au mici prelungiri numite cili �care le permit s� �noate �ncet, altele pot produce substante toxice care le feresc de animalele care le-ar putea m�nca (zooplancton).

Substantele nutritive esentiale de care are nevoie fitoplanctonul pentru a creste includ compusi ai nitrogenului, fosforului, fierului, si, �n unele cazuri, ai siliconului.Fitoplanctonul are nevoie si de compusi organici cum ar fi vitaminele. Puteti g�si mai multe informatii despre aceste substante �n lectia despre Chimia M�rii Negre. Exist� trei surse majore ale acestor substante:

(1)   Eliminarea lor de c�tre fitoplancton pe timpul noptii, fitoplancton mort, sau eliminarea de c�tre alte organisme marine (ca produse reziduale)

(2)   Ridicarea lor cu apele de ad�nc, prin amestec cu apele de suprafat�, si,

(3)   Transportul de pe uscat de c�tre r�uri sau curenti, si prin atmosfer�.

Desi (1) si (2) sunt principalele surse de substante nutritive in Marea Neagr�, un adaos semnificativ de nutrienti provine de pe uscat, direct sau prin intermediul r�urilor care dreneaz� 17 t�ri din Europa.

In trecut, �nainte ca oamenii s� fi provocat modific�ri ale peisajului continentului nostru, cantitatea de fitoplancton din mare depindea �n principal de gradul amestecului apelor din ad�nc, bogate �n nutrienti cu cele din straturile de suprafat�, unde p�trundea o cantitate suficient� de lumin� pentru a le permite s� se dezvolte. (acest strat este cunoscut sub numele de zona eufotic�). Existau variatii sezoniere, �n functie de clim� care determin� intensitatea v�ntului, variatiile de temperatur�, cantitatea de precipitatii si puterea radiatiei solare. �ntregul sistem era influentat de acesti factori. Pestii, de exemplu, depun icrele chiar �nainte de cresterea sezonier� a cantitatii de fitoplancton, astfel �nc�t larvele s� g�seasc� hran� din belsug si s� aib� sanse mai mari de supravietuire.

Si pe uscat plantele au nevoie de compusi de nitrogen si fosfor pentru a creste. Acestia sunt de obicei furnizati de păm�nt dar cultivarea continu� s�r�ceste solul de substante nutritive si reduce fertilitatea acestuia. Pe la jum�tatea secolului al XX-lea s-au descoperit modalit�ti relativ ieftine de a produce �ngr�s�minte cu nitrogen si fosfor. Atunci c�nd acestea sunt �mpr�stiate pe sol, plantele se dezvolt� mai repede si productia la hectar creste. Ad�ugarea �ngr�s�mintelor determin� �ns� modificarea calit�tii solului, f�c�ndu-l mai sensibil la eroziune, pe m�sur� ce plantele consum� materia organic� prezent�.

Intrebare pentru discutia de grup: Cum mentineau t�ranii productia agricol� �nainte de descoperirea �ngr�s�mintelor chimice?

 
����������

O alt� problem� este si cea provocat� de faptul c� o parte din nitrogenul si fosforul ad�ugat� pe uscat, ajunge, prin curenti si r�uri, �n mare. �n mare stimuleaz� cresterea fitoplanctonului provoc�nd o �nflorire-un strat dens de fitoplancton care poate schimba culoarea m�rii �n verde, rosu sau brun. Celulele aflate �n putrefactie din aceste straturi de fitoplancton consum� oxigenul (Vezi lectia despre Chimie pentru detalii) si pot duce la moartea tuturor animalelor care au nevoie de oxigen si nu pot s� scape din zon�. Fenomenul este numit eutrofizare.

Casetă text: Test pentru clasã: Împãrtiti grupul în douã echipe, A si B si asezati-le pe două rânduri. Mai jos sunt două liste. Prima este o listă cu activităti ale oamenilor si cu substante care pot introduce nutrienti în mediu, cea de-a doua cuprinde căi de reducere a acestora. Profesorul va scrie cea de-a doua listă pe o tablă amplasată într-un loc de unde poate fi văzută de ambele grupe si va explica optiunile. Apoi va citi itemii de pe prima listă unul câte unul. Obiectivul este de a se decide dacă o activitate sau o substantă contribuie sau nu la eutrofizarea Mării Negre. Grupul A va răspunde la prima întrebare cu Da sa Nu. Dacă gresesc vor pierde un membru al grupului în favoarea echipei B. Dacă substanta sau activitatea contribuie la eutrofizare, grupul B va fi invitat să propună o optiune bună pentru înlăturarea acesteia de pe listă. Dacă gresesc, vor pierde un membru al grupului în favoarea echipei A. A doua întrebare va fi adresată echipei B iar echipa A va fi solicitată să sugereze o solutie potrivită. Întrebãrile se vor pune alternativ echipelor, până la epuizarea lor. Echipa care are cei mai multi membri la sfârsit, este declarată câstigătoare.. 

