Telescopului dobsonian
Meade Starfinder 8" F=1219mm

 
  1. Descriere
  2. Sistemul de coordonate orizontale in astroniomie
  3. Alinierea cautatorului
  4. Grosismentul telescopului
  5. Conditii si reguli de observare
  6. Telescoape in tara si in lume
  7. Accesorii care pot fi utilizate
  8. Exercitii de utilizare a dobsonianului

1. Descriere

Este un telescop (sau reflector, utilizeaza o oglinda ca element principal) de tip Newton cu o montura speciala care poarta numele de montura Dobson, de unde si numele de telescop dobsonian.
Este alcatuit din: (1) sistem de focusare, (2) ocular, (3) cautator, (4) tubul principal, (5) oglinda principala, (6)montura, (7) sistemul de rotire in altitudine, (8) sistemul de rotire in azimut
Sistemul optic al telescopului Newton clasic: Obiectivul este o oglinda sferica (sau parabolica??) care se afla la capatul tubului si care capteaza razele de lumina. Fascicolul reflectat de oglinda principala este reflectat apoi de o oglinda la 45 grade (oglinda diagonala, poate fi si o prisma cu reflexie totala) si apoi trasmis ocularului.

Avantaje: cost redus la o dimensiune a oglinzii principale considerabil de mare
Dezavantaj: Montura nu permite astrofotografie, nu poate fi folosit pentru observatii de mare rezolutie, Oglinda principala este in contact cu atmosfera si trebuie atent protejata.


2. Sistemul de coordonate orizontale in astronomie


Organizarea sferei ceresti. Elementele locului de observare

Sfera cereasca - sfera cu centrul in locul de observatie si pe care observatorul proiecteaza toate obiectele din Univers.
Verticala locului - directia firului cu plumb (trece prin centrul Pamantului)
Planul orizontal al locului - plan perpendicular pe verticala locului
Planul meridian al unui punct - planul care trece prin axa de rotatie a Pamantului si prin punctul respectiv. Planul meridian, include verticala locului)
Meridianul geografic al locului -Intersectia planului meridian cu suprafata Pamintului
Axa lumii - dreapta paralela cu axa de rotatie a Pamantului, dusa din locul de observatie
Polii ceresti - Intersectia axei lumii cu sfera cereasca. Polul ceresc, aflat in aceiasi directie cu polul Nord geografic se numeste Polul Nord ceresc (Se gaseste in apropierea stelei a Umi Polaris)
Zenitul si Nadirul -Intersectia verticalei locului cu sfera cereasca in doua puncte diametral opuse. Zenitul (Z) si Nadirul (Z')
Orizontul locului - intersectia dintre planul orizontal al locului si sfera cereasca. Este un cerc mare pe sfera.
Meridiana locului intersecteaza sfera cereasca in doua puncte diametral opuse Nord (N) si Sud (S)
Perpendiculara pe meridiana locului in punctulde observare determina directia Est (E) Vest (V)
Cercul vertical sau Verticalul unui astru - Cerc mare al sferei, determinat de Zenit (Z) si de astru
Inaltimea unui astru (h)- unghiul format de directia observator - astru, cu planul orizontal.

Longitudine geografica (l) - unghiul format de palnul meridian al locului cu planul meridian al localitatii Greenwich
Latitudine geografica (j) - unghiul format de raza terestra a locului, cu planul ecuatorial terestru
Coordonatele orizontale
A=azimutul h=inaltimea deasupra orizontului
Azimutul este unghiul diedru dintre planul meridianului locului, si planul vertical al stelei. Se masoara in sensul de miscare al acelor de ceas, vazut din polul Nord
Inaltimea deasupra orizontului unghiul format de directia observator - astru, cu planul orizontal.
Sunt coordonate locale, sunt legate de pozitia pe glob a observatorului si de momentul observatiei.
Dobsonianul este un instrument cu montura altazimutala. Cele doua axe de rotatie sunt cea verticala (azimutala) si cea orizontala (altitudinea sau inaltimea). Montura altazimutala nu este precisa.
In cazul in care Dobsonianul este plasat perfect orizontal (verificarea se poate face cu ajutorul bulei de nivel), unghiul pe care il face tubul telescopului cu planul orizontal reprezinta inaltimea astrului vizat, deasupra orizontului.



3. Alinierea cautatorului


Cautatorul este o luneta 6x30mm sau 8x50mm. Prima cifra indica marirea cautatoruluiiar cea de a doua diametrul obiectivului cautatorului (lentila principala). In interiorul cautatorului se gaseste reticolul incrucisat care permite fizarea telescopului pe pozitie. Rolul cautatoruluieste sa permita o cautare a rapida a obiectelor astronomice. Cautatorul este amplasat pe tubul principal al telescopului, paralel cu telescopul. Unghiul de camp al cautatoruluieste mare (??) si permite fixarea rapida a telescopului pe obiectul dorit.
Pentru a putea utiliza cautatorul acesta trebuie sa fie corect aliniat cu telescopul principal, astfel incit cele doua sa fie fixate pe acelasi punct (Obiectul care se gaseste la incrucisarea firelor cautatorului sa fie in centrul campului vizual al ocularului telescopului).
Nota: verificati inainte de a trce la observatii, daca cautatorul este aliniat corect. In caz contrar cereti sprijinul laborantului pentru aliniere. Nu aliniati singuri cautatorul.


