Proiectul E'99

 
E'99 faza a II-a
11 august 1999 - LIVE

Descrierea proiectului

Proiectul E'99 este un proiect interactiv si interdisciplinar de invatare la distanta, utilizind comunicatiile cu ajutorul calculatorului. Conditia minima pentru participarea la proiect este accesul la posta electronica dar cele mai complexe activitati vor necesita si acces Internet on-line. Este de dorit sa aveti sisteme care sa poata citi si fisiere atasate (scheme, desene).
Tema proiectului este legata de evenimentul astronomic la secolului pentru Europa, Eclipsa totala de Soare din 11 august 1999. Desi porneste de la un eveniment astronomic, proiectul va permite prin cele patru componente, o abordare interdisciplinara (fizica, matematica, istorie, stiinte socio-umane, literatura, arta).
Modalitatile de abordare ale temelor vor permite o invatare activa.
Proiectul va pune in legatura elevii si profesorii cu astronomi profesionisti sau amatori din tara si din strainatate utilizind posta electronica.
Proiectul va avea de-a lungul a 2 ani scolari 3 faze. Primele doua faze au ca obiectiv principal formarea retelei de observatori ai eclipsei, in tara si in strainatate (prima faza s-a desfasurat in perioada 16 februarie-17 mai
1998). Modalitatea de comunicare in proiect va fi cea electronica. In fiecare zi a saptaminii prin e-mail se vor transmite informatii legate de componenta din proiect pentru care ati optat. Puteti scrie zilnic care sunt opiniile si propunerile voastre sau puteti cere sprijinul pentru rezolvarea unor probleme tehnice. Puteti accesa pagina de web a proiectului la http://e99.tomrad.ro/
Cea de a doua faza a proiectului se va desfasura in perioada ianuarie-mai 1999. Pot participa clase sau grupuri de elevi (cercuri de astronomie) sau elevi individual cu virste cuprinse intre 10 si 18 ani. Limbile de desfasurare ale proiectului vor fi engleza si romana. Cea de-a doua faza a proiectului va avea patru componente: Studiind astronomia on-line, Astronomia in viata noastra, Astronomia in folclor si Viata vine din Soare.
Cea de-a treia faza a proiectului se va desfaura in vara 1999. Dorim ca aceasta faza " Live from the eclipse" sa prezinte toate pregatirile facute in diferite tari pentru observarea eclipsei si sa permita transmiterea live a observatiilor facute in scolile din proiect la eclipsa. Scolile din Romania incadrate si in proiectul AHR (Astral Hour of Romania) vor incerca sa transmita la eclipsa pe Internet in timp real sau prin statiile TV locale, imagini si fotografii ale diferitelor faze ale eclipsei, interviuri si reportaje. Observatiile si informatiile strinse vor fi prelucrate si publicate in ultimul volum E'99 si pe CD-ROMul E'99 care va cuprinde toate materialele din cele trei faze ale proiectului..

O descriere completa a fazei I a proiectului!

E'99 fase I, english version !