Prima listã	A doua listã
1. Canalizare	1. Statii de epurare a apelor
2. Gaze de esapament	2. Folosirea de substante alternative
3. Fabrica de autobze	3. Refacerea unei zone umede
4. Detergenti pentru spălat	4. Împrãstierea de gunoi pe câmpuri
5. Ferme zootehnice	5. Ameliorarea practicilor agricole
6. Centrale nucleare	
7. Rafinãrii 	
8. Ferme de cartofi	

�����������

 

 

 

 

 

 

 

 

Alternative pentru producerea hranei

O nouă tehnologie cunoscută sub numele de agricultură organică sau ecologică a devenit o cale din ce �n ce mai r�sp�ndit� de producere a hranei cu valoare nutritiv� mare si impact ecologic redus. Aceasta se bazeaz� pe metode traditionale de cultivare a p�m�ntului �mbinate cu tehnologii moderne ieftine si nu necesit� adaos de substante chimice. Calitatea solului este ameliorat� prin folosirea gunoiului de grajd si a compostului si prin rotatia anual� a culturilor. �n unii ani, sunt plantate plante ca fasolea si trifoiul, care folosesc nitrogenul din atmosfer� si �l convertesc �n compusi care r�m�n �n sol si hr�nesc plante ce vor fi cultivate �n anul urm�tor. Agricultura organic� necesit� mult� pricepere si mai mult efort dec�t cea �chimic�, dar recolta poate fi v�ndut� la preturi mai mari.

Eutrofizarea �n Marea Neagr�

Spre sf�rsitul anilor 1960, s-a produs o schimbare major� �n productia agricol�, deseori numit� �Revolutia Verde�. Aceasta a implicat utilizarea de mari cantit�ti de fertilizatoare si pesticide pentru a creste productia la hectar. Au fost create ferme zootehnice cu productie intensiv� pentru a deveni o surs� de carne ieftin� (o ferm� din Rom�nia, de exemplu, avea mai mult de un milion de porci). Deversarea de deseuri cu nutrienti provenite din aceste activit�ti agricole, din surse casnice si industriale �n jurul M�rii Negre, au ajuns �n r�uri si curenti, si astfel si �n apele M�rii Negre. Iarba de mare si depunerile algale de pe platforma din nord-vest (priviti imaginea c�mpului Zernov) nu au putut absorbi o cantitate at�t de mare de nutrienti si a �nceput s� creasc� o mare cantitate de fitoplancton, absorbind lumina necesar� plantelor din straturile de ad�ncime. Lipsit� de lumin�, �c�mpia� a �nceput s� moar�. Cantitatea urias� de materie organic� �n putrefactie de pe fundul m�rii, si bacteriile asociate, au consumat oxigenul dizolvat. Acestea au dus la formarea unei zone moarte �n care fauna de ad�ncime a fost asfixiat�.

Efectele eutrofiz�rii au fost resimtite pe toat� suprafata M�rii Negre. Desi se estimeaz� că 70% din nutrientii dizolvati produsi prin activit�ti umane provin din Dun�re, nu exist� t�ri nevinovate iar eutrofizarea costier� se observ� la mari distante de zona de v�rsare a fluviului. Toat� marea a suferit modific�ri ale ecosistemului, iar eutrofizarea este una dintre modific�rile care au contribuit la aceste schimb�ri. Organisme specializate �n consumul materiei organice aflate �n surplus, au ap�rut �n mari cantit�ti de jur �mprejurul M�rii Negre, dar acestea sunt privite ca niste specii finale �ntruc�t nu servesc ca hran� pentru zooplancton sau restul lantului trofic. Din multe puncte de vedere, fertilizarea m�rii cu nutrienti au s�r�cit-o, nu au �mbog�tit-o.

O pajiste subacvatic� numit� C�mpul lui Zernov

�n zonele de platform� ale m�rii, unde fundul apei este sc�ldat �n lumin�, plante mai mari si alge pot creste, form�nd pajisti subacvatice. Acestea pot constitui baza lantului trofic dar �n acelasi timp pot constitui ad�post, pentru un mare num�r de animale care tr�iesc pe fundul m�rii sau �n proximitatea acestuia, sau sosesc aici ca musafiri, r�m�n�nd uneori pentru o mai mare durat� pe parcursul ciclului lor reproductiv. Partea de nord vest a M�rii Negre are o ad�ncime mai mare de o sut� de metri si a primit �ntotdeauna un aport mare de nutrienti, purtati de apele Dun�rii si ale Niprului, al doilea si al treilea fluviu ca m�rime ale Europei.

