Sosirea si distribuirea primelor instrumente

 

Din pacate, "socoteala de acasa" nu s-a potrivit cu cea din "târg", în sensul ca niste misterioase complicatii birocratice au întârziat cu aproximativ sase luni sosirea primei serii de instrumente comandate. Astfel ca acestea, în loc sa soseasca în cursul verii, cum prevedea agenda programului, au sosit în toiul iernii, în luna decembrie 1998!
Totusi, programul nu a batut pasul pe loc si, desi nu s-a putut face astronomie "efectiva", în centrele AHR s-au desfasurat numeroase activitati menite sa raspunda celui mai "urgent" obiectiv al programului, informarea si pregatirea populatiei scolare cu privire la Eclipsa. Relatari despre toate acestea pot fi gasite în partea a II-a a prezentului volum.
Sosirea, chiar atât de întârziata, a intrumentelor, a produs o adevarata efervescenta în rândul participantilor la program, dar si în rândul celor care, fara a fi participanti "directi", erau legati de obiectivele acestuia; ne referim, în special, la numerosii astronomi amatori care, cu aceasta ocazie, au stabilit relatii efective de colaborare cu programul AHR. Putem numi, în acest sens, Astroclubul din Bucuresti, Societatea Astronomica Româna de Meteori si Asociatia URANIA.
Sosirea la o data neasteptata si "nepotrivita" cu structura anului scolar au facut imposibila organizarea unei "actiuni" de prezentare si distribuire organizata a instrumentelor, putem spune ca în acele zile, la Observatorul Copiilor din Bucuresti s-a lucrat intens si eficient, reusindu-se atât o prima cunoastere a instrumentelor - noi, pentru absolut toti - cât si stabilirea componentei seriei urmatoare ce urma sa fie comandata.
Acest lucru a fost posibil datorita colaborarii fericite dintre reprezentantii centrelor AHR, astronomii amatori si cei profesionisti care s-au întrunit de câteva ori la Palatul National al Copiilor. În final, fiecare centru si-a preluat telescopul MEADE de 25 cm diametru, telescopul Newton de 20 cm, cu montura Dobson si luneta de 9 cm diametru si un metru distanta focala.

Eforie, mai 1999

În lunile care au urmat, fiecare centru a fost preocupat de punerea în functiune si de "exploatarea" instrumentelor astronomice; din pacate, din lipsa acuta de resurse umane, nu li s-a putut acorda o asistenta de specialitate corespunzatoare. Numai câteva vizite sporadice ale celor cu mai multa experienta au putut fi efectuate în centre (M.Tulbure si Gh.Vass au fost la Arad si Hunedoara, iar Gh.Vass a fost la Târgoviste; mult mai târziu, abia dupa WorkShop-ul din mai, de la Eforie, Fl.Serbu a fost la centrul din Calarasi).
Trebuie spus ca, în general, echipele de formatori din centre s-au descurcat în domeniul practicii "neasistate" mult mai bine decât era de asteptat; cei care au avut o colaborare salutara cu astronomii amatori s-au descurcat, evident, si mai bine (mentionam, în acest sens, colaborarea excelenta a centrului AHR din Hunedoara cu Dl. Vasile Micu, unul din cei mai cunoscuti si activi astronomi amatori).
Totusi, o întâlnire orientata catre practica astronomica era absolut necesara, mai ales ca timpul trecea si începea sa se apropie eclipsa; astfel ca prima "instruire practica" efectiva din cadrul Orei Astrale a României s-a desfasurat la Eforie Sud, între 28 si 30 mai 1999.
Liceul Carmen Sylva a oferit, cu acest prilej, un model original de instalare a celui mai mare telescop (cel de 25 cm diametru, cel mai dificil de instalat).
Cu toate instrumentele aduse pe terasa liceului, cu un timp favorabil, cu câtiva "profesori de practica astronomica" (amatori sau profesionisti), WorkShop-ul de la Eforie Sud a fost, de fapt, prima întâlnire de "meseriasi" ai astronomiei, din cadrul AHR.
Dintre astronomii "de noapte" de la Institutul Astronomic au fost prezenti la Eforie Alexandru Dumitrescu si Gheorghe Vass, iar din cei "de zi", adica "solaristi", Georgeta Maris. De asemenea, au participat numerosi astronomi amatori, de la diferite organizatii de profil.
Piesa de rezistenta a acestei întâlniri au constituit-o, fara îndoiala, lectiile teoretice si practice de fotografie astronomica ale lui Zoltan Deak, de la Astroclubul din Bucuresti, unul din cei mai cunoscuti astronomi-fotografi din România. Ele au ocupat, de altfel, cea mai mare parte din timpul participantilor, data fiind apropierea inexorabila a eclipsei care, mai ales, trebuia fotografiata!
La aceasta întâlnire a fost lansata cartea despre eclipse scrisa de Emilia Tifrea si Georgeta Maris, fiind prezentate si alte lucrari aparute de curând, cu acelasi subiect; fiecare centru AHR a primit în dotare toate aceste lucrari, ca si alte materiale elaborate sau achizitionate de CREA.

 
{editeaza aici

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34