Prezentarea componentelor proiectului, faza a doua

Studiind astronomia on-line: O stea numita Soare

Tema componentei stiintifice a celei de-a doua faze a proiectului E'99 este "O stea numita Soare". Ne propunem de-a lungul a 17 saptamini sa descifram impreuna o parte din secretele stelei care face posibila viata pe planeta noastra. Spre deosebire de prima faza a proiectului in care am abordat astronomia utilizand numai instrumente pregalileene, acum ne propunem sa trecem la observatii astronomice propriuzise, utilizand lunete si telescoape. Desigur ca nu toate scolile care vor participa la proiect dispun de instrumente astronomice dar constructia unei lunete nu este un lucru foarte complicat si cu putina pricepere si mult entuziasm se poate ajunge la rezultate surprinzatoare.
In cadrul acestei componente ne propunem patru obiective principale:
1. Studiul Soarelului din punct de vedere fizic la Tema saptaminii
2. Prezentarea si analizarea observatiilor astronomice ale scolilor din proiect la Observatii astronomice ale participantilor la proiect
3. Stabilirea de legaturi electronice intre astronomi profesionisti si amatori si elevi la Intrebati un astronom
4. Animarea discutiilor legate de astronomie in general si eclipsa in particular, intre elevi, studenti, echipe de astronomi amatori, astronomi profesionisti. Moderatorul acestor discutii va fi Mihai Parlea, [email protected], student la Facultatea de electronica a Universitatii Politehnice Bucuresti. Puteti sa utilizati lista de discutii care va fi creata pentru a obtine suport tehnic (pentru utilizare de echipamente astronomice, achizitionare de instrumente astronomice, depanare soft, hard, probleme de comunicatii cu ajutorul calculatorului), pentru a afla ultimele noutati legate de pregatirile pentru eclipsa (tabere de observatii, caravane pe banda de totalitate)
Legat de primul obiectiv Tema saptaminii, saptaminal vor fi transmise mesaje (text+imagini atasate) conform tematicii de mai jos. Temele au fost alese si concepute de membrii CREA (Comitetul roman pentru educatie prin astronomie).
Vizeaza in principal posibilitatile de observatii la Soare ale astronomilor amatori si au ca scop pregatirea observatiilor la eclipsa din 11 august 1999.
Asteptam de la voi orice materiale leagte de temele propuse. Va rugam ca in tratarea fiecarui subiect sa precizati care au fost sursele de documentare (lucrari tiparite sau adrese de pagini de web). Trimiteti contributiile voastre prin e-mail pe adresa [email protected].

Nr. Saptamana Tema saptamanii
1 11-17 ian PROTECTIA OCHILOR LA OBSERVAREA ECLIPSELOR DE SOARE
2 18-24 ian OBSERVAREA FOTOGRAFICA A ECLIPSELOR DE SOARE (1)
3 25-31 ian OBSERVAREA FOTOGRAFICA A ECLIPSELOR DE SOARE (2)
4 1-7 feb ANALIZA SPECTRALA A ECLIPSELOR DE SOARE
5 8-14 feb INELUL DE DIAMANT SI PERLELE LUI BAILY
6 15-21 feb CONDITIILE DE PRODUCERE A UNEI ECLIPSE TOTALE DE SOARE
7 22-28 feb PERIODICITATEA ECLIPSELOR TOTALE DE SOARE
8 1-7 mart Soarele - interior si atmosfera
9 8-14 mart Activitatea solara
10 15-21 mart Observarea petelor solare
11 22-28 mart Masurarea latitudinii si longitudinii detaliilor de pe suprafata Soarelui (*)
12 29mart-4 apr Observarea Soarelui in diferite domenii spectrale (*)
13 5-11 apr Introducere in tehnica CCD (1)
14 12-18 apr Introducere in tehnica CCD (2)
15 19-25 apr Aplicatii CCD in astronomie (*)
16 26 apr-2 mai Posibilitati de observare CCD a Soarelui (*)
17 3-9 mai Eclipsa totala de Soare din 11 august 1999

Cel de-al doilea obiectiv este prezentarea scolilor a cercurilor de astronomie si a observatiilor lor. Scopul final al acestui obiectiv este sa putem organiza in comun echipe de observatii pentru momentul eclipsei, echipe care sa poata face determinari atit pe banda de totalitate cit si in zona de partialitate a eclipsei si care sa poata sa analizeze in final un material observational complex.
In aceasta faza fiecare scoala va putea sa prezinte orice tip de observatii astronomice facute cu orice tip de instrument. Este interesant sa fie prezentate modul de organizare al fiecarui cerc de astronomie si tipurile de
observatii care sunt facute (vizuale, utilizand instrumente de la binoclu la luneta si telescop, fotografice sau CCD). Va fi interesant sa putem invata din experienta altora sau sa observam fenomene astronomice din locuri diferite de pe glob. Va fi interesant sa aflam CUM ati facut observatii astronomice si CE ati observat. Observatiile se pot referi la orice corp sau fenomen astronomic (meteoriti, Luna, planete, Soare, ocultatii, stele variabile etc.)
In Romania, in pregatirea eclipsei, cu sprijinul financiar generos al Fundatiei pentru o Societate Deschisa au fost organizate de-a lungul benzii de totalitate a eclipsei, sase centre pentru excelenta in astronomie: Arad (Liceul Moise Nicoara), Hunedoara (Liceul de Informatica), Targoviste (Grupul Scolar Economic), Bucuresti (palatul National al Copiilor), Calarsi (Liceul Stirbei Voda) si Eforie Sud (Grupul Scolar Eforie Sud). Fiecare din aceste centre dispune in prezent de trei instrumente astronomice (telescop LX 50 10", refractor Newton de 8" cu montura dobsoniana si luneta Meade 395 de 90mm).
Intrebati un astronom va avea ca scop stabilirea de legaturi intre elevi si oamenii de stiinta. Vom incerca sa avem in mijlocul nostru cit mai multe personalitati ale astronomiei din Romania si din strainatate cu care sa intram in dialog utilizind posibilitatile de comunicare oferite de calculator. Cel mai adesea vom folosi posta electronica dar speram sa putem folosi si sisteme sincrone de comunicare: programe de chat ( ICQ, mIRC) si programe de videoconferinte (Netmeeting, Netscape Conference). Spre deosebire de anul trecut cand in fiecare saptamina aveam un invitat, in
acest an vom folosi o modalitate diferita. Vom alcatui o lista cu personalitati din domeniul astronomiei din Romania si din lume care doresc sa colaboreze cu noi in cadrul proiectului. Din e-mailul in care vom publica aceasta lista veti putea afla unele detalii biografice si modalitatile de contactare a fiecarei personalitati. Lista va fi updatata periodic.