4. Grosismentul telescopului

Grosismentul de fapt??. Puterea optica a telescopului este functie de doua caracteristici optice: distanta focala a oglinzii principale (F) si distanta focala a ocularului (f). Cum se pot utiliza oculare diferite la acelasi instrument si puterea ptica a instrumentului poate fi diferita: P=F/f adica:
Puterea optica =Distanta focala Obiectiv/Distanta focala ocular
Exemplu: pentru un telescop de 8" avand focala de 1219mm si ocular de 25 mm, P=1219/25=49
Tipul ocularului (acromatic, Plossl, Huygens) nu modifica marirea telescopului dar poate modifica, unghiul de camp, definitia obiectelor, corectia de culoare.
Maximum de marire teoretica este de 50/inch de diametru obiectiv dar rareori aceata merire poate fi atinsa datorita conditiilor atmosferice de observatie. Cand se incepe observatia trebuie sa porniti de la puteri mai mici (deci sa utilizati oculare mai mari, 40mm, 25mm) si treptat sa cresteti marirea pina la limita la care puteti face observatii. Daca imaginea devine neclara, treceti inapoi la mariri mai mici.
Nu uitati: o imagine stralucitoare, clara dar mai mica, va ofera mai multe detalii decit una mai mare dar, neclara si putin luminoasa.
Datorita caracteristicilor ochiului uman (diametrul pupilei) si datorita designului telescopului, exista si o marire minima a telescopului care este de 4/inch de diametru obiectiv.


5. Conditii si reguli de observare

Chiar in conditii de oras, cu aer poluat si lumina parazita, exista numeroase obiecte astronomice care pot fi observate. Dar este cert ca cele mai bune conditii de observatie inseamna cer curat, negru, fara lumini parazite, si ca aceste conditii pot fi gasite departe de asezarile urbane. Obiectele care pot fi vazute in conditii de oras devin mult mai clare si prezinta mai multe detalii observate in conditii ideale.
Pentru a realiza observatii astronomice de calitate trebuie indeplinite doua conditii:
a) atmosfera sa fie clara, transparenta
b) turbulenta atmosferica sa fie scazuta (steadiness of the air). Aceasta caracteristica se refera la modul in care palpie stelele. Palpiirea rapida a stelelor implica miscari ale aerului in atmosfera care vor face ca de exemplu detaliile de pe Jupiter sa fie mai putin observabile. Cand aerul este stabil (turbulenta este scazuta), stelele vazute cu ochiul liber nu mai pilpiie si telescopul poate fi folosit la maximul puterii sale.
Reguli de observare:
1. Nu atingeti ocularul in timpul observatiilor. Orice vibratie va deplasa imaginea din cimpul vizual.
2. Permiteti ochilor sa se adapteze cu intunericul. Orice observatie seriaoasa necesita o buna adaptare cu intunericul. Ochii se adapteaza in 10-15 minute cu intunericul.
3. Lasati telescopul sa se raceasca (sa ia temperatura mediului exterior), inainte de a face observatii. Uneori pot fi necesare 30 minute de racire. In aceasta perioada nu utilizati de loc telescopul.
4. Daca utilizati ochelari si nu suferiti de astigmatism, nu utilizati ochelarii in timpul observatiilor. Puteti sa faceti punerea la punct astfel incit sa puteti observa clar imaginile.
5. Evitati sa montati telescopul intr-o camera si sa observati printr-o fereastra deschisa sau si mai rau prin una inchisa. Datorita curentilor de aer calitatea observatiilor va fi foarte proasta.
6. Evitati sa utilizati grosismente foarte mari. Marirea maxima a telescopului depinde de conditiile de observatie (in special de turbulenta atmosferei)
Observarea printr-un telescop de mare diametru este o deprindere care se castiga. Pe masura ce veti persevera veti reusi sa detectati nuante tot mai subtile.
Alte reguli:
1. Transportati cu grija telescopul (separat corpul telescopului si montura) la locul de amplasare.
2. Amplasati suportul Dobsonianulu pe o suprafata perfect orizontala. Toate cele trei picioare trebuie sa fie in contact perfect cu solul.
3. Fixati obiectul in reticulul cautatorului si apoi faceti observatii cu instrumentul principal.
4. Faceti punerea la punct (focusarea) regland pozitia ocularului in tubul portocular.
5. In timpul cautarii obiectelor, miscati usor tubul telescopului: in sus si in jos pentru a modifica altitudinea; sau rotiti baza pentru a modifica azimutul.
6. Veti observa ca datorita miscarii Pamintului, obiectele astronomice dispar din campul telescopului destul de rapid. Pentru a pastra obiectele in camp miscati usor telescopul.
7. Nu atingeti cu mina sistemele optice. Daca constatati ca ocularele prezinta pete de grasime sau alte impuritati anuntati laborantul.


