|  
       Pe 
        scurt 
      Curriculum 
        meteo  
      Curriculum 
         
        Marea Neagra 
         
         
      Activitati 
      Proiecte 
      Echipamente 
      Resurse 
         
      Baze 
        de date  
      
      Albume 
      Vremea 
        azi 
      Remote 
        sensing 
     | 
     
       ������� ���� Introducere 
      Atunci c�nd soarele diminetii 
        r�sare deasupra M�rii Negre, miriade de plante plutitoare minuscule-prea 
        mici pentru a fi v�zute cu ochiul liber-�ncep s� capteze energia solar� care alimenteaz� viata marin�. Aceste 
        plante, cunoscute sub numele de fitoplancton, nu seam�n� cu cele pe care 
        le vedem pe uscat, (cunoscute ca plante vasculare), desi ele sunt �nrudite 
        ca evolutie.. Ele au evoluat �n moduri care le permit s� poat� tr�i �n 
        apa m�rii din apropierea t�rmului si/sau s� poat� g�si substantele nutritive 
        care le hr�nesc. Unele specii au mici prelungiri numite cili �care le 
        permit s� �noate �ncet, altele pot produce substante toxice care le feresc 
        de animalele care le-ar putea m�nca (zooplancton).  
      Substantele 
        nutritive esentiale de care are nevoie fitoplanctonul pentru a creste 
        includ compusi ai nitrogenului, fosforului, fierului, si, �n unele cazuri, 
        ai siliconului.Fitoplanctonul are nevoie si de compusi organici cum ar 
        fi vitaminele. Puteti g�si mai multe informatii despre aceste substante 
        �n lectia despre Chimia M�rii Negre. Exist� trei surse majore ale acestor 
        substante: 
       (1)    Eliminarea 
        lor de c�tre fitoplancton pe timpul noptii, fitoplancton mort, sau eliminarea 
        de c�tre alte organisme marine (ca produse reziduale) 
       (2)    Ridicarea 
        lor cu apele de ad�nc, prin amestec cu apele de suprafat�, si, 
       (3)    Transportul 
        de pe uscat de c�tre r�uri sau curenti, si prin atmosfer�. 
      Desi 
        (1) si (2) sunt principalele surse de substante nutritive in Marea Neagr�, 
        un adaos semnificativ de nutrienti provine de pe uscat, direct sau prin 
        intermediul r�urilor care dreneaz� 17 t�ri din Europa. 
      In 
        trecut, �nainte ca oamenii s� fi provocat modific�ri ale peisajului continentului 
        nostru, cantitatea de fitoplancton din mare depindea �n principal de gradul 
        amestecului apelor din ad�nc, bogate �n nutrienti cu cele din straturile 
        de suprafat�, unde p�trundea o cantitate suficient� de lumin� pentru a 
        le permite s� se dezvolte. (acest strat este cunoscut sub numele de zona 
        eufotic�). Existau variatii sezoniere, �n functie de clim� 
        care determin� intensitatea v�ntului, variatiile de temperatur�, cantitatea 
        de precipitatii si puterea radiatiei solare. �ntregul sistem era influentat 
        de acesti factori. Pestii, de exemplu, depun icrele chiar �nainte de cresterea 
        sezonier� a cantitatii de fitoplancton, astfel �nc�t larvele s� g�seasc� 
        hran� din belsug si s� aib� sanse mai mari de supravietuire.  
      Si 
        pe uscat plantele au nevoie de compusi de nitrogen si fosfor pentru a 
        creste. Acestia sunt de obicei furnizati de păm�nt dar cultivarea 
        continu� s�r�ceste solul de substante nutritive si reduce fertilitatea 
        acestuia. Pe la jum�tatea secolului al XX-lea s-au descoperit modalit�ti 
        relativ ieftine de a produce �ngr�s�minte cu nitrogen si fosfor. Atunci 
        c�nd acestea sunt �mpr�stiate pe sol, plantele se dezvolt� mai repede 
        si productia la hectar creste. Ad�ugarea �ngr�s�mintelor determin� �ns� 
        modificarea calit�tii solului, f�c�ndu-l mai sensibil la eroziune, pe 
        m�sur� ce plantele consum� materia organic� prezent�. 
           