Astronomia in viata noastra

Vom incerca in cadrul acestei componente doua lucruri. Sa reconstruim impreuna istoria astronomiei si sa vedem in ce masura vechile eclipse de Soare sunt inca prezente in memoria colectiva. Istoria astronomiei va fi construita pornind de la o cronologie care va fi transmisa saptaminal prin e-mail. La sfarsitul fiecarui mesaj va fi data o lista de termeni sau personalitati din istoria astronomiei pe care voi va trebui sa le studiati mai detaliat utilizand bibliografie clasica sau electronica. Pe baza studiului efectuat veti alcatui un material de prezentare succint (maxim 300- 500 de cuvinte) pe care il veti trimite pe adresa [email protected]. Este bine ca materialul sa contina si imagini (fotografii ale personalitatii analizate, etc). In cazul in care veti transmite si imagini, este bine sa optimizati dimensiunea lor pentru utilizare in pagini de web (formate jpg sau gif si dimensiuni relativ mici maxim 20kb). In final munca noastra colectiva va fi utilizata la construirea paginii de web a proiectului.
Eclipsele in memoria colectiva va va transforma in mici jurnalisti. Scopul vostru la aceasta componenta este sa stabiliti cit de mare a fost impactul pe care l-au avut unele eclipse de Soare din trecut asupra contemporanilor
nostrii. In timpul unei eclipse solare se pot face multe observatii fara instrumente astronomice. Chestionarul pe care va trebui sa-l administrati persoanelor pe care le veti intervieva va cuprinde intrebari legate de: conditiile meteorologice din timpul ecplisei, modificarea conditiilor de auditii radio sau TV, comportamentul oamenilor, al animalelor si al plantelor, aspectul cerului in timpul eclipsei.
Temele pe care le vom aborda la istoria astronomiei sunt urmatoarele:

11-17 ian Calendarul
18-24 ian Istoria astronomiei-1 (9000iHr-491iHr) Astronomia in antichitate
25-31 ian Istoria astronomiei-2 (490iHr-91iHr) Astronomia greaca si elenistica
1-7 feb Istoria astronomiei-3 (90iHr-499dHr) Astronomia greaca si elenistica
8-14 feb Istoria astronomiei-4 (530-1452) Astronomia in evul mediu
15-21 feb Istoria astronomiei-5 (Galileo Galilei)
22-28 feb Istoria astronomiei-6 (1471-1601) Renasterea si revolutia stiintifica
1-7 mart Istoria astronomiei-7 (1611-1659) Renasterea si revolutia stiintifica
8-14 mart Istoria astronomiei-8 (1660-1734) Epoca newtoniana
15-21 mart Istoria astronomiei-9 (1660-1734) Epoca newtoniana
22-28 mart Istoria astronomiei-10 (1735-1819) Iluminismul si revolutia industriala
29mart-4 apr Istoria astronomiei-11 (1735-1819) Iluminismul si revolutia industriala
5-11 apr Istoria astronomiei-12 (1820-1894) Secolul XIX
12-18 apr Istoria astronomiei-13 (1820-1894) Secolul XIX
19-25 apr Istoria astronomiei-14 (1895-1945) Secolul XX pina la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial
26 apr-2 mai Istoria astronomiei-15 (1895-1945) Secolul XX pina la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial
3-9 mai Istoria astronomiei-16 (1946-1988) Astronomia dupa cel de-al doilea razboi mondial


