Din preistoria unui proiect educational

  Orice realizare importanta, înainte de a avea o istorie propriu-zisa, are o preistorie care cuprinde etapa gestatiei acelor câteva idei (niciodata prea multe!) din care poate lua nastere un proiect ce, finalmente, poate duce la o realizare. În cazul "Orei Astrale a României", imitându-i pe istoricii "de meserie", vom fixa în mod arbitrar începutul preistoriei, situându-l în primavara timpurie a anului 1993, la Eforie Sud, mai precis la Grupul Scolar care - din 1999, anul Eclipsei - se va numi Carmen Sylva.
Atunci, directorul liceului (Florin Serbu) a invitat la manifestarea numita "Zilele Eforiei" - printre multi altii - si un astronom la care, pe cai foarte ocolite, avusese în final acces (Gheorghe Vass). Problema era de a obtine o consultatie pertinenta privind posibilitatea repunerii în functiune si a utilizarii unui "antic" telescop cu care profesorul Serbu si elevul Claudiu Echim (în 1993 deja profesor, la rândul lui) efectuasera cu ani în urma observatii asupra petelor solare. Daca discutia ar fi avut concluzii optimiste, dl. Serbu ar fi dorit sa declanseze actiunile necesare pentru construirea unui observator astronomic!
Astronomul Gheorghe Vass, cercetator la Institutul Astronomic al Academiei Române, fusese pe vremuri astronom amator si, pe de alta parte, pusese în functiune - la Palatul Copiilor din Bucuresti - Observatorul Astronomic al Copiilor, unde lucrase ca profesor mai multi ani. În consecinta, discutia ce s-a purtat a fost, într-adevar, "la obiect"; din pacate, concluzia temporara nu putea fi decât negativa, data fiind calitatea total nesatisfacatoare a telescopului disponibil.
Singura idee "pozitiva" a fost aceea de a se urmari achizitionarea unui instrument "normal" în lumea astronomilor amatori, pe care (deocamdata) îl puteam vedea doar în reviste precum Sky & Telescope, l'Astronomie etc.; bineînteles, mai exista si speranta!
Oricum, cu acest prilej s-a stabilit o relatie de durata între cele doua "parti", relatie bazata pe alte puncte comune de interes, în special din sfera utilizarii eficiente a calculatorului în educatie. Mentionam în treacat ca Eforie Sud a fost unul din pilonii pe care s-a bazat introducerea în România a limbajului de programare LOGO, singurul limbaj special conceput exclusiv pentru utilizarea sa de catre elevii (si studentii!) de toate vârstele.
Carmen Sylva a organizat mai multe serii de initiere a elevilor si a cadrelor didactice în Logo; pe baza experientei acumulate, aici a fost conceputa si lansata "Programa de initiere în Logo", acceptata apoi de M.E.N.. La Carmen Sylva au fost organizate Colocviile Nationale LOGO trei ani la rând, cu începere din 1995, când, la primul dintre acestea, a fost lansat manualul LogoMatematica, scris de astronomul Gheorghe Vass.
Asa se face ca, în vara anului 1997 (repede mai trec anii!), elevii si profesorii din Eforie Sud au aflat - în "avanpremiera", din sursa sigura si cu "lux" de amanunte - cu doi ani înainte de eveniment, despre apropierea eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, despre importanta acesteia si despre actiunile de sensibilizare a opiniei publice, pe care astronomii români începusera deja sa le desfasoare.
Relatarea celor de mai sus nu a avut alta ratiune decât evidentierea primului pas pe care-l credem necesar în orice proiect educational modern: stabilirea unei legaturi efective, "de lucru", între educatori (oamenii scolii) si profesionistii unui domeniu stiintific (oamenii de stiinta); daca aceasta relatie este "atinsa" de alte considerente (subordonari administrative, "ierarhizari" bazate pe "grade" academice sau universitare etc.), ea nu are nici o sansa de reusita, nici o sansa de a "produce" ceva util societatii.
 
{editeaza aici

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34