        
           
             
               
              
                 
                   
                     
                      Intrebare pentru discutia de grup: Cum mentineau 
                        t�ranii productia agricol� �nainte de descoperirea �ngr�s�mintelor 
                        chimice?  
                     
                   | 
                 
               
                  | 
           
         
         ����������  
      O alt� problem� este si cea provocat� de faptul c� o parte 
        din nitrogenul si fosforul ad�ugat� pe uscat, ajunge, prin curenti si 
        r�uri, �n mare. �n mare stimuleaz� cresterea fitoplanctonului provoc�nd 
        o �nflorire-un strat dens de fitoplancton care poate schimba culoarea 
        m�rii �n verde, rosu sau brun. Celulele aflate �n putrefactie din aceste 
        straturi de fitoplancton consum� oxigenul (Vezi lectia despre Chimie pentru 
        detalii) si pot duce la moartea tuturor animalelor care au nevoie de oxigen 
        si nu pot s� scape din zon�. Fenomenul este numit eutrofizare. 
         �����������  
          
       
       
       
       
       
       
       
       
      Alternative pentru producerea 
        hranei
      O nouă tehnologie cunoscută sub numele de agricultură 
        organică sau ecologică a devenit o cale din ce �n ce mai r�sp�ndit� 
        de producere a hranei cu valoare nutritiv� mare si impact ecologic redus. 
        Aceasta se bazeaz� pe metode traditionale de cultivare a p�m�ntului �mbinate 
        cu tehnologii moderne ieftine si nu necesit� adaos de substante chimice. 
        Calitatea solului este ameliorat� prin folosirea gunoiului de grajd si 
        a compostului si prin rotatia anual� a culturilor. �n unii ani, sunt plantate 
        plante ca fasolea si trifoiul, care folosesc nitrogenul din atmosfer� 
        si �l convertesc �n compusi care r�m�n �n sol si hr�nesc plante ce vor 
        fi cultivate �n anul urm�tor. Agricultura organic� necesit� mult� pricepere 
        si mai mult efort dec�t cea �chimic�, dar recolta poate fi v�ndut� la 
        preturi mai mari. 
      Eutrofizarea �n Marea Neagr�
      Spre sf�rsitul anilor 1960, s-a produs o schimbare major� 
        �n productia agricol�, deseori numit� �Revolutia Verde�. Aceasta 
        a implicat utilizarea de mari cantit�ti de fertilizatoare si pesticide 
        pentru a creste productia la hectar. Au fost create ferme zootehnice cu 
        productie intensiv� pentru a deveni o surs� de carne ieftin� (o ferm� 
        din Rom�nia, de exemplu, avea mai mult de un milion de porci). Deversarea 
        de deseuri cu nutrienti provenite din aceste activit�ti agricole, din 
        surse casnice si industriale �n jurul M�rii Negre, au ajuns �n r�uri si 
        curenti, si astfel si �n apele M�rii Negre. Iarba de mare si depunerile 
        algale de pe platforma din nord-vest (priviti imaginea c�mpului Zernov) 
        nu au putut absorbi o cantitate at�t de mare de nutrienti si a �nceput 
        s� creasc� o mare cantitate de fitoplancton, absorbind lumina necesar� 
        plantelor din straturile de ad�ncime. Lipsit� de lumin�, �c�mpia� a �nceput 
        s� moar�. Cantitatea urias� de materie organic� �n putrefactie de pe fundul 
        m�rii, si bacteriile asociate, au consumat oxigenul dizolvat. Acestea 
        au dus la formarea unei zone moarte �n care fauna de ad�ncime a fost asfixiat�. 
      Efectele eutrofiz�rii au fost resimtite pe toat� suprafata M�rii Negre. Desi 
        se estimeaz� că 70% din nutrientii dizolvati produsi prin activit�ti umane provin din Dun�re, 
        nu exist� t�ri nevinovate iar eutrofizarea costier� se observ� la mari 
        distante de zona de v�rsare a fluviului. Toat� marea a suferit modific�ri 
        ale ecosistemului, iar eutrofizarea este una dintre modific�rile care 
        au contribuit la aceste schimb�ri. Organisme specializate �n consumul 
        materiei organice aflate �n surplus, au ap�rut �n mari cantit�ti de jur 
        �mprejurul M�rii Negre, dar acestea sunt privite ca niste specii finale 
        �ntruc�t nu servesc ca hran� pentru zooplancton sau restul lantului 
        trofic. Din multe puncte de vedere, fertilizarea m�rii cu nutrienti au 
        s�r�cit-o, nu au �mbog�tit-o. 
       
