Comitetul Român pentru Educatia prin Astronomie (CREA)

 

Pentru a veni în sprijinul acestei miscari, s-a constituit Comitetul Român pentru Educatia prin Astronomie (CREA); reproducem, fara comentarii, actul de constituire al acestuia.

ACT DE CONSTITUIRE

Actul consemneaza constituirea Comitetului Român pentru Educatia prin Astronomie, fiind semnat de catre membrii fondatori; el are urmatorul continut:

CREA este format din educatori si astronomi care considera necesara prezenta astronomiei în toate etapele procesului de educare a tineretului si sunt hotarâti sa actioneze pentru folosirea eficienta a valentelor educative ale astronomiei.

CREA nu este persoana juridica, nu are patrimoniu, nu efectueaza nici un fel de operatii financiare sau economice si nu percepe cotizatii. Toate activitatile CREA sunt suportate de membrii sai, sau de organizatiile pe care acestia le reprezinta.

Obiectivul fundamental al CREA este acela de a face legatura nemijlocita dintre educatorii de diferite specialitati (învatatori, profesori de fizica, matematica, geografie etc.) si putinii astronomi activi din România.

Consideram imperios necesara aceasta legatura, data fiind discrepanta existenta de multi ani între dorinta cadrelor didactice de a satisface interesul tineretului scolar pentru astronomie si mijloacele - practic inexistente - de informare, documentare si formare sau perfectionare din sistemul educatiei nationale.

Pentru a traduce în realitate obiectivul sau fundamental, CREA va elabora strategii si programe educationale, curriculum-uri, manuale si alte materiale care sa sprijine activitatea cadrelor didactice doritoare sa fructifice valentele educative ale studiului astronomiei.

De asemenea, CREA va acorda consultanta de specialitate pentru cei care elaboreaza programe si manuale, sau avizeaza asemenea materiale, pentru a evita ca pe viitor manualele diferitelor discipline scolare sa contina gravele erori pe care le contin cele trecute si prezente.

CREA este o organizatie apolitica si non-guvernamentala, dar considera ca este normal sa includa în el reprezentanti ai tuturor organizatiilor guvernamentale, academice sau de alta natura care sunt - sau ar trebui sa fie - interesate de includerea în educatie a elementelor de astronomie.

În acest sens, membrii fondatori ai CREA considera ca naturala includerea în componenta acestuia a inspectorilor din Ministerul Educatiei Nationale (MEN) care supervizeaza disciplinele scolare amintite mai sus. De asemenea, este fireasca reprezentarea în CREA a Comitetului National Român de Astronomie (CNRA), a Institutului Astronomic al Academiei Române (IAAR) si a Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE).

Membru al CREA poate fi orice reprezentant al unei organizatii academice sau educationale, precum si orice învatator, profesor sau astronom care se angajeaza sa suporte cheltuielile legate de participarea sa la activitatea CREA si care este recomandat de doi membri ai CREA.

Membrii care nu participa timp de un an la activitatea CREA pierd automat aceasta calitate.

CREA va urmari ca la activitatile organizate de el sa participe cât mai multe cadre didactice, care sa devina colaboratori permanenti ai CREA; în perspectiva, se va tinde catre crearea unei Asociatii Române a Educatorilor prin Astronomie, care sa se afilieze asociatiei europene de profil (European Association for Astronomy Education, EAAE).
Pentru a asigura un standarad corespunzator al activitatii sale si pentru a-si aduce contributia la circuitul mondial de idei din domeniul educatiei, CREA va tine legatura cu organizatiile similare din alte tari (de ex., CLEA, din Franta), precum si cu organizatiile internationale de profil: cu Uniunea Astronomica Internationala (UAI), prin Comisia 46 (Teaching Astronomy) a acesteia, cu EAAE etc.

În perspectiva imediata, CREA îsi propune sa stimuleze si sa contribuie la crearea unor centre de training pentru cadrele didactice care vor pregati populatia scolara pentru eclipsa totala de Soare din 11 august 1999; CREA va stimula transformarea acestora în centre de excelenta pentru educatie prin astronomie.

CREA îsi alege un presedinte si doi secretari, pentru intervale de doi ani; hotarârile CREA se iau cu majoritate de voturi exprimate în întâlniri sau prin e-mail.

Prezentul act constitutiv îndeplineste rolul de statut al CREA, câta vreme prevederile sale sunt suficiente pentru desfasurarea activitatii; un eventual statut poate fi adoptat doar cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor.

Încheiat astazi, 2 februarie 1998, de membrii fondatori:
1 - Gheorghe Vass, reprezentant al CNRA - presedinte;
2 - Alexandru Dumitrescu, reprezentant al IAAR;
3 - Mircea Rusu, reprezentant al Facultatii de Fizica, Universitatea Bucuresti;
4 - Magdalena Stavinschi, director al IAAR;
5 - Florin Serbu, director al Liceului Eforie Sud - secretar;
6 - Vasile Mioc, dir.adj. al IAAR;
7 - Georgeta Maris, cercetator principal, IAAR;
8 - Gabriel Stefanescu, cercetator, IAAR;
9 - Mirel Bîrlan, cercetator, IAAR - secretar.

Chiar daca membrii CREA nu au avut aceeasi pondere în activitatea acestuia, chiar daca unii membri fondatori nu mai sunt membri ai CREA la terminarea programului Ora Astrala, putem aprecia ca benefica pentru program înfiintarea acestui comitet; nu este locul aici sa analizam activitatea sa, dar trebuie sa subliniem ca rareori au existat comitete atât de restrânse ca numar, cu atât de putine resurse materiale si cu o productivitate atât de remarcabila.
Pentru ca, trebuie spus, cu riscul repetitiei, la începerea programului AHR nu existau în România nici unele din materialele necesare cadrelor didactice si elevilor implicati într-un astfel de program; ori, CREA si-a luat raspunderea realizarii - într-un timp foarte scurt, contra cronometru! - a materialelor de baza necesare programului educational AHR.

 
{editeaza aici

| Carmen Sylva | Home | Observatorul | Curriculum | Proiecte | Resurse electronice | Albume foto | Stiri |
Opinii si sugestii legate de web la [email protected]

Acesta pagina a fost ultima oara modificata pe 29-Apr-2001 15:34