11 august 1999 Bucuresti

 

11 august ZIUA IN CARE S-AU VAZUT STELELE

Pentru aceasta zi deosebita instrumentele din dotarea cercului de astronomie au fost repartizate astfel:
Luneta Coude a fost folosita la maxim, în locul ocularului montandu-se un aparat foto marca Kiev cu care s-a putut fotografia coroana solara. Tot pe aceasta luneta s-a montat si o camera de luat vederi a lui Rupa Alexandru,membru al AAU si fost elev al cercului, care de altfel s-a ocupat de buna functionare a aparaturii din cupola în timpul eclipsei. Imaginile luate cu aceasta camera video de tip Hi-8 au fost inregistrate simultan pe casete video si pe calculator. Preluarea pe calculator a fost facuta de catre domnul Marian Dragusin. Aceeiasi imagine a fost preluata si de catre membrii cercului de radiocomunicatii condusi de domnul profesor Dinca Nicolaie.
Cercul de radiocomunicatii a obtinut pentru data de 11august 1999 un indicativ special care a fost YR99E. Imaginile eclipsei au fost transmise în direct în toata lumea prin sistemul SSTV (televiziune cu baleaj lent) în benzile de unde scurte. Confirmarea preluarii mesajelor de catre radioamatorii din diferite puncte ale globului sunt QSL+urile primite de membrii cercului de radiocomunicatii. Imagini de acest fel au fost transmise numai de catre radioamatori din Franta si Ungaria.
Cu luneta Zeiss de 100x1000 s-au facut poze direct în focar si ghidate fixîndu-se un alt aparat foto pe montura lunetei.
Cu telescopul Meade SC119 s-au obtinut imagini în faza de partialitate datorita filtrului pe care l-a cumparat din resurse proprii domnul Brasov Dragos.
IMAGINE 0-F18 (FAZA DE PARTIALITATE)
La telescopul ETX s-a realizat o singura poza de 2 minute cu aparatul foto PENTAX. Pentru aceasta poza ceruta de domnul cercetator Muradian de la obsevatorul astronomic din Medon de langa Paris si realizata cu un filtru special tinerii astronomi amatori Dragos Brasov, Omat Cristian si Adrian Vlada au facut cu cateva seri înainte teste la Luna dupa indicatiile domnului Muradian, iar apoi la eclipsa din cauza vremii nefavorabile Costin Toma elev la cercul de astronomie, Omat Cristian, Brasov Dragos si alti membrii AAU,s-au deplasat rapid in Piata Aviatorilor unde au reusit sa fotografieze si sa filmeze eclipsa în faza de totalitate, pacat totusi ca au existat si aici nori slabi.
Elevii mici (clasele5-8) ai cercului de astronomie însotiti de domnisoara Cristina Sava membra a Asociatiei Astronomice Urania, au realizat poze în parcul din fata Palatului National al Copiilor la fenomenele anexe care însotesc o eclipsa de Soare ca de exemplu: aparitia unor mici semilune printre spatiile dintre umbrele frunzelor copacilor, schimbarea luminozitatii fatadei cladirii, culorile norilor în apropierea fazei de totalitate.
De invitatii nostrii s-au oferit sa se ocupe doamna profesoara Suhay Ericka Lucia presedinta Astroclubului "Bucuresti" si domnisoara Corina Sava membra a A.A.U.
Pentru ca cei dornici sa poata observa eclipsa si printr-un instrument astronomic, pe terasa a fost montat telescopul Meade LX50.
Cu o saptamîna înaintea evenimentului ne-am confectionat filtre din Mylar, obtinut de catre domnul Brasov Dragos in urma fructuoasei colaborari dintre AAU si EBA OPTICS. Multumim si pe aceasta cale domnului Marcu Ilie director al EBA OPTICS care ne-a pus la dispozitie materialul pentru filtre si ochelari speciali pentru urmarirea eclipsei.
Toate instrumentele din dotare care au fost folosite pentru acest eveniment au fost protejate contra caldurii cu ajutorul unor folii aluminate. Pacat ca evenimentul a tinut atat de putin si la noi conditiile atmosferice nu au fost favorabile fotografiei în apropiera fazei de totalitate.

 

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34