Virtual, zona era acoperit� cu pajisti subacvatice. O singur� specie, alga rosie numit� Phyllophora,domina o suprafat� �ntins�. Pajistea, numit� C�mpul lui Zernov, dup� numele rusului care a descoperit-o, era spatiul unui ecosistem unic si mare furnizor de plante si animale. �nt�mpl�tor, algele rosii erau recoltate de oameni pentru a fi folosite ca ingredient pentru �nghetat�!


Din p�cate, textul de mai sus foloseste cuv�ntul �era�. Pe parcursul anilor 70 si �80, ca o consecint� a eutrofiz�rii, ecosistemul t�rmului de nord-vest, a intrat �n colaps brusc si catastrofal. Mari cantit�ti de plante si animale moarte au acoperit plajele din Rom�nia si vestul Ucrainei; �ntre 1973 si 1990, pierderile au fost estimae la 60 de milioane de tone de animale, incluz�nd 5 milioane de peste. La pretul pietei, numai pestele ar fi putut valora 2 milioane de dolari, dar pierderile financiare nu pot dep�si pierderea unui ecosistem unic.

Studiile efectuate �n cadrul Programului de Mediu al Bazinului Dun�rii, au evidentiat ca jum�tate din cantit�tile de nutrienti deversati �n r�u provin din agricultur�, un sfert din industrie si o proportie similar� din surse casnice.Din cauza dificult�tilor economice ale t�rilor din aval si a controalelor de mediu riguroase �n t�rile din amonte, �n ultimii ani, cantitatea de nutrienti proveniti din Dun�re a sc�zut. Ecosistemul M�rii Negre �si revine treptat, dar s-ar putea ca revenirea s� fie doar temporar�. Este de luat �n consideratie c� nivelul devers�rilor de nutrienti este din nou �n crestere, cu consecinte �n degradarea M�rii Negre, dac� nu se vor lua m�suri de control, ca parte a unei strategii de dezvoltare economic�.

Eutrofizarea din spatiu

����������� �n fotografia din pagina de mai jos, este o imagine luat� dintr-un satelit de pe orbita P�m�ntului. Culorile sunt intensificate pentru a ar�ta concentratia de clorofil� din mare. Clorofila este substanta colectoare de lumin� prezent� �n toate tipurile de plante, marine si terestre. �n mare, cantitatea de clorofil� indic� prezenta fitoplanctonului. �n fotografie, concentratiile mai mari de clorofil� sunt indicate prin culoarea verde �nchis. Aceast� imagine frumoas� arat� c� eutrofizarea este asociat� cu v�rsarea r�urilor Dun�re si Nipru si cu Marea Azov. Ea prezint� si felul �n care v�rtejurile turbionare poart� apa bogat� �n nutrienti ad�nc �n interiorul M�rii Negre. Apa mai ad�nc�, albastr�, din apropierea coastei Crimeei, indic� apele cele mai putin eutrofizate ale M�rii Negre.


Dilema moral� � cum s� proced�m pentru reducerea eutrofiz�rii- ce credeti?

Casetă text: Existã o strânsã legãturã între felul în care trãim si problema eutrofizãrii mãrii.
Practicarea agriculturii bazate pe îngrăsăminte s-ar putea sã mentinã scãzut pretul hranei, dar pretul plãtit de mediu prin eutrofizare ar putea fi ridicat. Pierderile de nutrienti în mediu ar putea fi reduse prin aplicarea de tehnologii moderne, dar acestea necesitã investitii care ar putea fi recuperate numai prin cresterea preturilor la hranã. Nutrientii proveniti din apele din canalizarea ar putea fi redusi prin epurarea completã a apei, dar si aceasta necesitã instalatii cu costuri foarte mari. Îndepãrtarea fosfatilor din detergenti s-a realizat în multe pãrti ale lumii, dar si aceasta presupune costuri foarte mari. Mare parte din stilul nostru de viată abordeazã râurile si marea ca o resursã ieftinã. Pentru unii politicieni poluarea mediului pentru a realiza o dezvoltare economicã si a reduce sãrãcia reprezintã o perspectivã acceptabilã. Ei folosesc ca argument afirmatia cã mizeria poate fi curãtatã dupã ce se obtine înflorirea economicã. Altii afirmã cã aceastã solutie este inacceptabilã si cã este mai bine sã se reducã rata cresterii economice, dar sã se asigure o dezvoltare durabilã de la început. Aceastã solutie ar putea însã să mentinã multi oameni sãraci pentru o duratã mai lungã. 

Ce credeti? Mai existã si alte alternative?


 

Sursa: SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center, si ORBIMAGE