ANEXA I

METODOLOGIA DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A EXAMENULUI PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE COMPETENTE PROFESIONALE
de catre absolventii liceelor industriale, agricole, silvice, economico-administrative si de servicii, pedagogice, de informatica, de metrologie, de arta si sportive, ai seminariilor teologice liceale si ai claselor bilingve

I. DISPOZITII GENERALE

Art. 1. Certificatul de competente profesionale este un act prin care se confirma pregatirea de specialitate si profesionala dobândita de absolventii de liceu în clasele IX – XII(XIII), cursuri de zi.

Candidatilor proveniti de la învatamântul liceal seral, filiera tehnologica, li se elibereaza certificate de competente profesionale numai daca în clasele IX-XIII au studiat discipline de specialitate si tehnologice si fac dovada ca au lucrat în productie cel putin un an în meserii corespunzatoare celei pentru care au fost scolarizati sau au efectuat practica în productie în conditiile prevazute pentru cei de la învatamântul de zi.

Art. 2. Candidatii proveniti din învatamântul de stat pot sustine examenul de certificare a competentelor profesionale, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare al acest examen sunt conditionate de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educatiei Nationale, potrivit legii.

Art. 3. Înscrierea candidatilor pentru examenul de obtinere a certificatului de competente profesionale se face la secretariatul liceului la care elevul este înscris sau pe care l-a absolvit (în cazul candidatilor din seriile anterioare), în perioada stabilita prin graficul de actiuni privind organizarea si desfasurarea probei.

Art. 4. Certificatul de competente profesionale se elibereaza de secretariatul liceului dupa încheierea cursurilor clasei terminale (a XII-a/a XIII-a), acelor absolventi care au obtinut la proba practica de specialitate, prevazuta în prezenta metodologie, cel putin media 7.

Art. 5. Eliberarea certificatului de competente profesionale nu este conditionata de promovarea Examenului de bacalaureat.

II. PROBA PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE COMPETENTE PROFESIONALE

Art. 6. Obtinerea certificatului de competente profesionale presupune sustinerea si promovarea de catre candidati a unei probe practice de specialitate.

În cazul candidatilor de la liceele sportive, înscrierea la examenul pentru obtinerea certificatului de competente profesionale este conditionata de prezentarea avizului medical la zi.

Art. 7. Proba practica pentru obtinerea certificatului de competente profesionale consta în executarea unei lucrari în profil (lucrari scrise, eseuri, lucrari practice pe calculator, lucrari muzicale/ artistice, piese, lucrari de întretinere si reparatii, masurari, verificari, determinari de caracteristici, identificarea si remedierea defectelor, lucrari practice referitoare la sistemul contabil al agentilor economici, proba practica sportiva, probe practice artistice etc.), urmata de prezentarea si motivarea/argumentarea teoretica a acesteia.

La liceele teologice, la probele practice, se adauga si doua probe scrise.

La liceele cu profil sportiv, proba practica este completata de o proba teoretica scrisa, cu subiecte si bareme elaborate de inspectorul de specialitate. Pentru aceste licee, proba practica este eliminatorie si se desfasoara înaintea celei scrise.

III. COMISIILE DE EXAMINARE

Art. 8. Evaluarea probelor pentru obtinerea certificatului de competente profesionale se face de catre o comisie propusa de unitatea de învatamânt, avizata de inspectorul de specialitate si aprobata de catre inspectorul scolar general al judetului (municipiului Bucuresti), cu trei zile înainte de începerea probei. În cazul claselor de informatica si a liceelor/claselor sportive, propunerea se face de catre inspectorul de specialitate.

Pentru seminariile teologice liceale, comisia de examinare este propusa de unitatea de învatamânt, avizata de inspectorul de specialitate si de conducerea fiecarui cult în parte si aprobata de inspectorul general, cu trei zile înainte de începerea probei.

Art. 9. O comisie se constituie pentru un numar maxim de 90 de candidati (de regula trei clase).

Art. 10. Comisiile sunt alcatuite din:

a) presedinte - directorul sau directorul adjunct al liceului (de preferinta cadre cu pregatire de specialitate);

b) vicepresedinte - responsabilul catedrei de specialitate din unitatea scolara respectiva;

c) membri:

- un profesor din unitatea scolara respectiva, specialist în domeniul în care s-au pregatit candidatii;

- cadrul didactic care a asigurat instruirea practica la clasa (grupa) respectiva, sau, în cazul în care nu exista instruire practica, alt cadru didactic de specialitate, din unitatea respectiva sau din alta unitate de învatamânt.

În cazul liceelor/claselor de informatica, cei doi membri ai comisiei sunt profesori de specialitate din alta unitate scolara decât cea în care au învatat elevii.

În cazul liceelor/claselor bilingve, presedintele comisiei va fi inspectorul de limbi moderne, în cazul în care este specialist în limba moderna respectiva, sau un profesor metodist de specialitate.

Vicepresedintele comisiei îndeplineste si functia de secretar; acolo unde este cazul, un alt membru al comisiei va fi desemnat responsabil cu respectarea normelor de protectie a muncii.