6. Telescoape in tara si in lume


Observatorul din Cluj - telescop Newton D=50cm
Observatorul din Bucuresti -
USA, Mount Wilson - 1908 - D=2.5m
USA, Mount Palomar, California - 1949 - Telesopul Hale D=5.08m (130 tone, 14m lungime, montura de 150 tone, cupola de 45m diametru si 1000 tone)
Rusia, Zelenciukskaia, Caucaz - 1975, D=6m
USA, Kitt Pick, Arizona - D=4m
Telesoape cu oglinzi mozaic:
USA, Kitt Pick, Arizona - 8 oglinzi de 5m diametru fiecare echivalent cu o oglinda de 14m diametru
Eso (European Space Observatory) , Chile - mozaic de 18 oglinzi, echivalent cu D=16.4m


7. Accesorii care pot fi utilizate

Oculare. Poate fi utilizata toata gama de oculare din seria Plossl 3000 sau alte oculare de 1.25" diametru
Amplificatoare telenegative (Barlow lens). Poate fi utilizat pentru a creste marirea aparatului. De obicei maresc de 2 sau de 3 ori 2x sau 2-3x
Filtre Filtrele se pot folosi pentru a imbunatati contrastul si rezolutia Lunii sau a planetelor. De exemplu filtrul #80A (blue) pune in evidenta mai bine pata rosie de pe Jupiter. De asemenea filtrele din seria 4000 nebulare maresc contrastul nebuloaselor contracarind efectele poluarii.


8. Exercitii de utilizare a Dobsonianului

Pe timp de zi
1. Calculati puterea optica a dobsonianului, cu oculare de 40, 25, 16, 9.5, 5mm. Comletati tabelul de mai jos si comentati rezultatele.

Focala obiectiv
Focala ocular
Grosisment
1219 mm
40 mm
1219 mm
25 mm
1219 mm
0.016 m
1219 mm
9.5 mm
1219 mm
0.5 cm

2. Faceti observatii pe timp de zi la un obiect terestru cu diferite tipuri de oculare si descrieti in scris ce ati observat la schimbarea ocularelor. Incercati sa notati si sa desenati care sunt limitele extreme de observatie cu fiecare tip de ocular. Ce puteti spune despre aceste limite? Ce puteti spune despre unghiul de camp al instrumentului in functie de tipul de ocular?
3. Observati un obiect terestru utilizand teleamplificare (Lentile Barlow). Ce puteti spune despre dimensiunea obiectului observat si despre unghiul de cimp al instrumentului cu si fara lentilele Barlow.
4. Numai in prezenta profesorului. Determinati utilizand un raportor si telescopul Dobson inaltimea aproximativa a Soarelui pentru diferite ore din zi. Fixati telescopul astfel incit prin cautator sa se formeze imaginea Soarelui. Determnati unghiul facut de tubul telescopului cu orizontala. Nu priviti spre Soare prin instrumet sau prin cautator. Chiar o secunda de observare a Soarelui prin instrumend poate duce la orbire.
5. Determinati inaltimea turnului de apa, cunoscind distanta pina la turn ??
6. Numai in prezenta profesorului. Observati Soarele prin proiectie. Nu priviti spre Soare prin instrumet sau prin cautator. Chiar o secunda de observare a Soarelui prin instrumend poate duce la orbire.
Pentru observarea prin proiectie a Soarelui utilizati ecranul de proiectie care se va aseza la circa ?? de ocular. Asezati telescopul astfel incat sa puteti obtine o imagine a Soarelui prin cautator. Daca cautatorul a fost aliniat corect pe ecranul asezat in fata ocularului la circa?? Cm va apare imaginea Soarelui. La observatie trebuie sa participe o echipa de 3 elevi. Unul pastreaza Soarele pe ecran deplasand usor telescopul, altul tine ecranul in pozitie fixa iar cel de-al treilea deseneaza pe caiet imaginea Soarelui, in special petele solare si daca este posibil faculele si filamentele.

Pe timp de noapte
1. Observati detaliile suprafetei lunare cu diferite tipuri de oculare
2. Identificati pe Luna craterele:
3. Identificati pe Luna marile:
4. Observati planeta Jupiter cu diferite tipuri de oculare
5. Desenati detaliile observate pe suprafata planetei Jupiter
6. Observati satelitii planetei Jupiter
7. Desenati planeta Jupiter si pozitia satelitilor planetei
8. Observati planeta Saturn cu diferite tipuri de oculare
9. Desenati detaliile observate pe planeta Saturn

 

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34