Astronomia in folclor

Cerul a fascinat dintotdeauna oamenii. Fiecare popor pastreaza credinte si legende legate de cer, constelatii, Soare, Luna si alte fenomene astronomice. O sa incercam impreuna la acesta componenta sa prezentam care sunt cele mai interesante legende si credinte despre cer la romani si la alte popoare.
In fiecare saptamina va fi ales un subiect (Constelatii, Pamintul, Cerul, Luna, Eclipsele, Cometele). Mesajul saptaminii la aceasta componenta va cuprinde un fragment din exceptionala lucrare a lui Ion Ottescu, "Credintele
taranului roman despre cer si stele". Contributiile vostre, pe care le asteptam saptaminal ar trebui sa intregeasca imaginea astronomiei in folclor, la poporul roman sau la alte popoare.
In acest topic vrem sa prezentam modul de reflectare a fenomenelor astronomice in folclor. Speram sa culegeti creatii populare (poezii, legende, cantece populare, ghicitori, proverbe, zicatori etc.) in centrul carora sa fie Soarele, Luna si eclipsele. O sa va puteti informa despre modul de reflectare a fenomenelor astronomice in credintele populare luand interviuri persoanelor de diferite varste, din zone diferite, de profesii diferite. Veti putea crea
apoi desene sau eseuri, poezii, ghicitori inspirate de cele studiate. Veti putea urmari prezenta fenomenelor astronomice in picturile naive, sculptura, ceramica, in motivele din portul popular, in confectionarea mastilor etc., veti putea colectiona imagini, fotografii etc. Orice alta idee in legatura cu acest topic va fi binevenita. Materialele vor fi trimise la adresa: [email protected] sau: Radita Neagu Scoala Nr. 9 Str. Stefan cel Mare, nr. 12 Focsani.
In cele 17 saptamini ale proiectului vom aborda urmatoarele teme:

11-17 ian Constelatiile. Cele doua Urse
18-24 ian Constelatiile. Dragonul, Hercule, Lira, Lebada sau Crucea
25-31 ian Constelatiile. Delfinul, Vulturul, Cefeu, Perseu, Cassiopea, Andromeda, Pegasul
1-7 feb Constelatiile. Vizitiul, Vacarul, Coroana Boreala, Ophiuchus si Sarpele, Pestii, Berbecul, Taurul
8-14 feb Constelatiile. Gemenii, Racul, Leul, Virgina, Balanta, Scorpionul
15-21 feb Constelatiile. Sagetatorul, Capricornul, Varsatorul
22-28 feb Constelatiile. Orion
1-7 mart Constelatiile. Cainele mare si Ciinele mic, Balena, Porumbita
8-14 mart Legenda cerului.
15-21 mart Calea laptelui
22-28 mart Pamantul
29 mar-4 apr Cerul
5-11 apr Luna
12-18 apr Eclipsele
19-25 apr Cometele
26 apr-2 mai Meteore atmosferice
3-9 mai Incheiere