Inspectorul de specialitate va stabili atributiile pentru fiecare membru al comisiei. Acestea vor fi consemnate în fise individuale, care vor fi semnate de persoanele desemnate în comisie si vor fi pastrate la dosarul comisiei.

În cazul liceelor tehnologice, din comisie poate face parte în calitate de observator, fara drept de notare, un reprezentant al partenerului social. În cazul liceelor teologice, observatorul poate fi un reprezentant al cultului respectiv. Pentru liceele sportive, observatorul poate fi un reprezentant al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport.

Art. 11. Comisiile au urmatoarele atributii:
 

  • întocmesc graficul de actiuni privind organizarea si desfasurarea probei si îl afiseaza cu cel putin doua zile înainte de începerea acesteia;
  • pregatesc documentatia tehnica, salile, aparatele, instrumente, sculele, dispozitivele, materialele necesare si asigura conditiile normale de desfasurare a probei;
  • asigura asistenta medicala de specialitate pe perioada desfasurarii probei practice de specialitate (acolo unde specialitatea examinata o impune);
  • stabilesc criteriile de evaluare pentru lucrarile practice, probele orale sau scrise, abilitatile tehnice specifice exercitarii meseriei, parametrii descrierii si motivarii lucrarilor;
  • stabilesc, în dimineata probei (dupa caz), subiectele pentru proba practica, selectate din listele cu teme comunicate candidatilor;
  • presedintele si vicepresedintele comisiei de la liceele sportive participa la extragerea subiectului pentru proba scrisa, din cele trei variante elaborate de inspectorul de specialitate; extragerea se desfasoara în dimineata probei scrise la inspectoratul scolar, în prezenta inpectorului general si a inspectorului de specialitate; presedintele si vicepresedintele comisiei raspund de securitatea subiectului pâna la deschiderea lui în unitatea scolara în care se desfasoara examenul;
  • desemneaza prin tragere la sorti, în cazul desfasurarii unei probe scrise, câte doi supraveghetori pentru fiecare sala;
  • organizeaza si efectueaza examinarea si notarea candidatilor;
  • afiseaza rezultatele probelor în fiecare zi si la sfârsitul etapei;
  • înainteaza inspectoratului scolar un raport asupra modului de desfasurare a examenului,i care sa contina propuneri cu privire la optimizarea desfasurarii examenului pentru obtinerea certificatului de competente profesionale.

  •  

     

    IV. ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PROBEI

    ART.12. Organizarea si desfasurarea probei:
     

  • Graficul de actiuni privind organizarea si desfasurarea probelor cuprinde:
  • programarea pe zile si ore a candidatilor, în ordine alfabetica, pe clase (grupe) si meserii (specializari); numarul maxim al candidatilor dintr-o grupa va fi stabilit de catre fiecare unitate scolara, în functie de posibilitatile sale.

  • Durata probei practice pentru liceele sportive se stabileste în functie de ramura de sport, numarul concurentilor si baza materiala existenta.
     
  • Catedra de specialitate din fiecare liceu elaboreaza si afiseaza, pâna la sfârsitul lunii noiembrie din semestrul I al anului scolar terminal, listele cu teme pentru probele practice, specifice fiecarei specializari/meserii; în selectarea temelor se va tine seama de aspectele fundamentale prevazute în programa scolara si se va urmari, în mod special, latura practic - aplicativa a meseriei sau domeniului.

  • Temele probelor practice vor fi astfel stabilite încât sa aiba grade de complexitate aproximativ egale.
     
  • Proba practica se desfasoara în afara orelor de curs. Proba practica se sustine în cabinete sau laboratoare de specialitate, baze sportive acoperite sau în aer liber, ateliere, poligoane, ferme sau statii pilot, în unitatile scolare liceale sau în unitatile economice cu care acestea dezvolta relatii de parteneriat. În cazul liceelor/claselor de muzica, coregrafie si teatru, proba practica se poate sustine public.
  • La liceele industriale, agricole, silvice, economice, de metrologie, la seminariile teologice, proba practica se desfasoara într-o saptamâna de instruire practica din semestrul al doilea. La celelalte licee/clase, proba pentru obtinerea certificatului de competente profesionale se va desfasura în cursul semestrului al doilea, conform unei planificari facute de catedra de specialitate, aprobate de directorul scolii si avizate de inspectorul de specialitate. La liceele sportive, proba scrisa se desfasoara simultan în toate unitatile scolare din judet (municipiul Bucuresti).
  • În ziua si la ora anuntate prin grafic, fiecare candidat de la liceele industriale, agricole, silvice, economico-administrative, de metrologie va extrage biletul, va executa si va prezenta în fata comisiei lucrarea practica corespunzatoare instruirii profesionale si stiintifice din domeniile în care s-a specializat.
  • Durata de executie a lucrarilor practice pentru liceul tehnologic trebuie sa fie de pâna la 3 ore, tinând seama de prevederile normelor de timp si de parametrii de calitate prevazuti în normativele din unitatile economice.
  • Proba practica pentru liceul tehnologic se desfasoara în doua etape:
  • Pentru liceele de arta (arte plastice, muzica, coregrafie, teatru), liceele de informatica si clasele bilingve sau clasele cu predare în limba germana, elevii aleg, pâna la sfârsitul semestrului întâi, subiectele lucrarilor (dintre cele propuse de catedra de specialitate) si elaboreaza/pregatesc lucrarile sub îndrumarea profesorilor desemnati de catedra de specialitate în acest scop. În ziua si la ora anuntate prin grafic, fiecare candidat va prezenta si sustine lucrarea elaborata/pregatita, raspunzând la întrebarile comisiei. Pentru sectia teoretica din cadrul liceelor de muzica, subiectele pentru dictat melodic si solfegiu vor fi pregatite de comisia de examen cu o ora înainte de începerea probei.