           
           
        O 
          pajiste subacvatic� numit� C�mpul lui Zernov 
        �n zonele de platform� ale m�rii, unde fundul 
          apei este sc�ldat �n lumin�, plante mai mari si alge pot creste, form�nd 
          pajisti subacvatice. Acestea pot constitui baza lantului trofic dar 
          �n acelasi timp pot constitui ad�post, pentru un mare num�r de animale 
          care tr�iesc pe fundul m�rii sau �n proximitatea acestuia, sau sosesc 
          aici ca musafiri, r�m�n�nd uneori pentru o mai mare durat� pe parcursul 
          ciclului lor reproductiv. Partea de nord vest a M�rii Negre are o ad�ncime 
          mai mare de o sut� de metri si a primit �ntotdeauna un aport mare de 
          nutrienti, purtati de apele Dun�rii si ale Niprului, al doilea si al 
          treilea fluviu ca m�rime ale Europei. 
        Virtual, zona era acoperit� cu pajisti subacvatice. 
          O singur� specie, alga rosie numit� Phyllophora,domina o suprafat� �ntins�. 
          Pajistea, numit� C�mpul lui Zernov, dup� numele rusului care a descoperit-o, 
          era spatiul unui ecosistem unic si mare furnizor de plante si animale. 
          �nt�mpl�tor, algele rosii erau recoltate de oameni pentru a fi folosite 
          ca ingredient pentru �nghetat�! 
         
          Din p�cate, textul de mai sus foloseste cuv�ntul �era�. Pe parcursul 
          anilor 70 si �80, ca o consecint� a eutrofiz�rii, ecosistemul t�rmului 
          de nord-vest, a intrat �n colaps brusc si catastrofal. Mari cantit�ti 
          de plante si animale moarte au acoperit plajele din Rom�nia si vestul 
          Ucrainei; �ntre 1973 si 1990, pierderile au fost estimae la 60 de milioane 
          de tone de animale, incluz�nd 5 milioane de peste. La pretul pietei, 
          numai pestele ar fi putut valora 2 milioane de dolari, dar pierderile 
          financiare nu pot dep�si pierderea unui ecosistem unic. 
       
      Studiile efectuate �n cadrul Programului de Mediu al Bazinului Dun�rii, 
        au evidentiat ca jum�tate din cantit�tile de nutrienti deversati �n r�u 
        provin din agricultur�, un sfert din industrie si o proportie similar� 
        din surse casnice.Din cauza dificult�tilor economice ale t�rilor din aval 
        si a controalelor de mediu riguroase �n t�rile din amonte, �n ultimii 
        ani, cantitatea de nutrienti proveniti din Dun�re a sc�zut. Ecosistemul 
        M�rii Negre �si revine treptat, dar s-ar putea ca revenirea s� fie doar 
        temporar�. Este de luat 
        �n consideratie c� nivelul devers�rilor de nutrienti este din nou �n crestere, 
        cu consecinte �n degradarea M�rii Negre, dac� nu se vor lua m�suri de 
        control, ca parte a unei strategii de dezvoltare economic�. 
      Eutrofizarea din spatiu
      ����������� �n fotografia din pagina de mai 
        jos, este o imagine luat� dintr-un satelit de pe orbita P�m�ntului. Culorile 
        sunt intensificate pentru a ar�ta concentratia de clorofil� din mare. 
        Clorofila este substanta colectoare de lumin� prezent� �n toate tipurile 
        de plante, marine si terestre. �n mare, cantitatea de clorofil� indic� 
        prezenta fitoplanctonului. �n fotografie, concentratiile mai mari de clorofil� 
        sunt indicate prin culoarea verde �nchis. Aceast� imagine frumoas� arat� 
        c� eutrofizarea este asociat� cu v�rsarea r�urilor Dun�re si Nipru si 
        cu Marea Azov. Ea prezint� si felul �n care v�rtejurile turbionare poart� 
        apa bogat� �n nutrienti ad�nc �n interiorul M�rii Negre. Apa mai ad�nc�, 
        albastr�, din apropierea coastei Crimeei, indic� apele cele mai putin 
        eutrofizate ale M�rii Negre. 
         
         
        Dilema moral� � cum s� proced�m pentru 
        reducerea eutrofiz�rii- ce credeti? 
          
       
         
        
        
      Sursa: SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space 
        Flight Center, si ORBIMAGE 
       |