Viata vine din Soare

In cadrul acestei componente vom incerca sa studiem impreuna modul in care Soarele influenteaza viata planetei, in toate domeniile (biologie, fizica, literatura, arta)
a) Problema Pamint - Soare se refera la modul in care procesele care se desfasoara pe Soare influenteaza cimpul magnetic al Pamintului si prin el viata pe Pamint. Vor fi prezentate corelatiile intre fenomenele de pe Soare si cele de pe Pamint, incercind sa fie descifrat mecanismul acestor corelatii.
b) Astronomia in filatelie
In fiecare tara marile evenimente astronomice sunt marcate si prin aparitii filatelice deosebite. Obiectivul principal al acestei componente este sa alcatuim impreuna o pagina web care sa reflecte modul in care evenimentele astronomice au fost reflectate in filatelie. Pentru asta timbrele sau colitele trebuie sa fie scanate sau fotografiate digital si transmise in format jpg sau gif ca fisiere atasate, pe adresa [email protected]. Va rugam sa insotiti imaginile transmise de o descriere succinta a compozitiei imaginii filatelice.
c) Astronomia in cinematografie.
Una din noutatile acestei componente speram sa fie legata de utilizarea unor filmari ale fenomenelor astronomice in filme. Propunerea legat de aceasta subcomponenta a fost facuta de catre Joseph Lluis Suelves jurnalist la televiziunea din Barcelona, care a si trimis prima contributie la aceasta componenta, o secventa din filmul Baraba in care s-au folosit filmari reale realizate in timpul unei eclipse..
d) Soarele si Luna in fotografie.
Lansam cu aceasta ocazie un concurs de fotografie care are ca subiect Soarele si Luna. Sunt admise orice tip de fotografii, stiintifice sau artistice, clasice sau digitale care au ca subiect Soarele si Luna.
Expozitia cu premii substantiale va fi organizata si vernisata la Palatul National al Copiilor din Bucuresti. Dupa incheierea expozitia va functiona ca expozitie itineranta si va putea fi gazduita de scolile implicate in proiect, alte scoli case de cultura etc. Caravana Ora Astrala a Romaniei (Astral Hour of Romania) va prezenta pe tot traseul expozitia de fotografie.
Detalii suplimentare despre concurs puteti afla de la Marian Dragusin, [email protected] sau [email protected]
e) Literatura: elevii sunt invitati sa trimita poezii, proza scurta, povestiri SF, legende, proverbe, toate avand ca punct de referinta Soarele si/sau eclipsa de soare. In cazul in care se trimit poezii sau proza scrise de autori consacrati, se va scrie autorul, iar apoi numele, clasa si scoala elevului care trimite materialul respectiv. Toate contributiile se vor
trimite pe adresa: [email protected]
f) Filozofie: elevii si profesorii sunt invitati sa trimita concepte din filozofia romaneasca si universala care sa aiba ca tematica Soarele/eclipsa, eseuri, materiale care sa surprinda reflectarea fenomenului eclipsei in religie, interpretari oculte ale eclipsei, ganduri si interpretari proprii. Toate materialele vor fi trimise pe adresa: [email protected]
g) Arta: Vom organiza un concurs de afis, grafica si pictura cu tema "Viata vine din Soare". Concursul este deschis tuturor elevilor, profesorilor precum si artistilor amatori sunt invitati sa trimita machete de afise, desene, grafica, picturi, inspirate de Soare, care poate fi surprins intr-o infinitate de ipostaze. Concursul de afis va avea ca scop selectionarea prin concurs a afiselor care vor fi multiplicate pentru mediatizarea ecplipsei totale de Soare din 11 august 1999. Cu ocazia Zilelor Eforie, 28-31 mai 1999, se va organiza o expozitie care va cuprinde toate materialele trimise la aceasta sectiune, iar cele mai reusite lucrari realizate de elevi vor fi premiate. Materialele se vor trimite prin posta pe adresa: prof. Cornelia Platon, Liceul "Alexandru Papiu Ilarian" Dej, str. P-ta Lupeni Nr. 2 4650 Dej jud Cluj Grafica pe computer se va trimite prin e-mail ca attachements, pe adresa: [email protected]
Perioada de trimitere a materialelor este cuprinsa intre 11ianuarie si 9 mai. Varsta de participare este nelimitata.


Finalizarea fazei a doua a proiectului

Faza a doua a proiectului se va finaliza prin editarea celui de-al doilea volum E'99, prin finalizarea paginii de web si prin organizarea unei expozitii itinerante cu materialele realizate de elevi in cadrul proiectului. Periada 10 mai - 28 mai va fi perioada de redactare a volumului E99-partea a 2-a care va cuprinde cele mai interesante contributii ale elevilor la cele patru componente ale proiectului si de pregatire a expozitiilor proiectului (grafica, pictura, filatelie, fotografie). In perioada 28 - 31 mai se va desfasura la Eforie Sud, workshopul E99+AHR (Astral Hour of Romania) la care vor fi vernisate expozitiile de grafica, pictura si filatelie, va fi analizata activitatea desfasurata in cadrul
proiectului si vor fi stabilite detaliile Caravanei AHR din vara 1999 si a celei de-a treia faze (si ultima) a proiectului E'99.

 

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34