  • V. CONTINUTUL PROBEI PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE COMPETENTE PROFESIONALE

    Art. 13. Continutul probei practice este, în functie de filiera, profil si specializare:

    a) La liceele industriale si de metrologie, agricole, silvice, economico-administrative si de servicii, la liceele de arte plastice, decorative si ambientale:

    b) La liceele/clasele cu profil informatica: c) La liceele de muzica:
     
  • sectia instrumentala:
  • sectia canto:
  • sectia teoretica:
  • d) La liceele de arta, sectia coregrafie: Pentru repertoriu-spectacol, candidatul se prezinta solo, în duet sau ansamblu, cu lucrari în stil clasic, modern, de caracter sau românesc.

    e) La clasele de arta teatrala:

    f) La liceele/clasele bilingve si la clasele cu predare în limbile minoritatilor: g) La seminariile teologice: h) La seminariile teologice, specializarea patrimoniu: i) La liceele pedagogice: j) La liceele (clasele) cu program sportiv: VI. EVALUAREA PROBEI

    Art. 14. a) Proba practica va fi evaluata de cei doi membri ai comisiei, stabiliti conform Art.10 ( c ).

    b) În situatia în care diferenta dintre notele acordate de membrii comisiei este mai mare de un punct, presedintele sau vicepresedintele (cadru de specialitate) va stabili nota finala prin reevaluarea probei.

    Art. 15. Nota finala pentru obtinerea certificatului de competente profesionale se stabileste ca medie aritmetica a notelor finale acordate de fiecare examinator. Nota finala a fiecarui examinator se stabileste ca medie aritmetica a urmatoarelor note:

    a) La liceele industriale si de metrologie, agricole, silvice, economico-administrative si de servicii, la liceele de arte plastice, decorative si ambientale:

    b) La liceele/clasele cu profil informatica: c) La liceele de muzica:
     
  • sectia instrumentala:
  • sectia canto:
  • sectia teoretica:
  • d) La liceele de arta, sectia coregrafie: e) La clasele de arta teatrala: f) La liceele/clasele bilingve si la clasele cu predare în limbile minoritatilor: g) La seminariile teologice: h) La seminariile teologice, specializarea patrimoniu: i) Pentru liceele pedagogice: j) Pentru liceele (clasele) cu program sportiv: Pentru a putea participa la proba scrisa, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 6 (sase) la proba practica, la fiecare din examinatori.

    VII. DISPOZITII FINALE

    Art. 16. Nu se admit contestatii la proba practica.

    Contestatiile la probele scrise se depun la secretariatul scolii, în termen de 24 de ore de la afisarea rezultatelor.

    Lucrarile contestate vor fi recorectate de vicepresedintele comisiei (profesor de specialitate) si de inspectorul de specialitate. Nota acordata dupa recorectare ramâne definitiva.

    Art. 17. Media minima de obtinere a certificatului de competente profesionale este 7 (sapte).


    ORDINUL nr. 5155/15.11.2000 privind Metodologia de organizare si desfasurare a examenului pentru obtinerea Certificatului de competente profesionale

    In baza Legii învatamântului nr. 84/1995, republicata;

    In conformitate cu HG nr.690/ 1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei Nationale, cu modificarile si completarile ulterioare;

    MINISTRUL EDUCATIEI NATIONALE
    dispune:

    Art. 1. Se aproba Metodologia de organizare si desfasurare a examenului pentru obtinerea Certificatului de competente profesionale, prevazuta în Anexa I , care face parte integranta din prezentul ordin.

    Art. 2. Directia Generala Învatamânt Preuniversitar, Directia Generala pentru Minoritati, Directia Generala Resurse Umane, inspectoratele scolare judetene (ISMB), conducerile liceelor vor duce la îndeplinire prezentul ordin.

    MINISTRU,
    Andrei Marga

    SECRETAR DE STAT,
    Adrian Gorun

    SECRETAR DE STAT,
    Ioszef Kötö

    SECRETAR GENERAL,
    Sorin Valentin Popescu

    CONSILIER,
    Dakmara Georgescu

    DIRECTOR GENERAL,
    Liliana Preoteasa

    DIRECTOR GENERAL,
    Laszlo Murvai

    DIRECTOR GENERAL,
    Virginia Alexe

    DIRECTOR,
    Luminita Georgeta Vîrlan

    DIRECTOR,
    Christiane Cosmatu

    DIRECTOR,
    Cristian Mirescu


    Back